Nyelv és lélek

Szerkesztő: | 2018. március 30. | Eredmények, Hírek, Hírek

“A beszéd tehát: adás és befogadás. Nyitottság. Szeretet.”

Többek között ezek a Pilinszky-gondolatok hangzottak el az Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny XXIII. országos szakaszának (2018. március 23-25.) megnyitóján Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. A záróünnepségen pedig Kerekes Barnabás, Lőrincze-díjas budapesti tanár, az ASZ társelnöke kiemelte: elsősorban azért vagyunk ott ezen a versenyen, mert azok vagyunk, akik vagyunk: magyar anyanyelvűek. S a Szózat előtt együtt énekeltük, hogy:

“Annyi mindent kéne még elmondanom,
S ha nem teszem, talán már nem is lesz rá alkalom,
Hogy elmeséljem, milyen jó, hogy itt vagyunk,
S mint a régi jó barátok, egyet mondunk s egyet gondolunk…”

A kezdeti- és zárógondolatok is fontosak voltak, de a leglényegesebb az volt, amit közben mondtunk el egymásnak, diákok és tanárok, három versenyformában: Édes anyanyelvünk, Szép magyar beszéd, Versben bujdosó.

Iskolánkat három tanuló képviselte ezen a versenyen: Pál Boglárka (X.C), Tamás Boróka (X.C) és Trinfa Annamária (X.D). Mindhárman becsülettel megállták a helyüket, Pál Boglárka pedig dicsérő oklevéllel tért haza erről a rangos rendezvényről.

Végezetül, magam is úgy érzem, ahogy egyik versenyzőnk megfogalmazta: már csak azért is megérte ott lenni, hogy láttunk, hallhattunk ilyen embereket.

Bíró Sára, magyartanár

Kapcsolódó tartalmak