Tamásira emlékeztünk

Szerkesztő: | 2017. május 25. | Hírek, Hírek

“Ha játszhatok, én boldog vagyok, színházat csinálni a legjobb dolog…” (Vidnyánszy Attila)

2017 május 21-23  között a  budapesti Nemzeti Színház meghívta a farkaslaki Tamási Áron Általános Iskola és a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákjait, a Liliomfi című előadására.

Ezt az alkalmat a színház a Tamási emlékév kapcsán támogatta.

Az előadás egy teátristáról és a vándorszínészetről szól. Szigligeti Ede Liliomfija a 19. századi magyar drámák legtöbbet játszott darabja. A könnyed hangvételű játékot Vidnyánszky Attila rendezte, úgy, ahogy akár ma is történhetne. Az előadás 2008-ban a kisvárdai Magyar Színházak Fesztiválján fődíjat és közönségdíjat is nyert. A Liliomfit alakító Rácz József pedig a legjobb színészi alakításért járó elismerést, majd 2013-ban a legjobb férfi színész díját is elnyerte. Vidnyánszky Attila a legjobb rendezésért járó díjat kapta. Megtudtunk egy kulisszatitkot is: az előadásban szereplő dalok nagyobb része a rendező alkotása.

Az előadás előtt egy különleges városnézésen vettünk részt Horthy Zoltán mesemondóval és tekerőlantos barátjával. Együtt ebédeletünk a Nemzeti Színház színészeivel, és bejártuk az épület kulisszák mögötti részeit. A program része volt egy kis játékos ismerkedés, ahol ráhangolódtunk az előadásra. Hazafele jövet megkoszorúztuk Tamási Áron Alkotás utcai házát, ahol húsz évet élt.

Köszönjük a tartalmas programot: Szabó Ilka, Sándor Emőke és Demeter Zsófia

Kapcsolódó tartalmak