Látogatóban Tamásinál

Látogatóban Tamásinál


SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   márc. 22, 2024  |  komédiTÁsok, Hírek

 

Tamásis diákként Tamási szövegeket hallgatni, olvasni, Tamásiról szóló anekdotákat ismerni, és úgy egyáltalán Tamásiról egy picit mélyrehatóbban tudni, érezni, szinte kötelező.

A Tamási Áron Gimnázium színjátszócsapatának, a komédiTÁsok-nak pedig egyenesen belső motiváció.

A csapat következő nagyobb projektje Tamási köré szerveződik, megszületett hát az ötlet, hogy melegedjünk egy kicsit a forrásnál, hogy lopjunk egy kis fényt a bölcső közelében. Farkaslakára látogattunk hát.

Programunk fedőneve „Kísérjük haza Hunit”. Hadnagy Huni, a komédiTÁsok oszlopos tagja Farkaslakán él, és március 14-e abban különbözött az összes többi ingázós napjától, hogy ez esetben az egész csapat felszállt a buszra iskola után és hazakísérte őt. 

Öröm és hála kísér minden olyan ötletet, amely a megszületésétől kezdve lelkes támogatásban részesül. Biztos voltam benne, hogy Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület vezetője az, aki az én komédiTÁsaimat közelebb tudja varázsolni Tamásihoz. Sokkal többet kaptunk, mint reméltem. Köszönet mindenért!

Szűcs-Olcsváry Melinda csapatvezető

 

Nagy örömmel indultunk el március 14-én, csütörtök délután iskolánk névadójának szülőfalujába a KomédiTÁsok csapatával. A borús, esős idő a legkevésbé sem tükrözte hangulatunkat, ugyanis széles mosollyal buszoztunk egészen Farkaslakáig.

Ott, Hadnagy Jolán fogadott minket egy kosár mennyei farkaslaki kürtőskaláccsal. Együtt elsétáltunk Tamási szülőházáig, ahol nagy lelkesedéssel mesélt nekünk a ház gondozója, Sipos Kinga. Meglepő történetekkel ámított el minket, sok újat tudtunk meg Tamási életéről, szeretteiről. Egy csoportkép után útba vettük az Ágnes-portát (Tamási Ágnes az író húga volt), ahol Hadnagy Jolán osztotta meg velünk a gondolatait a kultúra megőrzéséről, továbbá hallhattunk a saját tapasztalatairól, beszélgetéseiről a legnagyobb székely író testvéreivel, egykori feleségével. 

Rövid kirándulásunk végéhez érve még megnéztük Tamási templom mögötti sírját.

Köszönetet szeretnék mondani minden felnőttnek, aki lehetővé tette ezt a rendhagyó színi alkalmat!

Székely Ágnes, IX. B osztály

 

Az elmúlt héten a színjátszó csoporttal meglátogattuk iskolánk névadójának, Tamási Áronnak a szülőfaluját. A látogatásunk célja az volt, hogy minél jobban megismerjük Tamásit, ízlelgessük az írásait, körbejárjuk azt a helyet, amely a legnagyobb hatással volt az életére, munkásságára.

Mindez első kézből nyert bemutatást, olyan személyek által, akik valóban a szívükön viselik, hogy ezt az irodalmi örökséget továbbadják a jövő nemzedékének, lelkes fiataloknak. Tárt karokkal, és nagy-nagy szeretettel fogadtak. Jó érzés volt, hogy örvendenek az érdeklődésünknek, szívesen látnak, és a legőszintébb átéléssel mesélnek Erdély egyik, ha nem a legnagyobb írójáról. Vendégszeretetük azt üzente, hogy

egy Tamásis diáknak szabad, és talán kell is, otthon éreznie magát a Nyikó mentén, Farkaslakán.

Mert ugye “Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”

Lőrincz Boglárka, IX. A osztály

 

Tudtad, hogy Tamásinak négy felesége volt?

Tudtad, hogy a negyedik ma is él Magyarországon?

Tudtad, hogy a gimnázium el akarta tanácsolni bukdácsoló teljesítménye miatt?

Programunk „Kísérjük haza Hunit”. Az ilyen programok miatt szeretem az iskolánkat. Színi csoportunk kalandos útja során nemcsak a farkaslaki buszjáratot próbálhattuk ki, hanem Farkaslaka legjobb kürtőskalácsát és pizzáját is megkóstolhattuk.
Meglátogattuk Tamási Áron szülőházát, az Ágnes portát és kultúrcsűrt, végül pedig a sírját.
Amennyire eddig nem keltette fel a figyelmemet Tamási élete, most annál inkább.

Hazaszeretete, Istenbe vetett hite igen motiváló, akárcsak az életének nagy fordulata, az ellőtt ujj.

Az, hogy egy pici házból mire lehet vinni, hogy mekkora ereje lehet a szavaknak és mekkora szerepe az embernek, inspiráló lehet mindannyiunk számára.

Betekintést nyerve az életébe arra jutottam, hogy Tamási egy vagány ember volt. Ajánlom mindenkinek.

Tóth Jácinta, X. C osztály