Fókuszban az ex-Gimisek

Fókuszban az ex-Gimisek


Szűcs-Olcsváry Melinda  |   nov. 20, 2018  |  425 éves a gimnázium, Hírek

A Gimi 425. évfordulójára szervezett ünnepségsorozat pénteki napjának az egykori Gimisek, mai véndiákok voltak a főszereplői, de, persze, már a szerdai Sportnap bevonzott sok régi Gimist, s a csütörtök esti iskolatörténeti kiállítás megnyitóján is sokan résztvettek a volt Gimis diákok közül. Pénteken azonban, az ünnepi eseményeken központi szerep jutott nekik, hisz a délelőtti tudományos üléseken a Gimi padjaiból kikerült neves tudósok, professzorok, irodalmárok tartottak izgalmas előadásokat a mai diákoknak a természettudományok, a matematika, a hittudomány, az irodalom, a társadalomtudományok, illetve az informatika szakterületén. A délutáni filmbemutatók is teret adtak Gimis véndiákok emlékezéseinek.

Az esti Véndiák Gálaműsor címe: “A Gimi, Gimi a miénk volt” már jelzi azt a bennsőségességet, ami ezt a gálaestet mindvégig jellemezte. Az est előkészítését András Ágnes és Szűcs Olcsváry Melinda tanárnők, akik ugyancsak a Gimiben tanultak valamikor, vállalták fel. Magyari Tekla médiaszakember, aki maga is diákja volt a Tamádi Áron Gimnáziumnak, játszotta a műsor háziasszonyának a szerepét és sikerült neki csokorba fognia az előadóművészet legkülönbözőbb területeiről hazaérkező ex-Gimiseket egy, a tervezettnél kicsit hosszabra nyúlt, de pillanatig sem unalmas, dinamikus, rendkívül színes és szerteágazó, mégis mondanivalójában egységes gálaelőadás keretében. A politikus Szász Jenő, az alpolgármester, Orbán Árpád és a Tamási Áron Gimnázium igazgatóhelyettese, Bekő Melinda ( maguk is mind a Gimi véndiákjai) köszöntő szavai után kezdetét vette a művészvendégek fellépéssorozata.

Minden meghívott előadó hozott egy-egy ajándék- produkciót, amellyel elkápráztatta a közönséget, de ezenkívül pár személyes vallomás, visszaemlékezés, múltidéző gondolat vagy az iskolás évekhez kötődő anekdota is elhangzott a színészek, bábszínészek, divattervezők, újságírók, táncművészek, zeneművészek, népzenészek, rockzenészek részéről.

Fellépett Dimény Levente színművész, a XII. A-s Péter Tamás zongorakíséretével, Joó Renáta táncművész, Pál Emőke filmszínésznő, Gedő Zsolt színművész, Czumbil Emőke bábszínész, Györffy András színművész, Balla Frida divattervező, Balázs Attila színművész, Albert Orsolya színművésznő, Bekő Fóri Zenkő színművésznő, Sándor Klára fuvolaművésznő, Lukács Csaba újságíró, Szász Lőrinc és Szász József népzenészek és Marthy Barna zenész.

Üzeneteik, gondolataik mintegy kohéziós elemként tarották össze, tették egységessé a sokszínű produkció-sorozatot: jó szívvel emlékeznek vissza Gimis éveikre, büszkék arra, hogy Gimisek lehettek, mert a tanulás szigorú keretei között is biztosította nekik ez az iskola azt a szabadságot, ami a tehetségük kibontakoztatásához szükséges volt.

Ugyancsak szerves egésszé formálta a műsort a Tamási Áron Gimnázium Vox Gimiesis, véndiák tagokkal kiegészült kórusa, amely András Gellért kórusvezető zenetanár vezényletével nagy sikernek örvendett, valahányszor előbukkant a többi produkció között.

Örömmel töltötte el a jelenlevő közönsèget, hogy ez a nagymúltú iskola, a mai Tamási Áron Gimnázium mind a múltban, mind napjainkban nemcsak a reáltudományok terültén nyújt diákjainak kiindulópontot a későbbi tanulmányaikhoz, hanem megfelelő felkészülést ad az irodalom és a műveszetek területeire kalandozó leendő írók, költők, művészek számára is, függetlenül attól, hogy milyen profilú osztályban végeztek, hiszen a meghívott művészek közül volt, aki kemény matematika- fizika osztályt végzett, volt aki a természettudomány osztályba járt, voltak ex- filológusok és olyan vendégek is, akik a Gimi teológiai osztályaiban tanultak.

A mottó közös és örökérvényű: A Gimi, Gimi a miénk volt, miénk most is, és miénk marad mindörökké.

 

András Ágnes véndiák, szervező

Photo credit: Székelyhon