Szabó Zsuzsa, a príma tanítónk

Szabó Zsuzsa, a príma tanítónk


SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   ápr. 10, 2024  |  Szabó Zsuzsa tanító néni és osztálya, Hírek

Az Arkum Alapítvány szervezésében 2024. április 9-én idén is díjazták a Legprímábbakat 

 

Az idei díjazottak között saját büszkeségünk is van, ugyanis a 2024-es legprímább pedagógus iskolánk elemi tagozatos tanára, a büszke negyedikesek tanítója, Szabó Zsuzsa.

Szívből gratulálunk, Zsuzsa! Büszkék vagyunk rád! 

 Az író olvasói, a pedagógus tanítványai lelkében él tovább. 

Díjazottunk 1971. május 26-án született Székelyudvarhelyen, kétgyerekes székely család elsőszülöttjeként. Férje Sámuel, vegyészmérnök. Három felnőtt gyermekük van: Anna jogász, Sámuel filmrendező és Ilka egyetemista. 
Elmondása szerint elemi tagozaton Bíró-Ambrus Lenke tanítója alapozta meg benne a szülőhely iránti szeretetet, és népdalszólistának is ő készítette fel a Megéneklünk Románia országos szakaszára. „Kapuállító” volt 1981-85 között. Ez az általános iskolai műveltségi vetélkedő az alapja a Séta bölcső-helyem körül honismereti kirándulásaiknak.
Székelyudvarhelyen érettségizett 1989-ben a Tanítóképzőben. A Camerata tagjaként 4 évig énekelt kórusban és 6 évig régi zenélt a Juvenalis együttesben. Számos koncertet végigmuzsikált, és reneszánsz táncokat oktatott a rendszerváltást követő diákrendezvényeken.                        
Tanítóként Kápolnáson, a 2-es számú Általános Iskolában (ma Orbán Balázs Iskola), a székelyudvarhelyi Tompa László Általános Iskolában dolgozott. Jelenleg a Tamási Áron Gimnázium elemi tagozatán tanít, amit Ft. Kovács Sándor főesperes kérésére 2006-ban indítottak újra. Egyes fokozati dolgozata témája a zeneoktatás, címe: Hangszerhasználat az elemi tagozat zeneóráin.
Az egyetemi alapképzést a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karán végezte, majd a Budapesti Corvinus Egyetem mesterképzésén folytatva okleveles szociológus lett.
Kísérletező tanítóként írta a Történelmi abc-t a negyedikeseknek. Mondák-legendák-történelem címmel dolgozta ki az opcionális tantárgyat, amely megjelent a pedagógusoknak szánt Te mit választanál? módszertani kiadványban. Örökségünk a rovásírás címmel cikket írt a Tanítók Lapja szakmai folyóiratba. 
Digitális eszközök használatával és tanulófelhővel kísérletezett 2016-ban elsőként az országban. Eredményeiről, dilemmáiról Tusványoson meghívottként beszélt, Budapesten szakmai konferencián számolt be tapasztalatairól. Részt vett a DioNet Módszertani javaslatok digitális eszközökkel támogatott oktatáshoz módszertani kisokos kidolgozásában. Kütyük a Tanulásért címmel osztotta meg tapasztalatait a Nők Lapjában. Többféle munkacsoport tagjaként részt vesz tananyag-fejlesztésekben, digitális felületek oktató játék-fejlesztésében, kísérleti csoportokban, ahol a matematika- és román nyelvoktatás szemléletét, módszereit adaptálják a mai kor követelményeihez.
Díjazottunkat folyamatosan foglalkoztatja az értékmentés. Népdalvetélkedők udvarhelyszéki területi szervezőjeként 10 éve vesz részt a tehetségek felkutatásában és foglalkoztatásában.
Elmondása szerint igyekszik diákjait azzal motiválni, ami érdekli őket, így évente több tantárgyból számos versenyre készíti fel őket. Újabban a sakk világába próbálja bevezetni tanítványait. A gimnázium elemi tagozatos diákjai részt vesznek a Tanügyminisztérium és Sportminisztérium Sakk az iskolában elnevezésű közös projektjében, aminek a koordinálását vállalta. Ugyanakkor Polgár Judit módszertani képzésein is részt vesznek (Sakktesi és Sakkpalota), részesülve a módszertani továbbképzésben és a didaktikai eszközök teljes csomagjában. 
Közösségformáló törekvései, eredményei a Tamási Áron Gimnázium honlapján is olvashatók.
Díjazottunk büszke a családjára, a tanítványaira és a kollégáira. Hiszi, hogy a tudás hatalom, és a közösség összeadott tudása legyőzhetetlen. Hogy az intelligenciának fontos szerepe van a közösség értékteremtésében.  
2024-ben a Príma Pedagógus:  Szabó Zsuzsa tanító.


A laudációt felolvasta Dr. Szakács István Péter, Príma Pedagógus.