Simonyi-érem, dobogós helyezések a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei szakaszán

Simonyi-érem, dobogós helyezések a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei szakaszán


SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   máj. 24, 2023  |  Hírek


Idén május 19. és 21. között került sor Budapesten a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei szakaszára.

A döntőben a Gimit és egész Udvarhelyszéket két diák képviselte: a nyolcadikos évfolyamon Székely Ágnes, a hetedikesek közül József Áron. Mindketten a román Tanügyminisztérium által támogatott, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége által szervezett országos döntőn elért kiváló eredményük alapján jutottak el a Kárpát-medencei döntőre.

A kolozsvári Református Kollégiumban március 31. és április 2. között megszervezett országos szakaszon József Áron II. helyezést ért el, Székely Ágnes III. díjban részesült. Az értékes könyvcsomag és a minisztériumi elismerés mellett a legfőbb jutalom a budapesti kirándulással egybekötött Kárpát-medencei döntő bizonyult.

„A versenyre készülés nem egy gyors, kevés munkával végzett feladat volt. Amikor készülni kezdtünk, a helyesírási szótárt elevenítettük fel elsőként, majd sokat gyakorlatoztunk, illetve tanárnőnk hetente tollbamondást diktált nekünk. Miután a Csíkszeredában szervezett megyei szakaszról továbbjutottunk a kolozsvári, országos döntőre, már éreztük az óriási nyomást magunkon. Sokat dolgoztunk, tanárnőnk biztatott, sokat magyarázott, segített, amikor valamit nem értettünk, és ugyanúgy adta a feladatlapokat, melyeket később együtt átnéztünk, kijavítottunk. Mondogatta: a befektetett, kitartó munka mindig megtérül… Így sikerrel értünk haza, hogy egy kis szünetet tartva újra nekifoghassunk a helyesírás tanulmányozásának.
A Simonyi Zsigmond helyesírási versenyben szerintem az a nehéz – mint minden más versenyben –, hogy itt sem lehet eredményt elérni csak az iskolai tananyag tudásával. Azonban ezen versenyre teljesen más világba kell röppenni, hiszen a helyesírás sokkal bonyolultabb, mint az a kis ízelítő, melyről az iskolában szó esik.” (József Áron, 7. osztály)

A versenyzés az izgalmak mellett utazást, új helyszíneket, városokat, csodás programokat is jelent, barátságokat, melyek túlmutatnak a közeli célok elérésén.

„A feladatsor megírása után várost néztünk, és a híres-neves kolozsvári botanikus kertet is bejártuk. Még csak bimbózott a több tízezer féle virág- és növényfaj, de ennek ellenére gyönyörű látvány volt a nagyváros kis zöld foltjában sétálni. Este mi, Hargita megyeiek a belvárosban sétálgattunk. Fantasztikus élmény volt: Mátyás király szülőháza előtt énekeltünk egy utcazenésszel, majd beültünk egy ismert magyar egyetemista kávéházba, a Bulgakovba. Másnap reggel, mivel elaludtunk, buszjáratokért kutattunk, és futottunk, hogy még elérjük a Farkas utcai reggelit. Az izgalom mindenkiben egyre csak fokozódott: díjkiosztó következett. Ötödikesek, hatodikosok, hetedikesek, nyolcadikosok. Örömmel töltött el, mikor kimondták a nevem: országos harmadik helyezett lettem, ami egyben azt is jelentette, hogy idén is eljutottam a májusban Budapesten megszervezendő Kárpát-medencei döntőre. Hálás vagyok Ozsváth Imola tanárnőnek a sok segítségért és a tanáraimnak a megértésért, támogatásért.” (Székely Ágnes, 8. osztály)

A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei szakaszán a versenyzés digitális formában történt. Évfolyamonként 37–40 tanuló tudása, helyesírási és digitális kompetenciája méretett meg, és az első tíz legjobbat díjazták.

Annak ellenére, hogy csupán a verseny előtti két napon pár óra erejéig nyitották meg a versenyplatformot, ahol egyetlen feladatsoron lehetett gyakorolni, a gimisek kiváló eredményt értek el: Áron 8. és Ágnes 9. helyen végzett, tehát felkerültek a dobogóra.

Székely Ágnes harmadszor vett részt a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei szakaszán, s mint ilyen, évfolyama legeredményesebb versenyzőjeként Simonyi-érmet kapott. Általa elsőként került ez a kitüntetés a Tamási Áron Gimnáziumba. Büszke rá az ősi alma mater.

A digitális versenyzés talán egyetlen előnye, hogy a felszerelt technika lehetővé tette a verseny szakmai értékelésének és a díjazási ceremóniának az élő közvetítését, így a szülők is bekapcsolódhattak, egyszerre örülhettek gyerekeikkel. A díjátadó gálán a Simonyi-éremmel jutalmazott tanulókról laudációt olvasott fel a ceremóniamester. Az eredményes diákot méltató szöveget a felkészítő magyartanártól korábban bekérték a szervezők.

„SZÉKELY ÁGNES a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kiváló, évfolyamának első tanulója, akire egyszerre jellemző az igényesség, pontosság, rendszerezettség és a felszabadult életöröm. Úgy tud viszonyulni mindennapi feladataihoz, hogy az az ő épülését, szellemi gazdagodását szolgálja, melyre alapvető igénye van, így a rengeteg gyakorlás, tanulás egyben a töltekezés forrása számára. Diáktársai szemében is példakép, akinek mindig rendben vannak a dolgai, és aki közvetlenségével, odafigyelésével, hitével előrébb viszi a közösséget.
A helyesírás iránti érzékenysége, érdeklődése korán megmutatkozott. Már elemista korában részt vett a Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi versenyen, amelyen szép eredményeket ért el. Ötödik osztálytól évente benevezett a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyre, itt is rendszerint kimagasló értékelést kapott. 2023-ban harmadszor jutott el a Kárpát-medencei szintű megmérettetésre. Tervei közt szerepel a helyesírási készség folyamatos fejlesztése. A gyakorlást folytatva a jövő tanévben az Implom József középiskolai helyesírási versenyen szeretne újra találkozni a Simonyin szerzett barátaival. További szép eredményeket kívánok neki!”

Ozsváth Imola, a díjazott tanulók magyartanára