komédiTÁsok

komédiTÁsok


        2021 október 28. egy ilyen születés pillanata volt, életbe hívattak a Tündökletesek.

„Kedves TÜNDÖKLŐ gimisek! Nagyon örvendek, hogy ti igen-t mondtatok a felkérésre és láttok kihívást a feladatban. Csatlakozunk a budapesti Nemzeti Színház Ádámok és Évák Ünnepe ifjúsági programjához, mely tulajdonképpen megnyitja a 2022-ben esedékes Tamási Áron emlékévet. Egyedüli határon túli csapatként kérték fel iskolánkat erre a feladatra, most újra büszkék lehetünk arra, hogy Gimisek vagyunk.”

A budapesti Tamási Áron Közalapítvány elnökasszonya, A. Szabó Magda kereste meg iskolánk igazgatóságát, hogy szívesen látná a Gimit a Tamási Áron emlékév nyitógáláján 2022. január 22-én, a magyar kultúra napján a budapesti Nemzeti Színház színpadán. Laczkó György igazgató úr pedig úgy gondolta, hogy engem szeretne megbízni ezzel a feladattal, én pedig kíváncsian és nyitott szívvel kezdtem hozzá az örömmunkához.

Kezdetét vette a ’másállapot’, a születésre hívás, a csapattagok megkeresése. A legrövidebb vemhességi időszakkal számontartott oposszumra is nyilvánvalóan rávertünk, szűk egy hét alatt össze is állt a csapat. Nagy segítségemre voltak ebben a szupergyors keresési időszakban magyar szakos kolléganőim Marosfői Katalin és Ozsváth Imola. Hatalmas köszönet nekik, a csoport vázát az általuk javasolt lelkes fiatalok adták.

A színházról nagyon hasonlóan gondolkodó társam, Fincziski Andrea színésznő, a maga szakmai tudásával, diákszínjátszókkal megélt tapasztalata és őrült játékosságával együtt azonnal játszótársammá szegődött és felvállalta a munka oroszlánrészét, elkezdődött a felkészülési folyamat.

Időközben nevet is kaptunk, Szűcs-Olcsváry Gellért találó formákat álmodott nekünk, SzTÁrSZ (Székelyudvarhelyi Tamási Áron Színjátszókör), GimiTÁtorok, Gimprovizátorok, Gimirákulum, komédiTÁsok. A csapat végül a komédiTÁsok hangzását és mondanivalóját érezte leginkább a magáénak. Novemberben már a keresztelőn is túl voltunk.

Annyira jól sikerült a budapesti előadás, és annyira sokat adott a felkészülési időszak, hogy nem volt kérdés, folytatjuk a közös építkezést.

Iskolánk előtt elsőként a végzőseink nagykorúsítási ünnepén mutatkozhattunk be rögtön 2022. február elején, aztán kezdetét vette egy újabb lázas készülődés, elhatároztuk, hogy forradalmat csinálunk március 15-én és megmozgatjuk az egész Gimit. Némafilmet forgattunk egy helyi kávézóban, korabeli ruhákba öltözve 15-e reggel a kisiskolásaink keze által készített kokárdákkal vártuk az iskolába érkező diáktársainkat, verset mondtunk a folyosón, a bejáratnál, a tanári előtt, tanórákra bekérezkedve, forradalmi zene szólt a sulirádióban, sőt időnként interjút hallhattunk Jókaival, Petőfivel, a Vox Gimiensis iskolakórusunkkal együtt Kossuth dalokkal mentünk végig az osztálytermeken és forradalomra hívtunk mindenkit. Özönlöttek ki a fiatalok a sportpályára, ahol a zenész fiaink tolmácsolásában felcsendült a Nemzeti dal, igazi szónok szólt hozzánk és természetesen a 12 pontot is megismertük; délután pedig körbejártuk a helyi kávézókat és egy kis Pilvax hangulatot csentünk oda egy-egy versperformansszal. Felemelő ünneplésben volt részünk, élt, lüktetett a márciusi ifjak lendülete, akarása és életigenlése.

Következő projektünkkel bekapcsolódtunk egy helyi ifjúsági szervezet videókampányába, ahol érzékenyítő rövid videókat készítettünk a különféle zaklatási formákról.

Amikor éppen nem projekten dolgoztunk, akkor játszottunk, beszélgettünk, és kerültünk egy-egy lépéssel közelebb önmagunkhoz és egymáshoz is.

Nyár elején ismét elő kellett vennünk a Tündöklő Jeromos-t, ugyanis meghívást kaptunk az augusztus 12-14 között sorra kerülő Tamási Napokra a Gyulai Várszínházba.
Nem könnyű egy 18 létszámú csapatot egyszerre mozgatni, főleg, ha mindezt nyáron, vakációban tesszük. Ám nekünk sikerült, mert régóta és örömmel készülődtünk ennek a meghívásunknak eleget tenni. Szép új füzért fűztünk az emlékeink gyöngysorába ezúttal is. Bizony jó érzés volt Tamásis diákként Tamási-hagyatékot ápolni.

És ekképpen ér össze az egyik tanév vége a másik tanév elejével, komédiTÁsnak nem szűnik meg lenni az ember vakációban sem, és még akkor sem, amikor végzős diákként már nem jut idő új projektekben részt venni, illetve a csütörtöki foglalkozásokra rendszeresen eljárni.

Csapatunk kapacitása 21-22 ember körül mozog, ők az aktív tagok, akik egy-egy tanév során minden produkcióban részt vesznek, foglalkozásokra, közösen előadásokra járnak, együtt játszanak és együtt gondolkodnak. Míg az induló 20 fős csapat megkeresés alapján jött létre, a továbbiakban meghallgatás útján van lehetőség társulni a csapathoz, a végzősök számához igazítjuk mindig, hogy hány új tagot tudunk felvenni.

2022 szeptemberében majdhogynem teljesen kicserélődött a csapat, sajnos végzőseink nagy részétől búcsúznunk kellett, de nagy örömünkre szolgál, hogy 16 lelkes gimis lett új komédiTÁs, elkezdődött egymás tanulása és hangjaink meghallása. Bízunk benne, hogy felerősödnek ezek a hangok és örömmel fognak majd összecsengeni boldog komédiTÁsként a próbákon, előadásokon és közös együttléteink során egyaránt.

Szűcs-Olcsváry Melinda csapatvezető

 

Fotó: Eöri Szabó Zsolt
Fotó: Beliczay László
Fotó: Varga Mátyás
Fotó: Verzár Tamás
Fotó: Verzár Tamás
Fotó: Ablonczy-Wonke Borbála
Fotó: Kiss Zoltán
Fotó: Hodgyai István
Fotó: Hodgyai István
Fotó: Dávid Attila
Fotó: Dávid Attila
Fotó: Dávid Attila
Fotó: Dávid Attila
Fotó: Dávid Attila
Fotó: Dávid Attila