Gimisek a Német Tantárgyverseny döntőjében

Gimisek a Német Tantárgyverseny döntőjében


SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   máj. 02, 2023  |  Hírek


Március 25-én szervezték Csíkszeredában a német mint idegen nyelv tantárgyverseny megyei szakaszát, ahol diákjaink szép eredményeket értek el.

Telman Tünde-Mónika X. A I. díj

Kovács Orsolya XI. D I. díj

Györfi Andrea X. D II. díj

Bokor Máté VIII. A III. díj

Veres Brigitta-Kriszta XI. B dicséret

 

Április 17-23. között került sor Besztercén az országos szakaszra, ahol a versenyzőknek egyéni, illetve csapatmunkában is össze kellett mérniük tudásukat.

Az egyéni rész egy írásbeli dolgozatból állt, a csapatversenyben pedig különböző megyékből összeválogatott IX-X., illetve XI-XII. osztályos diákok egy adott témában rövid jelenetet állítottak össze és adtak elő.

Diákjaink itt is szépen teljesítettek:

Telman Tünde-Mónika X. A – egyéni dicséret, csapatversenyben III. díj
Kovács Orsolya XI. D – csapatversenyben III. díj

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk nekik!

Bekő Melinda és Sándor Gyöngyi felkészítő tanárok„A legnagyobb fizetség erőfeszítéseinkért nem az, amit érte kapunk, hanem az, amivé általa válunk.” (John Ruskin)

Egy olyan kincses helyen Európában, mint Erdély, rendelkezünk azzal a szerencsével, hogy nem egy, de jó esetben három idegen nyelven válhatunk „folyékonnyá” 4, 8, netán 12 év alatt. Mindig rácsodálkozom erre, hogyha külföldön járok, s ha kell, egyik pillanatról a másikra váltok a helyzethez szükséges nyelvre, de még országunk nyelve miatt az olaszhoz is konyítok. Valószínű, hogy ez az élményem azonban nem egyedi jelenség, hogyha már csak arra gondolok, hogy a Gimin belül minő sokszínű és sokoldalú lehet majdnem 1000 diák, és még ki tudja, hány nyelv érdekelheti őket!

A nyelvi sokszínűség szellemében dolgoztunk, váltottunk vonatot és láttunk világot a német tantárgyverseny országos fordulóján 2023. április 17. és 23. között, Besztercén. Hargita megyét velem együtt 4, Sándor Gyöngyi tanárnővel együtt 5 hölgy képviselte, s mindünknek más szemszögből vázolódott fel Beszterce városa. Az átszállásokkal körülbelül 6–7 órás úton és a szállodai szobán kívül talán „csak” az örömben és az előadásaink örömében osztozhattunk mi, diákokként egymással, projektmunkáink annyira elfoglaltak bennünket.

A többi nyelvi tantárgyversennyel ellentétben a német több „versenyszámból” áll minden évben, ezért is cikáztunk Beszterce központjában a számos szűk kis épület közti átjáró egyikében (a kedvencünk a 8-as számú, Apácák átkelője volt), szállásunk és a Liviu Rebreanu Nemzeti Kollégium között, naponta akár többször is. A köszöntéssel és szállodába való berendezkedéssel elrepült nulladik nap és az írásbelit meg csapatösszerázót lebonyolító első nap után jött csak a neheze… mikor bizony tényleg szükségünk volt több nyelvre is. A második, személyesen nagy kihívásnak bizonyult csoportos projektben a Hargita megyeiek „elsodródtak” egymástól, hiszen 8 személyes, az ország legkülönbözőbb megyéiből összeválogatott, rajtunk kívül zömében román ajkú diákokkal dugtuk össze a fejünket egy 10 perces, német nyelvű színdarabhoz. A darab összeállításához mindössze 3 nap állt a rendelkezésünkre! A háromnegyed rész német, negyed résznyi román és egérfarknyi magyar szövegektől a turizott jelmezekig láthattunk mindent! A színdarab végül 17 különböző megközelítésből került bemutatásra, mert az olimpikonokból bizony ennyi csapat avanzsálódott. Aggodalomra viszont semmi ok! A 9–10., illetve 11–12. osztályosok külön mottót kaptak a kiinduláshoz. Micsoda mosolyogtató véletlen, hogy az egyik mottó akár az egész verseny mottójaként is szolgáló, fent említett John Ruskin idézet volt!

A bemutatók nagy napján mutatkoztak kellemes, sokkoló, néhol még kínos meglepetések is, viszont összességében bevallhatom, hogy amióta volt kellő szerencsém és felkészültségem országos szakaszon bármilyen tantárgyból is részt venni, idén ismerhettem meg a leginspirálóbb és könnyen barátokká vált diáktársaimat Románia legkülönbözőbb szegleteiből, így például egy végzős, Harvardra felvételizett srácot Brăilából.

Kovács Orsolya XI. D