XXV. Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő

XXV. Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő



 

Hogyan énekeljünk magyar népdalt?

„Mindig a magyar beszédnek a módját kell követni; a hangsúly mindig az első szótagon van. Nem kell a hangszeres változat után menni, mert attól magyartalan lesz a hangsúlyozás. Természetesem meg kell tanulni jól a stílust, az előadásmódot, vigye bele az egyéniségét, és ahányszor, annyiféleképpen énekelje.” Kallós Zoltán


2024. február 3-án zajlott Tamási Áron Gimnázium, a Tiszta Forrás Alapítvány és a csíkszeredai Gyermekek Háza szervezésében a XXV. Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő megyei szakasza , valamint az Őszirózsák  népdalvetélkedő megyei szakasza.
A 65 versenyzőt a zsűri öt korcsoportban hallgatta meg és értékelte. A zsűri tagjai népzenével, népdallal foglalkozó szakemberek: Antal Rozália, Dr. Szalay Zoltán, László Mária, Nemes Annamária, Györfi Erzsébet, Nyárádi Izabella, Kászoniné Fejős Gabriella, Csáki Enikő és Fancsali Adélka-Leilla.

Díjazottak:

Előkészítő-II. osztály

Különdíjban részesült minden előkészítős kisdiák: Széll Nimród, Vass Aba-Attila, Száva Viola, Józsa Vince és Imecs Zselyke.
Dicséret: Ban Zalán
3. díj: Kovács Ilka-Gréta, Lukács Bori-Virág
2. díj: Tőkés Ágnes és Sipos Bíborka
1. díj: Bálint Hanga és Waum Emese-Villő

III.-IV. osztály

Dicséret: El Jaouhari Sidi Hamza Ádám, Bálint Bence, Mihály Boglárka
3. díj: Nagy Veronika
2. díj: László Krisztina, Ilyés-Hadnagy Jázmin
1.díj: Marthi -Buzogány Flóra

V – VI osztály

Dicséret: Hegyi Zsanett
3.díj: Szombatfalvi Julianna
2.díj: Nagy Tímea, Boldizsár Zsófia
1. díj: Bardóczi Nóra, Ágoston Anna

VII– VIII osztály

Dicséret: Deák Alexandra, Elekes Csenge, Lakatos Réka, Venczel Dániel, Kovács Sarolta,
3. díj: Lakó Csenge, Szilveszter László, Kászoni Kata
2.díj: Waum Réka-Gyopár
1.díj: Nagy Fanni, Elekes András

IX-XII osztály

1.díj: Nagy Nikolett

 

A rendezvény szervezője: Hargita Megye Tanfelügyelősége, a Tamási Áron Gimnázium, és a Tiszta Forrás Alapítvány.

Támogatók: Páva Étterem, Gyermekünkért Egyesület, NSKI, Concentus Consult. Afotókat K. Szabó Sámuel készítette.

Isten fizesse az önzetlen segítséget és örömmel gratulálunk iskolánk népdalszólistájának, Péter Eszternek!

 

Záró gondolatok

Városunkban a népdalvetélkedők hagyománya a ’80-as években a Süss fel, nap!, Kapuállítók, majd a ’90-es években a Megéneklünk, Románia mozgalomhoz kötődik. A ’89-es változásokat követően Erdélyben a Hajnal akar lenni vetélkedő vette át a népdaléneklők seregszemléjét. Városunkban László Judit zenetanár nevéhez kötődik a vetélkedők újraszervezése, 2008-tól 2016-ig. 2016-ban adta át a szervezést, Szabó Zsuzsa tanítónak. A népszerű Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő ma huszonöt éves, megálmodói Antal Rozália, Dr. Szalay Zoltán, ma is töretlen kitartással és lelkesedéssel zsűriznek, továbbképzést tartanak és gyűjteményekbe rendszerezik hatalmas népdalkincsünket. A rendezvényeinken díjazott diákok képviselik megyénket az Őszirózsák népdalvetélkedő országos szakaszán, valamint a Székelyföldi népdalvetélkedő regionális szakaszán is.

A népdaléneklés pedagógusi munkánk kedves pillanata. Mindannyian tudjuk, hogy a tanítványaink szívesen énekelnek. Gyakran használjuk módszerként, a gyerekek megnyugtatására. Minden iskolai eseményünk szerves része a közös éneklés, mert az ének azonnal, zsigeri szinten hat. Ezen túlmenően, ha tehetséget érzünk diákjaink valamelyikében, megéri megmutatni, megmérettetni, kimozdítani a megszokott környezetéből.
Az ifjú népdalkedvelő diák fogékony az új hatásokra, megismeri a hasonló érdeklődésű korosztályát és könnyen tanul. A legjobb helyen van, ahol új népdallal, vagy új előadásmóddal ismerkedhet és azonnali visszajelzést kap arról, hogy mennyit fejlődött rendezvényről rendezvényre.
Mi, pedagógusok és szülők, pontosan tudjuk, hogy nem lesz diákunk minden vetélkedőn díjazott, de egész biztosan mindeniknek a nyertese lesz.

Szabó Zsuzsa, Székely Emőke – Katalin, szervezők