Síppal, dobbal, nádihegedűvel

Síppal, dobbal, nádihegedűvel


SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   ápr. 17, 2023  |  Elemi oktatás, Hírek


„Közös alkotás, közös élmények, együtténeklés, valami új teremtése!” Gimis Tancik

A Tamási Áron Gimnázium elemi tagozata egész tanéven átívelő, gyermekközpontú projektet valósított meg a Hébe Alapítvány segítségével a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Fuss Neki! Adománygyűjtő programján keresztül.

 

Adománygyűjtő program: Fuss Neki Udvarhely

A 2022. október 8-án lezajlott adománygyűjtő sportesemény után sor került a tematikus zenei napokra, ahol a tanulóknak lehetősége nyílt különböző hangszereket megismerni, kipróbálni, valamint kézműves foglalkozásokon ritmushangszereket készíteni. Mivel a tanulóink nagyon szeretnek zenét hallgatni, énekelni, hangszerekkel kísérni a zene ritmusát az Iskola másként hét tematikája is a zene lett. A projekt részét képezte a ritmushangszerek vásárlása. A hangszerek beszerzése után az öt tanító felkészítette a 132 tagú „csimm-bumm” zenekart a programzáró koncertjükre, amelyet a Mozsikácska zenekarral tartottak meg. A tavaszváró koncertre április 6-án került sor a Művelődési Házban, ahová meghívták a támogatókat és a lelkes szülői közösséget.

Síppal, dobbal, nádihegedűvel-Programzáró koncert

Dr. Simon Mária-Tímea, az est házigazdája és a program nagykövete a következő szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket:

Tisztelt hölgyeim és uraim! Kedves tanárok, diákok, szülőtársak és nem utolsósorban kedves támogatóink!

2022-ben a zene évét ünnepeltük Székelyudvarhelyen. A tavalyi évben számos koncerttel, előadással ünnepeltük a zenei sokszínűséget, azt is mondhatjuk, hogy a zenés lázban égtünk mindannyian. Ehhez a nagyszabású városi kezdeményezéshez csatlakozott a Tamási Áron Gimnázium alsó tagozatos közössége s talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a mi szívünknek ez a program volt a legkedvesebb mind közül. Síppal, dobbal, nádi hegedűvel jelszóval csatlakozott iskolánk közössége is a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Fuss Neki! adománygyűjtő akciójához és tavaly október 8-án tizenhét lelkes nagykövet összesen 86,5 km-t szaladt és 30,92 km-t biciklizett az adományokért és azért, hogy ma itt lehessünk a Művelődési Házban.

A zene az kell, mert körül ölel – s valóban a zene minden élethelyzetünkben létszükséglet: már az anyaméhben halljuk a ritmust, s csecsemőként is édesanyánk énekére szeretünk elaludni. Zenét hallgatunk, ha jó kedvünk van és zenébe menekülünk, ha szomorúak vagyunk. Ha viszont a zenét közösségben hallgatjuk, netán közösen adunk elő valamit, akkor olyan megbonthatatlan kapocs jön létre társainkkal, amit csak az érezhet, aki részese. S milyen, jó, hogy ennek a kapocsnak ma mind részesei lehetünk: gyerekek, tanítók, tanárok, szülők, mindenkori támogatóink.

Köszönjük tanítóinknak, Székely Emőkének, aki a projekt felelőse is volt, László Marikának, Nyárádi Izabellának, Szabó Zsuzsának és Fancsali Adélka-Leillának, hogy az iskolai tananyagon túl ilyen nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekeink közösségi életére és megfogalmazódott bennük ennek az örömzenélésnek a gondolata, köszönjük a lerótt kilométereket a nagyköveteknek, köszönjük a támogatóknak, hogy önzetlen adományukkal hozzájárultak, hogy ma százharmincnál több aranyhangú kicsigimis felvehesse egymás ritmusát és a zene örök nyelvén teremtsenek értéket, szülessenek élmények, és, ezáltal a mindenkié lehessen.

És végül, de nem utolsó sorban, köszönjük a Mozsikácska zenekarnak, Orbán Ferencnek, Gábor Szabolcsnak és Gyergyai Szabolcsnak, hogy meglátták a projektben nemcsak a kihívást, hanem a lelket is, és így ma velük együtt énekelhet síppal, dobbal, nádihegedűvel a Tamási Áron Gimnázium alsó tagozatos diákjaiból álló reméljük egyáltalán nem alkalmi kórusa.

Én szülőként és nagykövetként is kívánok mindenkinek önfeledt koncertet, és áldott húsvétot! S már alig várom, hogy ősszel milyen új játékra hívnak minket a tancik!

A program utórezgése

A jó cél megtalálta a jó embereket és kerekedett belőle egy friss és vidám tavaszhozó produkció. A 132 gyermek, öt tanító és a Mozsikácska jókedvre derítő kisfilmje, https://youtu.be/6byGefb07to, valamint a teljes koncertje https://youtu.be/kh9GMZBPduY itt elérhető!

Köszönjük a filmet a Samwork Studios-nak (Operatőr: Kulcsár Hunor, Szabó Sámuel, https://www.facebook.com/samworkstudios), a hangtechnikát: András Gellértnek (Kala2), a helyszínt a Székelyudvarhely Művelődési Háznak, valamint a fotókat Szabó Sámuelnek: https://photos.app.goo.gl/cgtJrtBT67nbSnm87

Gimis Tancik: Székely Emőke-Katalin, László Mária, Nyárádi Izabella, Szabó Zsuzsa és Fancsali Adélka-Leilla