Nem áprilisi tréfa

Szerkesztő: | 2019. április 14. | Eredmények, Hírek, Hírek

Nem bizony. A Gimi diákjai az elmúlt nyolc napban két erdélyi szintű fizikaversenyen is részt vettek.  

Április 6-án, az Öveges József-Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny országos döntőjén a megyei szakasz eredményei alapján iskolánkból 11 tanuló vehetett részt: Szász Ágnes Borbála (VIII.), Antal Eszter (IX.A),  Dimén-Varga Ábel (IX.A), Márkó Ágnes (IX.A), Vass Bálint (IX.B), Kiss Péter (X.A), Molnár Dávid (X.A), Bodrogi Balázs (X.A), Márton Tamás (XIB), Bálint Zsuzsánna (XI.A), Bereczki Orbán András (XI.A). A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumban megtartott döntőn diákjaink tisztesen helytálltak. Molnár Dávid és Vass Bálint egy- másfél ponttal maradt le a dobogóról, Antal Eszter III. helyezést ért el, Dimén-Varga Ábel pedig dicséretben részesült. Mindketten továbbjutottak a vetélkedő nemzetközi szakaszára, amelyet Sopronban tartanak, júniusban. Gratulálok minden törekvő kis fizikusunknak!

Április 12-én a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban került lebonyolításra a XX. MIFIZ (Mindennapok Fizikája) elnevezésű csapatverseny, ahol Erdély hírneves iskoláiból összesereglett 96 négyfős csapat mérte össze jártasságát a kísérleti fizikában. A Gimit a 8., 9., és 10. osztályok csapatai képviselték:

8. osztály- Zakota csapat: Verzár Zsófia, Kelemen Tas, Gál Tamás, Zsombori Zalán

9. osztály – IX. szimfónia csapat: Márkó Ágnes, Bekő Máté, Dimén-Varga Ábel, Vass Bálint

9. osztály – Fizikardozók csapat: Gál Boglárka, Kovács Áron, Pál Attila, Andrészek Mátyás

10. osztály – FiziCompany csapat: Kiss Péter, Molnár Dávid, Bodrogi Balázs, Zajzon Zalán

Csapataink mindhárom korosztályban helyezést értek el. A nyolcadikosok Zakota csapata 19 csapat közül a harmadik helyen végzett és dicséretben részesült (nem derült ki, hogy miért nem III. díjban…), szintén dicséretben részesült a 17 csapatos mezőnyben a kilencedikesek IX. szimfónia csapata, a tizedikesekből verbuválódott FiziCompany pedig 20 csapat közül a II. helyezést szerezte meg. Gratulálunk nekik!

A csapatok tematikus, tudománynépszerűsítő kisfilmeket is készítettek a versenyre. A 96 film közül a IX. szimfónia csapatának Tűzbe jövünk című kisfilmje a szakmai zsűri véleményezése alapján bekerült az öt legjobb film közé,  és különdíjban részesült. A film itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=0ClqhD9yUbo

Másnap a Babes-Bolyai Tudományegyetemen került sor a 10. alkalommal megszervezett Kísérletszombatra. Nagy élmény volt hallgatni a színvonalas előadásokat, szemrevételezni, kipróbálni az épület folyosóin, termeiben, udvarán folyamatosan bemutatott félszáznál is több kísérletet. A fizika igazi ünnepe volt ez a hétvége. Örülünk, hogy részesei lehettünk.

Székely Zoltán

felkészítő tanár, a csapat kísérője

 

Kapcsolódó tartalmak