Szimulációs verseny a Gimiben

Szimulációs verseny a Gimiben


Szűcs-Olcsváry Melinda  |   feb. 08, 2017  |  Hírek

Iskolánk egy volt diákjának támogatása által a Tamási Áron Gimnázium, a kolozsvári GTK-val közösen jogot kapott az Ecosim Hotel Midi 3.0 szimulációs szoftver használatára.

 

A volt diákunk, aki nem kívánta magát megnevezni, úgy érezte, hogy hálával tartozik a kolozsvári Gazdasági Tanácsadó Klubnak és Giminek. Öröm ezt tapasztalni, és köszönjük ezúton is a több mint 600 000 forint értékű támogatást.

Január 30-án egy házi verseny keretében ki is próbáltuk a szoftvert. Hat csapat jelentkezett a játékra, akik egy-egy 4 csillagos alpesi hotel menedzserei lettek egy délután erejéig.

dscf5276

Induláskor mindenki teljesen azonos feltételekkel indult, azonos piaci részesedéssel, ami a valóságban soha nem fordul elő. Már az első forduló után nagyon átalakult a piac. Volt olyan menedzseri csapat aki, beruházott, volt olyan, aki a piacszerzésre koncentrált, de volt olyan is aki a fogyasztók elégedettségét tűzte ki célul. A játék értékelésénél természetesen a legnagyobb profitot termelő hotel kapott több pontszámot, de a fogyasztók és a saját alkalmazottak elégedettségére is figyelni kellett a piaci fölény mellett.

Izgalmas játéknak bizonyult, a következő fordulóban – látva a változást az előző döntések alapján – új stratégiákat követtek a csapatok.   Közben a befektetések is kezdtek több bevételt termelni és ismét átalakult a sorrend. Az utolsó forduló is tartogatott meglepetést a versenyzők számára. Végül a következő sorrend alakult ki:

  1. hely – Luxor: Boros Ábel, Antal Botond, Schram István, Bokor Zalán
  2. hely – Teve: Vass Annamária, Gábor Emőke, Kovács Tímea
  3. hely – Gyökerek: Székely Ádám, Jenei Bence, Gál Bernát

Ahogy a győztes csapat látta a játékot:

Miután az első fordulóban mi csak befektettünk és az elégedettségre koncentráltunk, azt tapasztaltuk, hogy utolsók vagyunk mivel először megalapoztuk a jövőnket. A verseny további részében pedig nehéz volt leküzdeni azt az érzést, hogy Ezt biztos elveszítjük, mert utolsók vagyunk.’  Bíznunk kellett abban, hogy jó ötlet volt befektetni, és ez csak idővel térül meg. Így is lett!

Végezetül, hogy ne csak egy játék, hanem igazi verseny legyen, támogatót is kerestem. A Septimia Resort, Hotel**** Wellness & Spa részéről Verzár Lóránt – Csongor felajánlott a győztes csapatoknak egy-egy nyereménycsomagot, az első csapatnak egy 3 személyes wellness belépőt, a második csapatnak egy 3 személyes bowling játékot és a harmadik helyen végzett csapatnak személyenként egy-egy pizzát. Köszönet érte a győztesek nevében is.

Folytatás következik a második félévben…

Dimén-Varga László

társadalomtudomány-szakos tanár