Gimisek az Erasmus+ projektben

Gimisek az Erasmus+ projektben


SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   máj. 29, 2023  |  Hírek


„Megfogyva bár, de törve nem”… vagy valami hasonlóképp is jellemezhetnénk a német projektek résztvevőit és munkamorálját a Gimiben vagy tágabb értelemben, a városunkban.

A városunk említését most azért is tartom lényegesnek, hiszen május 22. és 25. között – mikor szokásosan iskola lenne, de a sztrájk miatt 0-24-ben a vendégeinké lehettünk – német, illetve győri diáktársainknak házigazdáiként tarthattunk gyorstalpalót Erdély vallási szabadságáról és sokszínűségéről. Ez a szemléltető anyag nem csupán információkra hagyatkozott a bemutatóinkon belül – mely most kivételesen nem a Power Point berkein belül, hanem egy számunkra új, Canva nevű platformon zajlott -, hanem hús-vér, tapintható, beszippantható és hallható matériára is Udvarhely, illetve Segesvár különböző felekezetű templomaiban.

Az agytágító és számunkra felettébb szokatlan iskolai profilok megismerésében Andrészek Boglárka, Silvaș Dániel, Szőcs-Gazdi Anna, Vajna Zsejke, IX.B, Telman Tünde-Mónika, X.A, Takács Zsófia, Toró Csenge, X.B, Veres Gellért, X.E és Kovács Orsolya, XI.D osztályos diákok vettünk részt Bekő Melinda-Erzsébet, projektvezetővel és tanárnővel, illetve Péter Krisztina, Sándor Gyöngyi tanárnőkkel és Török Edith - Tarzícia nővérrel. A négy nap majdhogynem mindegyike vendégeink szállásánál, a Küküllő Szállodánál, de még inkább a „kicsi Gimi” előadótermében startolt, közös ebéd volt az intermezzo, végül egy levezető délutáni programmal zárult. A számunkra újdonságnak számító profilok német nyelvű kvízekkel és bemutatókkal tarkítva kóstolót nyújtottak a logisztika, valószínűségszámítás és a költséghatékonyságság számokban gazdag világába. A kvízek gyakran a három partneriskola diákjainak csapatokra osztásával és keverésével vetté kezdetét, hogy a német nyelv használata a mindennapi kommunikációban is applikálódjon.

A helyi idegenvezetés legjobb része talán számunkra, gimisekre nézve is az volt, hogy olyan helyekre is bemehettünk, mely valószínűleg tabu volt eddigi éveink során, így az ortodox templom a „Kossuthban” vagy az evangélikus templomok Segesváron. A zsúfoltnak tűnő program ellenére akadtak rések szórakozásra is: a vendégeket elkalauzoltuk kedvenc vendéglőinkbe, illetve búcsúzóul a győri diákokkal bowlingozni mentünk!

Összességében, annak ellenére, hogy sokunknak ez az első Erasmus projekt, amiben részt vehetünk és még bőven van hová fejlődnünk a német nyelvtudást illetően, úgy vélem, hogy bizakodóan indulhatunk szeptemberben a projekt következő fordulójára, Németországba, hogy „világot láthassunk” és hogy megtudhassuk a csokigyáros szerencsekerék készítő feladatában a helyes szögek értékeit.

Kovács Orsolya, XI.D osztályos tanuló
Bekő Melinda Erzsébet, némettanár