Vitéz lélek

Vitéz lélek


Szűcs-Olcsváry Melinda  |   jan. 22, 2018  |  Vitéz lelkek, Hírek

Egy vesztett háború után a sokat próbált katona hazatér szülőfalujába. Otthon pusztulás fogadja: apja, anyja meghalt, a szeretője elhagyta, a szülői ház omladozik.

Élete romjain építkezni kezd. Mélyről kezdi, ott, ahol „egy vesztett nemzetnek és egy vesztett embernek” kezdenie kell. Szamarat vesz, és gazdálkodni kezd. De a falu nem nézi jó szemmel, hiába példázza Kós Károly Trianon utáni szavait: „Ha élni akarunk, dolgoznunk kell. És mi dolgozni fogunk, mert élni akarunk.”

Tamási darabja a „Himnusz egy szamárral” című elbeszéléséből „nőtt ki”. Ebben az alkotásban Balla Pétert némiképpen megváltói felhangokkal mutatja be. A falu ugyan nem feszíti keresztre, de a szamár hátára ültetve elűzik, már-már misztikus körülmények között.

A darab optimistább: Péter megtalálja a boldogságát Boróka mellett, és törekvései is több megértésre találnak. Mindkét Tamási-alkotás példázat: ha minden össze is omlik, fel kell állni és újrakezdeni az életet.

Iskolánk 425 éves történelme ezt az újrakezdést példázza. Ezért érezzük úgy, hogy ezzel a darabbal méltón köszönthetjük a sok megpróbáltatást megért, de főnixmadárként mindig megújuló Alma Materünket.

Szász-Mihálykó Mária