Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő

Szerkesztő: | 2019. május 13. | Eredmények, Hírek, Hírek, Szabó Zsuzsa tanító néni és osztálya

„Jól szólj szám, nem fáj fejem,

Székely Ágnes becses nevem.

Mesém meséd, örök mese,

Ő, itt, Szűcs-Olcsváry Zete.

Ahol nekünk eszünk megáll,

Bokor Máté beletalál.

Tamásis a humorunk,

Énekmondók mi vagyunk!”

Ágnes, Máté, Zete

 

2019 május 10-12. között negyedikeseink 3 fős csapata (Bokor Máté, Székely Ágnes és Szűcs-Olcsváry Zete) részt vett a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő[1]országos szakaszán, Nagyenyeden.

 

A versenyt a Magyar Nyelv Napjai keretében az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), a Napsugár gyermeklap szervezi évente, az országos rendezvény helyszínét biztosító iskola 2019-ben a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium.

A IV. osztályosok a Napsugár gyermeklap hét lapszámában (szeptember–március) közölt anyanyelvi feladatok megoldásával gyűjtötték össze az országos döntőn való részvételhez szükséges pontszámot. Ezután a megmérettetés elsődleges színtere az osztály volt, itt rendeztük meg az iskolai fordulót. A továbbjutó csapat számára a megyei tanfelügyelőség szervezte a megyei selejtezőt, ahol I. díjasként képviselték Hargita megyét az országos döntőn[2], elnyerve egyben a Nyelvőr díjat is. A IV. osztályosok versenyének témája ebben az évben „Kinek könnyű a toll…” Benedek Elek születésének 160., halálának 90. évfordulója alkalmából.

 

Számokban mérve a sikert: 155 negyedikes csapatból 77 kapott Nyelvőr díjat, 17 csapat jutott az országos döntőbe, ahol az Énekmondók a Napsugár Különdíját nyerték el.

Gratulálok diákjaimnak és köszönöm a szülők lelkes támogatását a diákok utaztatásában és a csapat elkísérésében!

A csapat felkészítője: Szabó Zsuzsa tanító

 

[1] Concursul de Limbă şi Cultură Maghiară „Kőrösi Csoma Sándor”, faza națională.
Concursul este cuprins în  Anexa nr. 5, pozitia 22. al Ordinului MEN 3016/09.01.2019.

[2] https://www.napsugar.ro/versenyek.php?verseny=kav&vtab=5

 

 

Kapcsolódó tartalmak