XIII. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON

XIII. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON


Gimi  |   márc. 06, 2021  |  Székely Emőke tanító néni és osztálya, Hírek

 

Tizenhárom éve indult útjára a nemzetközi méretűvé nőtt maratoni felolvasás. A járvány és mindenféle megszorítás, bizonytalanság ellenére iskolánk alsó tagozatos kisdiákjai, tanítóik irányításával idén sem hiányoztak eme rendezvényről, amelyre 2021 febr. 23-án került sor.

 

Pilinszky János (1921-1981) alkotásait szólaltattuk meg, születésének  100., halálának 40. évfordulója alkalmából.

 

Íme tanítóink gondolata a felolvasás margójára:

Bár mi, előkészítő osztályosok még nem tanultuk meg a betűvetést, mégis részt vettünk nagy lelkesedéssel az idei Felolvasómaratonon. Írtunk rajzzal, olvastunk lélekkel.

Meghallgattunk Pilinszky János meséiből néhányat. A legjobban az Aranymadár című mese tetszett nekünk, mely főszereplőjének  gyönyörű tollait és tetteit megörökítettük színes ceruzákkal rajzlapon. A gyerekek megfogalmazták: nagy élmény volt, és várják a betűtanulást, hogy ő maguk olvashassanak ilyen szívhez szóló meséket. Köszönet a szervezőknek.

Nyárádi Izabella tanító néni

 

 

2021. február 23-án a XIII. Nemzetközi Felolvasómaratonon vettünk részt, egy olyan iskolaévben, amikor “Gyermekszívünk is oly nehéz!”. Elemi tagozatunk a kezdetektől lelkes résztvevője a rendezvénynek. Az idén Pilinszky János műveit szólaltattuk meg, osztálytermeink csöndes világában.

Az I. osztályA fényességes angyal is versét olvasta fel és tanulta meg, remélve, hogy “akár a fényes pelyhek is vigyázva földet értek, a fényességes angyal is, ő is a földre lépett”. Meghallgatták a A naphajú királyleány meséjét, amelyhez gyönyörű illusztrációkat készítettek.

Szabó Zsuzsa tanító néni 

 

 

 

A könyv egy ajtó. Kinyitod és belépsz rajta. Így voltunk mi is, a II. osztály, beléptünk Pilinszky világába. Bár a versei még nehéznek bizonyultak számunkra, de öröm töltött el a verses meséi felfedezésekor. Hármat olvastunk el. Az Aranymadár elolvasása után rájöttünk, hogy mint a népmesékben, itt is a jó győzedelmeskedik a rossz felett, és a gonosz elnyeri méltó jutalmát. Megvan az igazságszolgáltatás. Anyanyelvi témánk éppen a Mesevilág, és az ott tanult mesei jellegzetességek egy részét véltük felfedezni ebben a mesében is.

Nyugodtan csukhattuk be a könyvet, és nézhettük meg a verses mese alapján készült mesefilmet.

Fancsali Adél tanító néni

 

 

 

Nagy örömmel fogadták a III. osztályos gyermekek ezt a lehetőséget is. Az Aranymadár verses-mesét dolgoztuk fel. Éppen a meséknél tartunk, úgyhogy mélyítettük a tudást ezáltal is. Köszönjük a lehetőséget.

Jakab Emese tanító néni 

 

 

 

A IV. osztály örömmel csatlakozott idén is a felolvasómaratonhoz. Először megismerkedtünk a költő életrajzával, próbáltuk kitalálni, hogy milyen lehet Pilinszky egyenes labirintusa. Majd közösen olvastuk az Aranymadár című verses mesét, meghallgattunk néhány művet a Kalandozás a tükörben című hangoskönyvből Dóczy Péter tolmácsolásában. Élmény volt újra részese lenni ennek a nagyszerű kezdeményezésnek.

László Mária tanító néni

 

 

Simó Eszter, I. osztály

Köszönjük a felolvasás főszervezőjének, a Kájoni János Megyei Könyvtárnak a kitartó munkáját, és várjuk jövőre is a közös felolvasást.

Simó Eszter, I. osztály

 

A Tamási Áron Gimnázium tanítói