Nagykorúsítás (2018)

Nagykorúsítás (2018)


Szűcs-Olcsváry Melinda  |   feb. 06, 2018  |  Hírek

Dr. Bekő István Márton iskolánk szülőbizottsági elnöke szüleik hangján szólt a 146 felnőtté cseperedett gyerekhez.

Kedves Ünneplő Testvéreim!

Kedves Diákok!

Rövidesen a felnőttek kebletekre tűzik a szalagot, és felköszöntenek a nagykorúsításotok alkalmából. Ünnepélyes mozzanata ez annak, hogy társadalmunk nevében felnőtteknek nyilvánítunk.

A szülőbizottság elnökeként azt a felkérést kaptam, hogy tartsak egy ünnepi beszédet. A feladatot elvállaltam. Úgy döntöttem, hogy a személyesség érdekében a levél műfaját választom. Mintha szülőtök írta volna, csak én olvasnám fel. Úgy gondolom, a legtöbben ilyeneket vetettek volna papírra:

Drága Gyermekem!

Eljött ez a nap is. Az előzők kissé feszülten teltek. De most itt vagyunk. Lecsendesedtünk. Szememmel téged kereslek. Látlak. Jól van. Megnyugodtam. Mindig szerettem tudni, hol vagy, merre jársz, kivel vagy együtt, mit csinálsz. Ilyen vagyok. Ilyen maradok. A szülőd vagyok.

Most arra gondolok, hogy elrepült az idő a születésedtől! Mintha csak ma lett volna az a nap, amikor először karomba vettelek, amikor először magamhoz öleltelek! Óvatosan, nehogy összetörjelek. Mennyiszer kellett azóta is ilyen óvatosan bánnom veled! De szép voltál! Most is az vagy nekem. Nekem mindig az én kislányom, az én kisfiam maradsz!

Úgy elrohantak az évek! Dolgoztam, végeztem a teendőimet. Nem panaszként mondom. Közben igyekeztem jó szülő lenni. Talán sikerült. Talán nem. Jobb lett volna több időt együtt lenni! Mert minden pillanat olyan szép, amit veled töltöttem! Ha kérdik, mi a legszebb az életben, ezt mondom: a gyermekem.

Az volt a célom, hogy boldog legyél! Nagyon boldog! Hogy akkor is legyél jó kezekben, amikor nem vagy velem. Ezért választottuk ezt az iskolát. Tanítottak, tanultál. Példát mutattak, példát kaptál. Jó tanáraid vannak.

Azt akartam, hogy ha felnősz, legyél becsületes, rendes, felelősséget vállaló, megbízható, igazságos, szorgalmas és jó szívű. Mert kemény az élet. De emberhez méltóan élni, csakis rendesen és becsületesen érdemes.

Csak úgy peregtek az évek! Kicsinyből nagy lettél! Könnyek szöknek a szemembe. Gombóc van a torkomban. Bevallom, elérzékenyültem. Mert megnőttél! Igazi felnőtt lettél! Mindenkinek eldicsekedtem, hogy a Gimiben ma nagykorúsítják a gyermekem! Le kell állítsam magam, mert már összevissza írok. Csak annyit még, mert nagyon fontos: hálás vagyok az Istennek éretted, az életemért és az iskoláért!

Amikor majd a virágot átadom és megcsókollak, szeretném, ha éreznéd, mennyire szeretlek téged, te kicsiny, nagykorúsított gyermekem!

Dr. Bekő István Márton

Elhangzott 2018. február 2-án, a Tamási Áron Gimnázium nagykorúsítási ünnepségén.

Köszönet a fotókért a Dávid Fotó-nak.

Végzős osztályaink nagykorúsítási osztályvideói: