Veni Sancte 2022-2023

Veni Sancte 2022-2023


SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   szept. 05, 2022  |  Hírek

Iskolánk idén tanévnyitóval és táskaszentelővel köszöntötte régi és új diákjait szeptember 5-én; 8 órai kezdettel a nagyok és a még nagyobbak, azaz az V-VIII osztályosaink és a középiskolások vehettek részt a Veni Sancte-n, 9 órai kezdettel pedig a 0-4 osztályos gimisek táskaszentelőjével startolt el a 2022-2023-as tanév. Idén 976-an választották a Gimit. Köszönjük a bizalmat!

 

Iskolánk igazgatója, Laczkó György így köszöntötte a zsúfolásig telt templom egyenruhásait, szüleiket és tanáraikat:

 

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm iskolánk  tanévnyitójának minden résztvevőjét!
Kedves tanulók!

Az ősz előhírnöke diákjaink számára a Veni Sancte ünnepség, vagy tanévnyitó szentmise. Mire hívjuk a Szentlelket az év elején?
Hívjuk az éves munkánkhoz. Hívjuk a tanuláshoz, a felkészüléshez. Hívjuk álmaink és vágyaink valóra váltásához.

„Non scolae, sed vitae discimus!” (= Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk).
    

Nagy igazság, s meggyőződésem, hogy ez a latin közmondás semmit nem veszített időszerűségéből. Ismét szól a csengő, ami komoly munkára hív. Komoly és közös munkára. Arra a munkára, amely minden diák szent kötelessége, - a tanulás. A közös munka fontosságát szeretném hangsúlyozni előttetek, - közös munkára hívlak benneteket. Közös a cél, amiért mi tanárok és diákok ide járunk az iskolába. Ti meg akartok tanulni valamit, nekünk pedig az a feladatunk, hogy ebben segítsünk nektek. Az iskola sikeressége és eredményessége nagyban múlik a Ti hozzáállásotokon. Tanáraitoktól olyan tudást kaptok idén is – ha figyelmesen hallgatjátok őket –, amely stabil alapkövet jelent majd egész életetekben. Legyen ez az év abban is új, hogy az eddiginél még nagyobb odaadással, még nagyobb szorgalommal teljesítitek a rátok váró feladatokat, hogy tanult, sikeres, jómódú, erős és művelt tagjai legyetek városunknak és nemzetünknek egyaránt.

Tisztelt Szülők!

Arra kérem Önöket bízzanak tanítóinkban, tanárainkban, ugyanakkor szeretném kérni, hogy együttműködésükkel segítsék pedagógusaink munkáját gyermekeik boldogulása érdekében!
 

Szeretettel köszöntöm kis ötödikeseinket, reményeink szerint továbbra sem fognak csalódni iskolánkban, jól fogják érezni magukat nálunk, és lélekben gazdagodva zárják az első tanévüket immár a „nagyok között.”
 

Ugyanezt kívánom kilencedikeseinknek, akik iskolánkat választották, reményeink szerint azért is, hogy belső igényszintjükhöz méltó tanulmányi eredményeikkel igazolják iskolánk hírnevét. Egy kínai közmondás szerint: „Minden út, a leghosszabb is, az első lépés megtételével kezdődik, de mindegyiket meg kell tenni ahhoz, hogy célhoz is érjünk”.
Első lépésetek egy frissen felújítot csodaszép epületbe vezet majd. Kellő alázattal lépjétek át küszöbét! Kemény munka vár rátok, de jövőtök megalapozásához egyet tehettek, hogy tanultok. Hinnetek kell abban, hogy részetekről ez a legjobb befektetés. És már holnaptól úgy tanuljatok, hogy majd 4-év múlva ti legyetek, akikre irigykedve néz fel a város. És Ti legyetek azok akik a mostani 97,50%  érettségi sikerünket,  100%-ra javítjátok. Mert azért vagytok itt, hogy mindannyian majd tovább tanuljatok!

 

Viseljétek büszkén a gimis egyenruhát! Az egyenruha megtanít tartozni valahova. Valahová, ahová érdemes tartozni. És ehhez az iskolához érdemes tartozni, kötődni, büszkén hordani egyenruháját.


Kedves Kollégák!

Szent-Györgyi Alberttel valljuk, hogy: „Az a sok adat, amit az ember fejébe belepréselnek, úgyis elpárolog… Ami megmarad, az a tudomány, vagy a művészet, vagy a szépség szeretete. A probléma megoldásának vágya, a tettrekészség, ezek az egyéni kvalitások fontosak. A szellemi éhség, az a fontos, ez azután megmarad az egész életben.”


Az egymás munkája iránti tisztelet és felelősségtudat nevében kívánok sikerekben és elégtételekben gazdag tanévet tanárainknak és diákjainknak egyaránt! Ehhez kérem –Himnuszunk szavait idézve – Isten áldását minden oktatónkra, hallgatónkra és Alma Materünkre.

Áldott, szép tanévet kívánunk mindenkinek!

 

Fotó: Sükösd György
Fotó: Sükösd György
Fotó: Sükösd György
Fotó: Sükösd György
Fotó: Sükösd György
Fotó: Sükösd György
Fotó: Sükösd György
Fotó: Sükösd György
Fotó: Sükösd György
Fotó: Sükösd György
Fotó: Sükösd György
Fotó: Sükösd György