Mágneses Fizikavalkád

Mágneses Fizikavalkád


Szűcs-Olcsváry Melinda  |   dec. 15, 2018  |  Hírek

Tizenkét csapat részvételével került megrendezésre 425 éves iskolánkban a 14. Fizikavalkád megyei természettudományi csapatverseny.

Az idei téma a mágnesség volt. A versenyre 13 csapat jelentkezett be, egy csapat kivételével mindenki maradéktalanul elvégezte az előzetes munkát is. Székelyudvarhely városát a Bethlen Gábor iskola Vektorok csapata képviselte, a  Gesztenyések a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumból, a Berdemorzsák pedig az Unitárius Gimnáziumból érkeztek, Gyergyószárhegyet a Telefonisták, Felcsíkot pedig a csíkkarcfalvi   MFK és KGB csapatai képviselték, a Fizikamaszok Felsőboldogfalváról, az Izzófejek Agyagfalváról, a Fizikaméleonok pedig Bögözből jöttek, Székelyszentléleket a Hőhullám csapat képviselte, A Fizikapocs Oklándról, a Fizikaraván pedig Homoródszentmártonról érkezett.

Az egész napos rendezvény megnyitóját és a csapatok bemutatkozását az előzetes munka anyagának kiértékelése és díjazása követte. Díjazták a mágnesség témában készített legjobb fotókat, rajzokat, irodalmi alkotásokat, majd a csapatok saját tervezésű és kivitelezésű, mágnességgel kapcsolatos eszközeiket, kísérleteiket mutatták be: saját tervezésű mágneses játékokat, ötletesen kivitelezett elektromágneses emelődarut, házi hangszórót,  villanymotort többféle kivitelezésben, mágneses erőmérőt, mágneses horgászbotot, lebegő búgócsigát, makacs lejtőt  láthatott a közönség.

Az ebédszünetet követően került sor az elméleti vetélkedőre, ahol a csapatoknak a mágnesség témakörében elméleti és gyakorlati kérdésekkel egyaránt meg kellett küzdeniük.

Késő délután került sor a kiértékelésre és az eredményhirdetésre. Minden résztvevő gazdag részvételi jutalomcsomagot és emléklapot vehetett át, emellett megkapta a rendezvény színes fotómelléklettel ellátott 36 oldalas kiadványát. Az összesített eredmények alapján A vetélkedő győztese a bögözi Fizikaméleonok csapata lett, második helyen a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium Gesztenyések csapata végzett, a harmadik díjat az agyagfalvi Izzófejek csapata szerezte meg, negyedik lett a csíkkarcfalvi MFK csapat, ötödik az oklándi Fizikapocs, hatodik a gyergyószárhegyi Telefonisták, hetedik a felsőboldogfalvi Fizikamaszok csapata… A résztvevők felkészültségét bizonyítja, hogy a harmadik és hetedik helyezettek összpontszáma között a 261 maximális pontszámú megmérettetésen alig 4 pontnyi különbség volt csupán.

Búcsúzáskor a  csapatok egyhangúlag jelentették ki: jövőre veletek újra ugyanitt, a jubileumi 15. Fizikavalkádon.

Székely Zoltán fizika tanár,

a vetélkedő szervezője