Székely Emőke tanító néni és osztálya

Székely Emőke tanító néni és osztálya


Brenyó Mihály Pontszerző Matematikaverseny

SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   máj. 19, 2022  |  Székely Emőke tanító néni és osztálya, Hírek

„Sok kis téglából épül fel a matematika épülete, vannak…akik nagyobb téglát raknak a falba, vannak akik egy kicsit kisebbet, de a kicsik nélkül sem működne ez a rendszer.”  Stipsicz András

A Brenyó Mihály Pontszerző Matematikaverseny országos szakaszát XXI. alkalommal rendezték meg Marosvásárhelyen.  Május 13-15 között a 11 megyét a legeredményesebb 3. osztályos és a legeredményesebb 4. osztályos gyerekek képviselték.

A verseny Kecskemétről indult Brenyó Mihály matematikus vezetésével, akinek feltett szándéka az volt, hogy a matematikai tehetségeket felismerjék, fejlődésüket motiválják, kutatásra és kitartásra neveljék.
A marosvásárhelyi Mihai Eminescu Pedagógiai Líceumban tartott országos döntőn a III-IV. osztályosok lehetőséget kaptak a kibontakozásra.

Mátyás Áron, IV. osztályos tanuló Dicsérő Oklevelet kapott, V. helyezést ért el.

Gratulálok a díjazott diákomnak! Kívánom, hogy mindig érezze jól magát a számok világában!

Székely Emőke-Katalin, tanító néni

  

Brenyó Mihály Pontszerző Matematikaverseny

 

„A tudás kívánása eredeti vágy a lélekben, ...csak fel kell serkenteni.” Bolyai Farkas matematikus

 

A Maros Megyei Tanfelügyelőség és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum immár huszonegyedik alkalommal hirdette meg a Brenyó Mihály Pontszerző Matematikaversenyt 3-4. osztályosok számára. A verseny fő célja az átlag feletti teljesítményre való adottság felismerése, logikus gondolkodás mérése, a kitartás, akaraterő fejlesztése, és a matematika népszerűsítése.

A verseny 3 levelezős fordulóból, egy megyei jelenléti fordulóból, és egy országos fordulóból áll, melyre Marosvásárhelyen kerül sor májusban.

3-4. osztályos diákjaink kitartóan dolgoztak a levelezős fordulókban. Az eredményeik alapján 7 harmadikos és 2 negyedikes diák vehetett részt a pénteken Gyergyóditróban megrendezett megyei fordulón. Az eredményhirdetés öröm volt kis csapatunk számára.

 

Harmadikos díjazottjaink:

Bálint Bence IV. díj

Balázs Barna Lehel  VI. díj

 

Negyedikes díjazottjaink:

Mátyás Áron I. díj

Sándor Csongor IV. díj

  

Gratulálunk a díjazottaknak!

Áronkának kitartást, sok sikert kívánunk a májusban megrendezésre kerülő országos szakaszon!

Fancsali Adélka-Leilla, Székely Emőke-Katalin tanítónők


„A vers az amit mondani kell! ”

A Kányádi Sándor megyei szintű szavalóversenyt idén is online térben szervezték meg a „Benedek Elek” Padagógiai Líceum pedagógusai.

A vetélkedőre egy választott Kányádi verssel lehetett benevezni. Előkészítő – IV. osztályos tanulók vehettek részt  a tanítók által beküldött videókkal. A felvételeket korosztályonként értékelte a zsűri az előre meghatározott szempontok alapján.

Iskolánkból mindhárom jelentkező kisdiákot jutalmazták: Albert Anna Júlia I. osztályos tanuló I. díjban részesült, Mihály Boróka II. osztályos és Lőrincz Eszter IV. osztályos tanulók a II. díj boldog tulajdonosai.

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

Sok sikert kívánunk Albert Anna-Júliának az országos szakaszon!

 

Nyárádi Izabella, Szabó Zsuzsa és Székely Emőke tanító nénik

 

 

Mesemondó verseny

Gimi  |   jan. 05, 2022  |  Székely Emőke tanító néni és osztálya, Hírek

„A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz, és a gyerekek sem változnak lényegesen, alapállásuk örök. Mert mi a gyerek viszonya a világhoz? Meg akarja ismerni, és meg akarja hódítani, és ebben segít többek között a mese is.”  Csukás István

 

A Kriza János Mesemondó Versenyt az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) és a Napsugár gyermeklap szervezte a megyei tanfelügyelőségek, a megyékben lévő iskolák, AESZ-tagok, tanárok, tanítók és szülők segítségével.

Ebben a tanévben is a járványügyi helyzet miatt online térben sikerült megszervezni. A kisdiákok legtöbb 3 percben kellett elmeséljék a szabadon választott mesét. A felvételt a tanítók továbbították a körzeti felelősöknek. A szervezők által felkért zsűri értékelte a felvételben elhangzottakat. Iskolánk negyedik osztályos tanulóját, Lőrincz Esztert a zsűri első díjjal jutalmazta a megyei szakaszon.

 

 

Szívből gratulálunk a díjazottnak!

Székely Emőke-Katalin, tanítónő

 


XIII. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON

Gimi  |   márc. 06, 2021  |  Székely Emőke tanító néni és osztálya, Hírek

 

Tizenhárom éve indult útjára a nemzetközi méretűvé nőtt maratoni felolvasás. A járvány és mindenféle megszorítás, bizonytalanság ellenére iskolánk alsó tagozatos kisdiákjai, tanítóik irányításával idén sem hiányoztak eme rendezvényről, amelyre 2021 febr. 23-án került sor.

 

Pilinszky János (1921-1981) alkotásait szólaltattuk meg, születésének  100., halálának 40. évfordulója alkalmából.

 

Íme tanítóink gondolata a felolvasás margójára:

Bár mi, előkészítő osztályosok még nem tanultuk meg a betűvetést, mégis részt vettünk nagy lelkesedéssel az idei Felolvasómaratonon. Írtunk rajzzal, olvastunk lélekkel.

Meghallgattunk Pilinszky János meséiből néhányat. A legjobban az Aranymadár című mese tetszett nekünk, mely főszereplőjének  gyönyörű tollait és tetteit megörökítettük színes ceruzákkal rajzlapon. A gyerekek megfogalmazták: nagy élmény volt, és várják a betűtanulást, hogy ő maguk olvashassanak ilyen szívhez szóló meséket. Köszönet a szervezőknek.

Nyárádi Izabella tanító néni

 

 

2021. február 23-án a XIII. Nemzetközi Felolvasómaratonon vettünk részt, egy olyan iskolaévben, amikor “Gyermekszívünk is oly nehéz!”. Elemi tagozatunk a kezdetektől lelkes résztvevője a rendezvénynek. Az idén Pilinszky János műveit szólaltattuk meg, osztálytermeink csöndes világában.

Az I. osztály A fényességes angyal is versét olvasta fel és tanulta meg, remélve, hogy “akár a fényes pelyhek is vigyázva földet értek, a fényességes angyal is, ő is a földre lépett”. Meghallgatták a A naphajú királyleány meséjét, amelyhez gyönyörű illusztrációkat készítettek.

Szabó Zsuzsa tanító néni 

 

 

 

A könyv egy ajtó. Kinyitod és belépsz rajta. Így voltunk mi is, a II. osztály, beléptünk Pilinszky világába. Bár a versei még nehéznek bizonyultak számunkra, de öröm töltött el a verses meséi felfedezésekor. Hármat olvastunk el. Az Aranymadár elolvasása után rájöttünk, hogy mint a népmesékben, itt is a jó győzedelmeskedik a rossz felett, és a gonosz elnyeri méltó jutalmát. Megvan az igazságszolgáltatás. Anyanyelvi témánk éppen a Mesevilág, és az ott tanult mesei jellegzetességek egy részét véltük felfedezni ebben a mesében is.

Nyugodtan csukhattuk be a könyvet, és nézhettük meg a verses mese alapján készült mesefilmet.

Fancsali Adél tanító néni

 

 

 

Nagy örömmel fogadták a III. osztályos gyermekek ezt a lehetőséget is. Az Aranymadár verses-mesét dolgoztuk fel. Éppen a meséknél tartunk, úgyhogy mélyítettük a tudást ezáltal is. Köszönjük a lehetőséget.

Jakab Emese tanító néni 

 

 

 

A IV. osztály örömmel csatlakozott idén is a felolvasómaratonhoz. Először megismerkedtünk a költő életrajzával, próbáltuk kitalálni, hogy milyen lehet Pilinszky egyenes labirintusa. Majd közösen olvastuk az Aranymadár című verses mesét, meghallgattunk néhány művet a Kalandozás a tükörben című hangoskönyvből Dóczy Péter tolmácsolásában. Élmény volt újra részese lenni ennek a nagyszerű kezdeményezésnek.

László Mária tanító néni

 

 

Simó Eszter, I. osztály

Köszönjük a felolvasás főszervezőjének, a Kájoni János Megyei Könyvtárnak a kitartó munkáját, és várjuk jövőre is a közös felolvasást.

Simó Eszter, I. osztály

 

A Tamási Áron Gimnázium tanítói

 

 

 


„A vers az, amit mondani kell.”

Gimi  |   ápr. 11, 2019  |  Székely Emőke tanító néni és osztálya, Hírek

 

„A VERS AZ, AMIT MONDANI KELL. ”

KÁNYÁDI SÁNDOR (1929-2018)

 

 

A halhatatlan Kányádi Sándor-idézet többször elhangzik diákjaim körében, hiszen nincs olyan hét, hogy ne gazdagodnának egy új verssel.

Április 11-én, József Attila születésének napján ünnepeljük a magyar költészet napját.

Egy csokorba gyűjtöttük az előkészítő és első osztályban tanult verseket, a megzenésített verseket énekeltük és rajzokat készítettünk. Ünneplésünk a II-VIII. osztályokban csúcsosodott ki. Marosfői Eszter és Szász István János, első osztályos tanulók szavalatukkal örvendeztették meg a diáksereg apraját és nagyját. A hallgatóság mosolya, tekintete, a pedagógustársak elismerő szavai igazi lelki feltöltődés volt a gyerekek számára.

 

A költészetnek szentelt ünnepnapot igazi ünnepként éltük meg.

 

„…Vegyél a kezedbe egy szép verset, olvasd el többször is, a szép szavak gazdagítsanak téged! A legtöbb ember – azt mondják – 2-3000 szót használ. Arany János közel 60 000 szót használt fel a műveiben, 60 000-t! Hát akkor érdemes Arany Jánost olvasni? József Attilát? Ady Endrét? Persze hogy érdemes, mert akkor tanulsz, gazdagodsz!” (Böjte Csaba)

 

 

Székely Emőke-Katalin, elemi tagozatos tanár


Baglyok erdeje

Egy jó jubileumi rendezvénysorozat egyszerre szól rólunk és nekünk. Ezért választottunk a keretmesét, ahol közös játékban együtt ünnepelte öreg tanodáját minden kisdiák és tanító. Reneszánsz udvarrá alakítottuk egy délelőttre a Kollégium épületét. Ekkor történt a varázslat.

 Egyszer, nagyon régen volt egy csodaszép ország, s annak egy igazságos királynéja. Palotája szomszédságában volt egy bűvös erdő, ahol pontosan 136 bagoly lakott. Ezért hívták Baglyok erdejének. Ahányszor az országot veszély fenyegette, a baglyok hangos huhogással jeleztek uralkodójának.

A királynő szerette országát, udvarhölgyeit (Fancsali Adélkát, Székely Emőkét, László Máriát, Nyárádi Izabellát, Szabó Zsuzsannát) és az ők 136 baglyocskáját. Palotája nyitva állott népe számára, ahol pompás kiállításokat rendeztek és szórakoztató előadásokat tartottak a messzi földről jött énekesek, tudósok, táncosok, színészek, festők, írók és költők. Tehetségükkel, tudásukkal szórakoztatták a hálás népet és a királynőjüket.

Minden pompás volt: a palota, az étkek, a ruhák de legfőképpen a hangulat. Vidám derű, gyerekkacaj és elégedett beszélgetések hangzottak mindenhonnan.

Egy este bekopogott a palotába az erdő gonosz szelleme. Szolgálatát ajánlotta királynőjének, ha elveheti a baglyok huhogó hangját, mert erősen zavarta. Hangosan  huhogott a legöregebb hóbagoly a palota ablaka előtt…

A királynő jelnek vélte és visszautasította a gonosz szellem ajánlatát. Az sértődötten távozott és azt rikoltozta, hogy legyen átkozott a királynő és az ő országa! Aztán köd előtte, köd mögötte! A sűrű köd meg ráborult a gyönyörű vidékre!

Egész éjjel morajlott az erdő. Félelem ereszkedett a palotára, az országra. A köd oly sűrű volt, hogy a nap sugarai sem tudtak áthatolni rajta. A királynő szívére rátelepedett az átok.

Olyan erős volt az átok, hogy parancsot adott: az erdő minden baglyocskáját űzzék világgá!

Emberei széjjel szaladtak és teljesítették a parancsot. Csönd lett, nagyobb csönd mint valaha. 425 napja tartott a nagy sötét, amikor tanakodni kezdtek az udvarhölgyek, mit lehetne tenni?

Azt gondolták, hogy köddé válhat legalább a szomorúság, ha az ország minden lakója rajzolni kezd, vagy festegetni, netán mesét írni. Kihirdették, hogy aki a szomorú királyné arcára mosolyt csal, azt megjutalmazzák. Hozták a szebbnél szebb munkákat, az udvarhölgyek fel is állították sorban, szépen a palota folyosóin, de a királyné még a szemét sem bírta felemelni.

A túlvilági ködön áttört az első napsugár és a napsugárral visszajött a legöregebb bagoly is! Ekkor hallották meg a kopogást a palota kapuján.

Ki kopogott? Kint álltak a mezők állatai és az állatok barátai. Azt mondta a legbátrabb csiga, hogy olyan mesét tudnak, amivel előcsalogatnak éppen annyi napsugarat, amennyien ők vannak. Sőt a napsugarakkal a baglyocskákat is! Beengedték. Előadásuk után oszladozni kezdett a köd! Az erdőben megjelentek a baglyok.

Egyszerre előállottak az erdő állatai is. Ők is segíteni szerettek volna. Reménnyel és várakozással telt meg a palota. Csodálatosak voltak! És visszajöttek a baglyocskák!

Akkor sütött ki egészen a nap, amikor megérkeztek messzi földről a legvidámabb mesemondók: sünék nemzetsége.

Alig fejezték be vidám meséjüket, csak előállott az világhíres Énekmondók csapata, hogy meséjükkel megtörjék az átkot is. A királyné szíve hálával telt. Az erdő pedig újra benépesült bölcs baglyaival. Felállt a királyné és azt mondta:

– Megtört a gonosz szellem átka. Visszaköltözött az öröm és elégedettség. Lakomára hívom kedves vendégeinket. Csapjunk akkora mulatságot, hogy  Zetelakáról Segesvárig follyon a Küküllőn a finom almalé. Háromnegyed tizenkettőkor mécsesekkel vonuljuk közösen a palota elé, ahol a déli harangszó mellett énekkel köszöntjük a Bölcsesség erdejét és a Tudás várát!

Azzal levonult a királyi udvar minden vendégével, az erdők és mezők állataival, az ebédlőbe, majd énekszóval köszöntötték alma materüket.

Így volt, mese volt, igaz mese volt!

Szabó Zsuzsa, elemi tagozatos tanár

 

 

„November 9-én részt vettem, részt vehettem a Gimi ünnepségsorozatához tartozó péntek délelőtti előadáson. A mesedélelőttön, ahogy az alsós pedagógusok emlegették túlzások nélkül állíthatom, csodálatos élményben volt részem. Az érdeklődésfelkeltő forgatókönyv nagyszerű kivitelezéssel párosult. Kitűnő volt a koreográfia, ötletesek a kosztümök, jól kidolgozott a mozgás, mely során a csengő gyermekhangok -énekben és versben egyaránt-, az érdekes megoldások magukkal ragadták a nézőközönséget, az érdeklődő hallgatóságot.

Illesse érte köszönet mind a pedagóguskollégákat, mind a lelkiismeretesen közreműködő szülőket! Örültem, hogy ott lehettem, szívet-lelket melengető volt az ünnepi előadás.”

Péterffy Lenke Júlia, nyugalmazott pedagógus

 

 

„A Tamási Áron Gimnázium 425 éves évfordulójára az elemisták csodaszép mese előadással készültek. A Baglyok erdeje igazi csapatmunka volt: ugyanúgy kivették részüket a munkából a legkisebbek mint a nagyobb gyerekek, illetve a tanító nénik. A tanítónők munkája nem csak a háttérben zajlott, bár valószínűleg a rendezői szerep lehetett a legnehezebb, hanem kis tanítványaikkal együtt színpadra is álltak. Az eredmény nem maradt el: egy csodálatos, színvonalas előadás, ami magával ragadta a nézőket: egy pillanatra sem tudtuk levenni szemünket a színpdról. A kis színészek egytől egyig élethűen alakították szerepüket, mintha sohasem ismerték volna a lámpalázat. Nemcsak a szövegüket tudták megfelelően, hanem helyesen artikuláltak és a színpadon is otthonosan mozogtak. Ez nem kis teljesítmény, figyelembe véve a résztvevő gyerekek nagy számát és sokféle személyiségüket. Bár valószínűleg szép számmal akadtak köztük szégyenlősebbek, vagy olyanok, akik többet szerettek volna megmutatni, mint amit a szerepük engedett, a végeredmény egy egységes, érdekes, pörgős előadás lett. Mindez úgy a gyerekek, mint főleg a tanítónők szorgos munkáját, kitartását dícséri. Csak így tovább gimisek!”

Lőrincz József szülő, koreográfus és Lőrincz Gabriella szülő, belgyógyász

 

 

„Az erdő lakóinak igen nagy megtiszteltetésben lehetett részük, hiszen életük egy kis részét másoknak is elmesélhették.

Jeles vendégség gyűlt össze a Tamási Áron Gimnázium fennállásának 425. évét megünnepelni. Jelen volt Mátyás király udvara, felesége, udvarhölgyek, zenészek, udvari festő, barátságos erdei állatok és kedves gyerekek. De hiszem, hogy eljöttek és jelen voltak (számunkra láthatatlan formában) a régen itt tanult összes diák és régen itt tanított összes tanár, pedagógus és nevelő. Az égő gyertyák fényében jelezték jelenlétüket és igen nagy örömmel konstatálták, hogy van tovább, van utánpótlás, vannak még hivatásbeli pedagógusok, akik kézen fogva vezetik a rájuk bízottak sorsát egy másmilyen világban való boldogulásban.

Az Ég mosolygott, a Nap melegített a hideg őszi napon és Mi ünnepeltük az életet!”

Svella Adél szülő, balett-tanárnő

 

 

„Összhang, béke, szeretet és egymásra figyelés jellemezte a tanítók által szervezett Baglyok erdeje mesedélelőttöt. Az interaktív mesekeret, a gyerekek komoly hozzáállása lenyűgözte a felnőtt nézőközönséget. A kis színészek könnyedén más dimenzióba repítettek: a valóságból a mesevilágba, ahol nagyon jól éreztem magam.

Színvonalas előadásokat láthattunk, tiszta éneklésekkel díszítve, melyek szebbé varázsolták a délelőttünket. Szívből gratulálok a lelkes tanító csapatnak és a sokszínű gyerekseregnek!”

Székely Gyula szülő, zenetanár

 

 

„Köszönjük, hogy részesei lehettünk csodás ünnepeteknek. Megtiszteltetés volt a meghívás, a nekünk szentelt figyelem, a lehetőség, hogy találkozhassunk gimis olvasóinkkal.
Az elemi osztályok születésnapi ünnepe méltó volt az iskola múltjához, mai rangjához. A tanítók, mint igazi szellemi-lelki vezetők, maguk jártak elöl megjelenésük eleganciájában, a vendégek fogadásában, az ünnep emelkedetté tételében. Fénnyel és magvas tartalommal töltötték meg a születésnapi ünnepségsorozat nekik szánt délelőttjét. Maguk voltak igényes mesejátékuk keretszereplői, sőt nemcsak a tanítók,  hanem Bekő Melinda Erzsébet igazgatóhelyettes is a Baglyok erdejének tündérévé vált néhány órára. Minden osztály a maga korához illő irodalmi műsort illesztett szervesen a keretjátékba. A közelmúlt és a jelenkor magyar gyermekirodalmának legszebb verseit, dalait szőtték egybe, elevenítették meg izgalmas és igényes színpadi játékkal. A tanítónők reneszánsz nemesi viselete, a régizene és a Mátyás-rege a múltat villantotta fel, a gyermekek pergő játéka és felhőtlen vidámsága a jelenről vallott, de egyúttal a jövőt is hordozta: rangot és mindig új kalandot jelent a Gimiben diáknak lenni.

Ehhez gratulál, és nyújt havonta friss szellemi-lelki fényt és meleget a Napsugár gyermeklap.”
 

Zsigmond Emese, főszerkesztő, a Napsugár gyermeklap csapata nevében

 

       

Köszönet a fotókért Szabó K. Sámuelnek!


SPORTNAP A KICSI GIMIBEN

2018. június 14-e, sok izgalmat tartogatott iskolánk elemi osztályainak. Spotnapot tartottunk, ahol közel 140 diák sorversenyeken (zsákba-futás, ügyességi próbák, futóverseny) és fociban mérhette össze tudását és kitartását.

Öröm és lelkesedés hangja lengte be nem csak a sportpályát, hanem az egész iskolaudvart. Egymást biztatták a csapat- és osztálytársak. Mindenhol kipirult arcok, csillogó szemek.

Az előkészítő osztályosok egymás között versenyeztek. Az 1-4 osztályosok közül nagy meglepetésre a másodikosok megnyerték a sorversenyeket és a focibajnokságot is. Gratulálunk nekik!

De ezen a napon mindenki nyertes volt, hisz mozogtunk, jól éreztünk magunkat, csapattá kovácsolódtunk.

    

A szervező testnevelő tanárok: Boros Barna és Lukács Levente köszönik a lelkes részvételt és a tanítónőknek a segítséget!

Lukács Levente