XXV. Nemzetközi magyar matematikaverseny

XXV. Nemzetközi magyar matematikaverseny


Szűcs-Olcsváry Melinda  |   márc. 31, 2016  |  Hírek

A Kárpát-medencében a matematikát több helyen tanítják magyar nyelven. A különböző országokban tanító magyar anyanyelvű matematikatanárok régóta érezték, hogy a meglévő matematikaversenyek mellett szükség van egy szélesebb körű rendezvényre, ahol a különböző régiókban élő diákok találkozhatnak, összemérhetik tudásukat, erősíthetik együvé tartozásukat. A magyar diák, a környező országok közül bármelyikben is éljen, meríthet a világhírű magyar matematika gazdag kincsestárából, valamint az ukrán, a román, a délszláv, a szlovák és más népek matematikai hagyományaiból is.  Így született meg a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny. 1991 óta minden évben egyszer megrendezik. Kétévente Magyarországon, a közbülső években pedig a szomszédos országokban van a helyszín.

00000nmmv

A XXV. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt a Fazekas Mihály Gimnázium és a Berzsenyi Dániel Gimnázium szervezte Budapesten, 2016. március 11-15. között. Iskolánkból 6 diák jutott ki erre a megmérettetésre Dávid Géza és Kovács Lajos matematikatanárok kíséretében:

  • Kovács Bálint (IX. A) – felkészítő tanár: Kovács Lajos
  • Sándor József (X. A) – felkészítő tanár: Dávid Géza
  • Baja Zsolt (XI. A) – felkészítő tanár: Dávid Géza
  • Demeter Hunor (XI. A) – felkészítő tanár: Dávid Géza
  • Hegedűs Hunor (XII. A) – felkészítő tanár: András Ibolya
  • Lukács Róbert (XII. A) – felkészítő tanár: András Ibolya

Az öt régiót közel 250 versenyző képviselte (26 délvidéki, 60 erdélyi, 37 felvidéki, 20 kárpátaljai illetve 105 anyaországi tanuló).

Diákjaink közül a XI.-es Baja ZsoltIII. díjban, valamint a XII.-es Lukács Róbertdicséretben részesült.

A megnyitó ünnepség a Magyar Tudományos Akadémia székházában volt. A jubileumi verseny mellett a tanulók különböző programokon vehettek részt, mint például: szakmai előadások, parlamenti látogatás, operaelőadás, dunai sétahajózás, a fővárost megismertető kirándulások, illetve az előző versenyekről szóló kiállítás.

A tanulók szakmai megmérettetése mellett a verseny alkalmat nyújtott határokon átívelő barátságok szövődésére is.

 

Kovács Lajos
matematikatanár