V. Pénzidomár

V. Pénzidomár


Szűcs-Olcsváry Melinda  |   nov. 22, 2016  |  Hírek

November 18-20. között került sor a Sapientia csíkszeredai karán az V. Pénzidomár – pénzügyi és gazdasági vetélkedőre, amelyre négyfős középiskolás csapatok jelentkeztek.

Az online forduló után a Gimit a XII. B diákjaiból szerveződött H.E.T.Z. csapat (Kálmán Hajnal, Jakab Eszter, Barabási Tamás és Szász Zalán) képviselte. Nagy reményekkel indultak azért is, mert a győztesnek járó vándorkupa egy évig a Tamási Áron Gimnáziumban pihent a Nash Equilibrium csapatának köszönhetően.

A döntőbe jutott 12 csapatnak a Hargita Gyöngye RT. valós problémájára kellett megoldásokat kidolgoznia és ezt egy-egy kisebb szakmai zsűri előtt bemutatnia. Minden kis csoportból a legjobb csapatnak még egyszer be kellett mutatnia a javaslatait az összes résztvevő- és az egyesített zsűri előtt az egyetem aulájában.

A H.E.T.Z. munkáját az egyesített  zsűri is pozitívan értékelte, a feltett kérdésekre is frappáns válaszokat adtak, de ez csak  a 2. helyhez volt elegendő. Az olimpián  versenyzők is  az aranynak örülnek a leginkább. A bronzérmes szintén örül mert még elcsípett egy dobogós helyet. Az ezüstérem édes-keserűségével tértek haza a Gimisek, főleg amiatt, hogy a győztesnek ítélt csapat végig olvasta a prezentációra írt szöveget.

Bízom benne, hogy a csalódottság után hamar belátják azt a diákok, hogy minden díjazáson és elismerésen túl a legfontosabb az a tapasztalat és tudás, amit a versenyre való készülés alatt szereztek. A díjak elértéktelenednek, elavulnak és az elismerések is megkopnak, viszont a megszerzett tudás lesz az, amit hasznosítanak majd a további életükben.

Dimén-Varga László

felkészítő tanár