Vizes Fizikavalkád

Vizes Fizikavalkád


Szűcs-Olcsváry Melinda  |   nov. 25, 2019  |  Hírek

Tizenkilenc székelyföldi csapat részvételével került megrendezésre iskolánkban a 15. Fizikavalkád regionális természettudományi csapatverseny döntője.

Az idei téma a víz volt. Az egész napos rendezvény megnyitóján szó volt arról, hogy  15 esztendő alatt Székelyföld kis híján 50 településéről több, mint ötven iskola kóstolt bele egy, vagy több alkalommal a Fizikavalkádok sajátos hangulatába. Ez kétszáznál is több csapatot és sok száz megérintett tanulót jelent. A felsőboldogfalvi és az agyagfalvi iskolák diákjai Kapusi Hajnal valamint Zongor Emma tanárnők vezetésével mind a tizenöt alkalommal részt vettek a rendezvényen. Őket külön is köszöntöttük a megnyitón.

A jubileumi Fizikavalkádon Székelyudvarhely városát a Bethlen Gábor Általános Iskola és a Gimi tanulói képviselték, Székelykeresztúrról az Orbán Balázs Gimnáziumból, Marosvásárhelyről a dr. Berdády György Általános Iskolából, Gyergyószentmiklósról pedig a Vaskertesből érkeztek csapatok. Csíkszéket a csíkkarcfalvi, csíkjenőfalvi, csíkmadarasi, csíkrákosi tanulók, Udvarhelyszék vidéki iskoláit pedig Oklánd, Homoródszentpál, Bögöz, Agyagfalva, Vágás, Felsőboldogfalva és Szentlélek képviselte, és bekapcsolódtak a versenybe a gyergyószárhegyi tanulók is.

A csapatok bemutatkozását az előzetes munka anyagának kiértékelése és díjazása követte. Díjaztuk a víz témában készített legjobb fotókat, rajzokat, irodalmi alkotásokat, majd a csapatok saját tervezésű és kivitelezésű, vízzel kapcsolatos eszközeiket, vizes kísérleteiket mutatták be: kitűnően kimunkált vashámor makettet, vízimalmokat, tengeralattjáró modelleket, vízszivattyút, szökőkutat, és látványosabbnál látványosabb vizes kísérleteket   láthatott a közönség.

Az ebédszünetet követően került sor az elméleti vetélkedőre, ahol a csapatoknak a víz témakörében elméleti és gyakorlati kérdésekkel egyaránt meg kellett küzdeniük.

Késő délután került sor a kiértékelésre és az eredményhirdetésre. Minden résztvevő gazdag részvételi jutalomcsomagot és emléklapot vehetett át, emellett megkapta a rendezvény színes fotómelléklettel ellátott 36 oldalas kiadványát. Az összesített eredmények alapján a vetélkedő győztese a marosvásárhelyi MI csapat lett, második helyen a gyergyószárhegyi Telefonisták csapat végzett, a harmadik díjat a felsőboldogfalvi Fizikamaszok csapat szerezte meg, negyedik iskolánk H2O 1VE nevű csapata, ötödik a csíkkarcfalvi Turbócsigák, hatodik pedig az oklándi Fizikapocs csapat lett.

 

Köszönjük Gál Boglárka X.A. osztályos tanuló szép fotóit! 🙂

Székely Zoltán

fizika tanár,

a vetélkedő szervezője