Negyedikesek a számok világában

Negyedikesek a számok világában


Gimi  |   jún. 17, 2019  |  Szabó Zsuzsa tanító néni és osztálya, Hírek

A számok tömkelege, és az egyre inkább „elszámosodó” világ ellenére nagy a veszély, hogy a matematika egyre inkább háttérbe szorul… A számok a matematika alapkövei. Nélkülük teljes sötétségre lennénk kárhoztatva. Segítségükkel megpillanthatjuk azokat a csillogó kincseket, melyek egyébként rejtve maradnának”. Barry Lewis, a Brit Matematika Társaság elnöke

 

A 2018-2019-es tanévben a negyedikesek a következő matematika versenyen vettek részt és értek el helyezéseket:

A Kenguru nemzetközi alkalmazott matematika versenyen[1] 28 diákom vett részt. Helyezést ért el Székely Ágnes, továbbjutó a „Baraj” próbára, valamint Szász Jenő és Bokor Máté.

A Brenyó Mihály Országos Pontszerző Matematikaversenyen[2], megyei dicséretben részesült Szász Jenő és megyei I. díjas Bokor Máté, aki az országos szakaszon dicséretes lett.

A Most légy okos![3] versenyen megyei II. díjat Székely Ágnes kapott.

 

Ágnes és Máté beszámolója

„ Ebben a tanévben is több matematika versenyen vettem részt. Közülük a legsikeresebb a Kenguru szórakoztató, logikus gondolkodást fejlesztő versenyen és a néhány éve megrendezésre kerülő Most légy okos! a tanévben megszerzett ismeretek emeltebb szintű felmérését célzó matematika versenyen voltam.

A Kenguru érdekes feladatai nagyon tetszettek, játszva oldottam, így sikerült maximális pontszámot elérnem, amivel bejutottam az országos megmérettetésre, de a tanév végén nem volt kedvem Bákóba utazni.

A Most légy okos! bonyolult műveletsorát és 5 szöveges feladatát élvezettel oldottam, nagyon jól éreztem magam a verseny ideje alatt és a csíkszeredai díjkiosztón megyei II. díjat kaptam. Jó érzés ilyen szép eredményekkel zárni az elemi tagozatot.”

Székely Ágnes

„ 2019 májusában részt vettem a Brenyó Mihály pontszerző matematikaverseny országos szakaszán, amelyet Marosvásárhelyen szerveztek meg. Ez egy három napos rendezvény volt. Idén a Bólyai Farkas Elméleti Líceumot felújították, így a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceumban volt a verseny, a szállás és az étkeztetés is. A pénteki napon részt vettünk a hivatalos megnyitón, ahol a visszatérő versenyzőket felhívták a színpadra és elmeséltük, hogy hogyan készültünk, hogyan jutottunk el az országosra. Szombaton délelőtt volt a verseny, ezután városnézés, feladatmegoldás, filmnézés, játszóház következett. Vasárnap a díjkiosztóra került sor. Én nagyon élveztem a programokat és a feladatmegoldást is.

Számomra a legjobb program az volt, amikor együtt oldottuk a feladatokat Brenyó Mihály tanár úrral, a verseny kitalálójával. Nagyon örültem annak, hogy Szabó Zsuzsa, a tanítónénim is velem tartott. A helyezésem is elég jó lett, ahhoz képest, hogy ez már az országos szakasz volt, az 5. helyezést értem el, dicséretben részesültem. Mint már írtam, nagyon élveztem ezt a versenyt és az lenne a jó, ha 5. osztályban is lehetne jelentkezni.”

Bokor Máté

Minden negyedikes diákomnak azt kívánom, hogy továbbra is érezze jól magát a matematika világában és ugyanilyen lelkesen folytassa a feladatok megoldását az elkövetkező iskolai években is!

Szabó Zsuzsa tanító

[1] Minisztérium által jóváhagyott, OMEN nr. 3016/09.01.2019, Anexa 5, fără finanțare M.E.N., poziția 139

[2] Minisztériun által támogatott, ANEXA nr. 4 la OMEN nr. 3016/09.01.2019, poziția 16

[3] Minisztérium által jóváhagyott, CAEJ Harghita, nr.666/20-02-2019, anexa6, pozitia 22