Iskola másként, scuola italiana módra

Szerkesztő: | 2017. május 21. | Hírek, Hírek

Már megszoktuk, hogy az Iskola Másként Hetet feleslegesnek tekintik, és sokféle névvel csúfolják: iskola sehogy, iskola dehogy, skoálá áltfél.

Legtöbbször terhet jelent az iskoláknak, miképpen töltsék ki értelmesen a rendelkezésükre álló 5×7 órát. Merész és merészebb ötletek születnek. Akad  olyan ötlet is, hogy 168 órába is alig fér bele. Ezt élte át 2017. május 12-20 között a Tamási Áron Gimnázium X. B és XI. B osztálya Péter István és Bekő Melinda Erzsébet osztályfőnökökkel. Velük együtt én is végigtanultam a hetet, mint a Tamási Áron Gimnázium szülőbizottsági elnöke.
Minden út Rómába vezet – hangzik a jól ismert mondás. E régi posztulátum megismétlődött az 50 diák és 2 osztályfőnök életében, midőn bátran megterveztek és megvalósítottak egy itáliai tanulmányi hetet. Az utazás Székelyudvarhelyen vette kezdetét a C+C parkolójában, előbb Velencébe vezetett, majd Firenzén keresztül Rómába vitt. Visszafelé San Marino Köztársaságán át jött haza sereg a szülőföldre, a székely Anyavárosba.

Milyen kapcsolat van az antik építészet, a reneszánsz kupolák és Firenze között? Kicsoda Bruneschelli? Hogyan lehet állványzat nélkül kupolát építeni? Hogyan keletkezett a Dávid szobor? Milyen kapcsolat van Dan Brown, Dante, Vasari és Tom Hanks között? Hát az Inferno és a Ponte Vechio között? Hogyan lehet várost cölöpökre építeni? Mi köze van a népvándorlásnak Velencéhez? Hát a szárnyas oroszlánnak Márkhoz? És a Dózse palotának a Sóhajok hídjához? Milyen a muranói üvegkészítés? Hát a buranói csipke?  Mennyi antik, közép- és újkori kincs van a Vatikáni Múzeumban? Milyen sorban következnek a Sixtus kápolna freskói? Hogyan lehetett a freskókat megfesteni? Mekkora a Szent Péter Bazilika? Mi köze Michelangellohoz? Mi a Pieta? Mit jelent élő láncba fogózva elmondani a Pater Nostert a Szent Péter téren Ferenc pápa jelenlétében? Mit tanulhat a modern stadionépítés a Colosseumtól? Mi köze hozzá Russel Crowenak? Hogyan nézhetett ki a Forum Romanum a Ben Húr idején? Kicsoda Iulius meg Augustus? Hát Nero és Nerva? És Flavius meg Titus? No meg Diocletianus? Milyen érzés 11 méterrel a föld felszíne alatt a katakombák világában járkálni? Mi köze az őskeresztyénséghez? Miért van szarv a Mózes szobron? Miért varázslatos egy 2000 éves templom, amelyet Pantheonként ismer a világ? Mitől spanyol a Spanyol lépcső? És miért a leghíresebb kút a Trevi? Miért szerepel az Európai Unió alkotmányában, hogy az Unió a hellén és római kultúrán alapul? Melyik az a köztársaság, amely nem nagyobb Székelyudvarhelynél, de a szabadság ősi és autonóm földje Itálián belül?

E kérdések megválaszolásához egy enciklopédia kellene, amelynek válaszait az olvasó hamar elfeledné. Mi, résztvevők enciklopédia nélkül is válaszolni tudunk a kérdésekre, mert ez az ismeret a tudásunk része lett. Csak néhány komor tantárgyat említek, amelynek köze van ahhoz az élő tudáshoz, amelynek részévé lettünk: földrajz, antik és középkori történelem, rajz, szobrászat, művészettörténet, latin, vallás, vallástörténet, matematika, ókori irodalom, világirodalom, filozófia, nyelvek.

Ez valóban iskola másként! Örülök, hogy beneveztem rá, és részese lehettem!

Dr. Bekő István Márton
szülőbizottsági elnök

Kapcsolódó tartalmak