Lelkünkben még ma is éltek…

Szerkesztő: | 2018. március 20. | Hírek, Hírek

„Lelkünkben még ma is éltek, MÁRCIUSI HŐSÖK.”
(Kántor B. Péter)

2018. március 15-én iskolánk X. D osztálya is megemlékezett a szabadságharc hőseiről.

A délelőtt 11 órától megtartott rövid kis műsor, úgy érzem, mindannyiunk számára értékes esemény volt. Úgy megemlékezni a márciusi hősökről, hogy közben a bőrükbe bújsz, igazán sok érzés átélését jelenti. Őszinte lelkesedést, a magyar haza szeretetét, erejét…
Nekünk, „hátramaradottaknak”, az a dolgunk, hogy a hazát, a földet, amiért egykor őseink harcoltak, és amiért életüket adták, tovább védjük és becsüljük. Ezt próbáltuk átadni mi, gimis diákok is, a műsoron keresztül. A pórnép, mely oly bátran és határozottan állt ki a hazája mellett, a márciusi ifjak, kik életüket is feltették annak megmentésére, mind követendő példának bizonyultak. Hát mi is erre törekedtünk.
A szavalatok, párbeszédek, éljenzések során jöttünk rá leginkább arra, mekkora súlya volt akkor a szavaknak. Hogy mennyit is jelentett az embereknek a föld, ahol születtek és felnőttek.

A darab két oszlopos tagja, a két külső megfigyelő a mai, hétköznapi ember szemszögéből figyelte a történéseket. Talán őket figyelve kicsit eltöprenghettek a megjelent diákok, tanárok is, kinek mit is jelent magyarnak, székelynek lenni.
Ma is feltehetnénk a kérdést: „Mit ér az ember, ha magyar? Mi a magyar? Nemzet, mely nehézkes a cselekvésben, fogékony és gazdag a látásban? Hiszen ha lát, miért nem cselekszik?”

Úgy gondolom, sikerült méltón megemlékeznünk a ’48-as forradalomról, melyet minden magyar a magáénak tudhat.

Végül, de nem utolsó sorban, köszönjük Bíró Sára magyar szakos tanárnőnknek, egyben osztályfőnökünknek, hogy felkészített a műsorra, és általa mi is helytállhattunk ezen a fontos napon.

Trinfa Annamária, X.D

Kapcsolódó tartalmak