Újabb rendhagyó irodalomórák a Gimiben

Újabb rendhagyó irodalomórák a Gimiben


Szűcs-Olcsváry Melinda  |   ápr. 15, 2016  |  Hírek

Vendégünk volt Bodor Ádám, Dragomán György, Szabó T. Anna és Térey János

A kortárs magyar irodalom nagyjai hónapról hónpra megfordulnak városunkban, ennek köszönhetően több ünnepelt író is meglátogatja a Tamási Áron Gimnáziumot, és rendhagyó irodalomórák keretében lehetőséget adnak a diákságnak, hogy jobban megismerkedjenek munkásságukkal illetve a literatúra rejtelmeivel.

Egy hónapja az erdélyi származású Bodor Ádám, Dragomán György és Szabó T. Anna voltak beszélgető partnereink. Mindhárom művész fiatal korában hagyta el tündérországunkat, a beszélgetés során fény derült arra, hogy igencsak megrázó élmény volt a távozás mindannyiuknak. A költőnő, Szabó T. Anna és férje, a prózaíró Dragomán György különlegesen szép, harmonikus kapcsolata mindenkit elvarázsolt a teremben, rájöttünk arra, hogy az emberi érzések legnagyobbika, a szerelem csodákra képes, írásra ösztönzi az alkotókat, biztonságot nyújt, és csak egyszerűen szebbé teszi a körülöttünk lévő világot.

A mai napon, 2016 április 15-én Térey Jánossal nyílt alkalmunk beszélgetni. A szűk óra leforgása alatt kiderült, hogy az író nem először jár Székelyudvarhelyen, hiszen az általa, újból lefordított Oidipusz király (Szophoklész) című dráma ősbemutatója a Tomcsa Sándor Színházban volt, és akkor eljött egy előadásra. Térey azt is elmesélte a hallgatóságnak, hogy 25 éve rappeléssel kezdte költői pályafutását és a mai napig szoros viszony fűzi, a rappből kialakuló slam poetryhez.

Fotó: Murányi Sándor Olivér

Mi másnak mondhatnám magunkat, ha nem szerencsésnek?! Nem minden középiskolás irodalomkedvelő diáknak adatik meg, hogy korunk nagyjaival találkozzon. Ritka az olyan fiatal, aki elmondhatja magáról, hogy ő, igenis a jelenkori magyar irodalom egyik legnagyobb költőnőjével vitatta meg a komunikáció hiányából fakadó problémákat és ezek veszélyeit. És igen, egyre ritkább az olyan 18 éves, aki kedvenc írójával tud találkozni iskolája falain belül. Szóval, szerencsések vagyunk és mértéktelenül hálásak, főleg a múzsának, aki ihlettel és az alkotás vágyával ajándékozza meg íróinkat, költőinket.

                                                                                                Nagy Fanny, XII. B