Tamási 126

Tamási 126


SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   szept. 26, 2023  |  Hírek

 

Őrzője légy mindig a fénynek! – szól Tamási intelme a 20. századból nekünk, kései ábeleknek, akik az ősi alma mater küszöbét nap mint nap átlépjük.

Őrizzük, éltessük, gondozzuk… Mindazt, ami van, rég az ideje, hogy gyűl…
Legyünk! Őrzők legyünk! Hitünk, meggyőződésünk, elveink, szellemi örökségünk őrzői…
Mindig. Örökké. Szüntelen. Konok kitartással…
A. Határozott névelő. Nem egy, hanem a…
Fénynek. Legyen az Tudás. Hit. Érzés…
Öt szó, mind pozitív jelentéskörben. Fényes útjelzők a mának.

 

Idén is a szeptember 20-a Tamási „fényében” telt a Gimiben. Magyarórákon Ábelek keltek életre, Énekes madarak hirdették a szerelem mindent legyőző erejét, a Szabadság madarai szálltak tova, az elérhetetlen magasságokba, Szép Domokos Annák szórtak átkot a háborúcsinálókra.

A felolvasó színházban a Vitéz lélekkel az újrakezdés hite elevenedett meg.

A Tündöklő Jeromossal „született” komédiTÁsok Tamásiról kérdezték a tamásisokat.

Az elemisták 126 másodperces videóüzenetekkel, képeslapokkal köszöntötték 126. születésnapján az Ábel íróját, hangos szóval, kórusban olvasták a jutalomként kapott tornazsák hitvallását:

„Nincs módunkban kitérnünk a hűség elől.”

És elgondolkodtak, mit is jelent a hűség fogalma. Hűnek lenni a vállalt feladathoz, a tanuláshoz, Tamási szelleméhez, önmagunkhoz… Fel is keresték a könyvtárban A hazug sünt, út közben megszemlélték a földszinti folyosóra költözött kerítéskiállítást. Köszönetként üzent is Tamási színes cetliken a neki szentelt emlékhelyen a tablókép alatt az első emeleti lépcsőfordulóban.

A kilencedikes évfolyam a Tamási-szobor előtti téren gyűlt össze ismerkedni a nagy előddel, kinek szellemi örökségét őrizni szegődtek. Megkönnyebbüléssel hallgatták az anekdotát, mely szerint elégségesből jelesre lehet vizsgázni, ha eljön az ideje. Nem csak a szorgalmasan tanulók viszik előrébb a világot, helye van a szerelemnek is a diákéletben.

Tamási-szobra előtt elhangzó üzenet után útra kelt a zarándokcsapat… A Baknya-tetővel megküzdve biciklivel gurultak be Farkaslakára, a szülőházhoz, melynek udvara hűs szellővel fogadta a vidám és kifulladt csapatot. A Kovács Kalács által felajánlott helyi finomság testi, Sipos Kinga múltidézése lelki táplálékul szolgált.

Tamási hite és szelleme egyre több diákot és tanárt érint meg, évről évre többen pattannak két kerékre ezen a napon, hogy felkeressék a bölcsőt, melyben 11 gyermeket ringattak. Most virág kerül a bölcsőbe, jelezve, hogy élet, törékeny élet és örökérvényű szépség született a szerény székely falusi lakban.

Már csak a csendes főhajtás maradt a sírnál. Egy szál fehér rózsa tanúja a hűségnek, kései utódok hűségének, mely elől nincsen mód kitérnünk. Az örökség szívbéli kötelességként könnyül ránk, a cserefák közt beszüremkedő fény bizonyára az a bizonyos, melynek őrzésére vállalkoztunk.

Vasárnap Farkaslaka ünnepelte nagy szülöttét: szentmisével, imával, köszöntéssel, elismeréssel, végül agapéval az Ágnes-portán a Kultúrcsűrben, székely népdalokkal az udvar hűvösében, majd este felé színre vitt Tamási-szövegekkel, Emberi szavakkal gyújtottak fényt nem csupán a Művelődési Házban, hanem leginkább az emberi lélekben.

A templomból a szülőházba sétáló ünneplő közösség Tamási iránti tiszteletből, szeretetből gyűlt össze. Ünnepelni azokat, akik éltetik Tamási munkásságát, írnak róla, színpadra álmodják a Nemzetiben.

Tamási akkor is alkot, amikor már nem alkot. Műveinek szelleme, a jóban való hit, a segítés öröme éltet, megéltet, fényt visz a homályos időkben oda, ahol erre szükség mutatkozik. Az idén Tamási-díjjal elismert Vidnyánszky Attila, a budapesti Nemzeti Színház főigazgatója maga ajánlotta fel a díjjal járó pénzösszeget a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákszínjátszó csapatának, a komédiTÁsoknak. Hogy őrzői legyenek a fénynek! Hát legyenek! Őrzői. A fénynek, Tamási szellemi örökségének. Isten áldása legyen rajtuk!

Ozsváth Imola, magyartanár

 

Köszönet a fotókért Fülöp Bencének és Toró Dávidnak!