A pulyka és a pirosorrú rénszarvas

A pulyka és a pirosorrú rénszarvas


Szűcs-Olcsváry Melinda  |   dec. 10, 2018  |  Hírek

Hétköznapjainkban gyakran tetten érhetjük, ahogyan idegen kultúrák szokásvilágának, elsősorban kommersz jellegű elemei beszivárognak a saját kulturális közegünkbe, eleinte otrombán kilógva a sorból, de idő teltével egyre kevésbé zavaróan.

Mégis, sem az októberben minden áruházi polcról rémisztgető szellem- és csontvázmaszkok, sem a februárban émelyítő dömpingben lépten- nyomon, kéretlenül hozzánk dörgölőző plüssszívecskék nem tudtak, az elmúlt évtizedek már-már erőszakos marketingjének dacára sem, életünk, kultúránk, mindennapjaink szerves részévé válni.

Az amerikai Hálaadás ünnepéből kiinduló vadhajtás, a Fekete Péntek is igyekszik, jól megfontolt üzleti célból teret hódítani életünkben, de éppúgy mint a halloweeni rémségek és a Valentin- napi giccsek, inkább visszatetszést kelt az emberek többségében.

Szerencsére van olyan közeg, ahol ezeknek a tőlünk távol álló kulturális hagyományoknak a nemes és értékhordozó vetülete érvényesül: a Gimi középiskolai B osztályai, a kéttannyelvű tagozat, minden évben alkalmat talál arra angoltanáraik segítségével, hogy az angolszász kultúra hálaadásnapi, illetve karácsonyi szokásrendszerének jellegzetes elemeit kiemelve betekintést nyerjen az általuk heti 5 órában tanult nyelhvez kötődő népek kultúrájába.

2018 december 6-án került sor az idén erre az alkalomra. A kilencedikesek közös versmondással idézték fel a Hálaadás történelmi hátterét, majd élő zenekari kíséret mellett spirituálékat énekeltek.

A tizedik B-sek kvíz kérdések sorozatával tették próbára a többi osztályt képviselő csapatok Hálaadás témájával kapcsolatos tudását. A csapatok derekasan megállták helyüket az igen szoros eredménnyel záruló vetélkedőben.

A tizenegyedikesek játékos, kreatív csoportfeladatokkal teremtettek karácsonyváró hangulatot, majd a tizenkettedik B-sek izgalmas prezentációt mutattak be különleges karácsonyi szokásokról a világ körül. A programot egy fergeteges karácsonyi karaoke összeállítás zárta, s a tizenegyedikes és kilencedikes diákok még lakomáról is gondoskodak.

A szervező tanárok ( András Ágnes, Berecz Krisztina, Boros Katalin, Sándor Mária és Szűcs- Olcsváry Melinda) büszkén nyugtázták, hogy diákjaik idén is őszinte örömmel és lelkesedéssel vettek részt ezen az eseményen. Ilyen körülmények között helyet talál az angolt tanító tanárok és az angolul tanuló diákok életében is az amerikai pulyka éppúgy mint Rudolf, a pirosorrú rénszarvas.

András Ágnes, angoltanár