Erasmus+ hét a Gimiben

Erasmus+ hét a Gimiben


Szűcs-Olcsváry Melinda  |   ápr. 23, 2017  |  Hírek

 

Az Erasmus+ Fenntarthatóság elnevezésű programjának  székelyudvarhelyi fordulója március 30-án, csütörtökön este indult a Gondűző szálloda éttermében szervezett közös vacsorával.

Péntek reggel a hivatalos megnyitót követően megalakult a nemzetközi , szám szerint hét vegyes – esseni, bécsi, győri és székelyudvarhelyi diákokból álló munkacsoport, mindegyik egy-egy szász szék nevét kapva azonosításképpen.

A nagyon ötletes kincskereső játék mintájára szervezett iskolabemutató után a házigazda székelyudvarhelyi csapat előadása következett. A hagyományos és modern építészet ötvözésének erdélyi sajátosságait gazdag képanyaggal szemléltetett kiselőadással mutatták be a nemzetközi hallgatóságnak, majd olvasásmegértési feladatokkal és lakberendezési játékkal segítették a frissen szerzett ismeretek rögzítését.

A délutáni foglalkozást a bécsi diákok szervezték, akik változatos módszerekkel – videók, feladatlapok, játék – bizonyították be, hogy ruházati cikkeinket újrahasznosítani kötelező, hasznos és egyben érdekes, nagyon kreatív is lehet.

A nap folyamán kialakult kellemes légkört az esti közös szórakozás továbbra is fenntartotta.

A szombati nap játékosan indult, a helyiek által közismert Nap fia, Hold leánya vetélkedő mintájára szervezett városfelfedező feladatsor elvégzésével. Ezután közös fényképeszkedés szerepelt a programban Európa egyetlen, még működő napfénystúdiójában.  Ezt követte  az esseni csapat bemutatója a mobiltelefonok gyártása mögötti sokszor rettenetes ’titkokról’( például a ritka fémek bányászásának borzalmas körülményeiről). A délután a győri csoport hangulatos, nagy sikert aratott témájának  feldolgozásával zárult, ők a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát bizonyították be.

17742340_1484927038186851_1165094593_n

A vasárnap a szász, román és magyar tárgyi és szellemi kultúra megismerését célzó tematikus kirándulások jegyében telt. A segesvári séta eloszlatta a Drakula gróffal kapcsolatos tévhiteket és betekintést nyújtott szakszerű idegenvezetés segítségével az erdélyi szászok múltjába és jelenébe.

Korond, a fazekasfalu, az erdélyi magyar hagyományok fenntarthatóságának bizonyítéka. A diákok itt végigkövethették a kerámiakészítes folyamatát és emléktárgyat is vihettek magukkal.

A hétfői napon a délelőtt a Macops építkezési vállalat meglátogatásával kezdődött. Ez a vállalat végezte a helyi múzeumnak otthont adó villa felújítását, amit szintén megtekintettek a diákok. A fenntarthatóság következő székelyudvarhelyi példájaként a kazánházból átalakított templomot mutatta be a diákoknak Dr. Bekő István lelkész, akinek hangulatos és tanulságos előadása a délelőtt fénypontja volt.

A hétfői nap legdinamikusabb óráinak az esti táncház bizonyult, amely a helyi táncok bemutatásával/tanításával indult, de igazi nemzetközi tánckavalkádként zárult.

A keddi zárónapon a résztvevők átvehették az igényesen kivitelezett diplomákat, ajándékokat cseréltek, végül megünnepelhették a vetélkedő győztes csapatát és sokat derülhettek a feladatok teljesítését bizonyító pillanatképeken.

img_3255

A rendkívül mozgalmas, tanulságos és szórakoztató hét megszervezéséért külön elismerés és köszönet illeti a székelyudvarhelyi programfelelőst, Bekő Melinda Erzsébet tanárnőt.

A díszebéd végén a résztvevők megköszönték a tartalmas székelyudvarhelyi hetet, a helyi szervezők pedig átadták a stafétabotot a program következő helyszínét biztosító esseni csoportnak.

 

Sándor Mária tanárnő