Gereben Néptánccsoport

Gereben Néptánccsoport


Gerebeneseink az erdélyi seregszemlén

SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   szept. 11, 2023  |  Gereben Néptánccsoport, Hírek

Az eredményes edzőtábor után Gerebeneseink a táborban tanult kükülőmenti koreográfiával az Erdélyi Táncháztalálkozón léptek fel.

 


Edzőtáborban a Gereben

SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   szept. 05, 2023  |  Gereben Néptánccsoport, Hírek

 

Vasárnap (szeptember 3-án) a „kicsik” megnyitották a Gereben hagyományos őszi edzőtáborát, sorban a 13 –kat.

A táborban a „kicsik” felcsíki táncokat, a „nagyok” küküllőmenti táncokat és népdalokat tanulnak.

A hétvégén kezdődő Táncháztalálkozó miatt, péntek délig tart a tábor. Szombaton délután az itt elsajátított táncokkal a Gereben fellép az Erdélyi Táncháztalálkozón.

Táncoktatók: Boros Béla és Boros Hilda, Tamás Szilárd. Zenél az Üver zenekar.

A tábort hagyományosan a zeteváraljai Zeta panzióban tartjuk, házigazdánk Szőke Domokos.

Támogatóink: Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, Communitas Alapítvány. Természetesen köszönet a szülőknek is!

Laczkó György együttesvezető

 


Gyimesi tánctábor

SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   júl. 24, 2023  |  Gereben Néptánccsoport, Hírek

Gyimesbükkben, az Aranyos panzióban táborozott a Gereben egy kisebb, de lelkes csapata.


A Gereben legfontosabb programjai a 2022/2023-as tanévben

SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   jún. 27, 2023  |  Gereben Néptánccsoport, Hírek

 

Szakmai beszámoló

A Gereben néptáncegyüttes működését a Csoóri Sándor Alap biztosította a 2022/2023-as tanévben.

CSSP- NEPTANC-HT-2022-0020
Gereben Néptáncegyüttes/ Kötelezettségvállaló: Hebe Alapítvány, Székelyudvarhely

 

A Gereben mint iskolai néptáncegyüttes, kitűzött célja hogy a tanulók megismerjék a magyar népi kultúrát, néptáncainkat, népdalainkat elsajátítsák, magukévá tegyék. Az együttes folyamatos működésének a 32-éve alatt tanulók ezrei "fertőződtek" meg a magyar néptánccal, és ez a folyamat csak felerősödött, köszönhető a Csoóri programnak is.

 

 

A Gereben néptáncegyüttes az elmúlt pályázati évben (2022 július - 2023 június)  folyamatosan működött, jelenleg 150 tagja/táncosa  van a Gerebennek.  A zökkenőmentes működés a Csoóri Sándor programnak is köszönhető, hisz részben biztosítani tudtuk a táncoktatók évi bérét (2022.augusztus és 2023. január közti időszakban), a koreográfiákat, a zenészek bérét, valamint két tábort is tudtunk szervezni. Ez volt a program egyik legfontosabb eleme.

A Gereben 7 csoportban működött, „Apró Gereben”, az elemi osztályosokkal két csoportban, "kicsik", az 5-ik osztályosok, és a 6-8 osztályosok két csoportban, a "nagyok" 3 csoportban: kezdők, középhaladók és haladók szintjén. Minden csoportnak heti rendszerességgel voltak próbái a Tamási Áron Gimnázium kollégiumának sporttermében. Fellépések előtt a próbák megsokszorozódtak. A nyári és az  őszi táborunkban részben innen fedeztük az oktatók és zenészek bérét. A zenészek bérét  a karácsonyi műsorunk esetében valamint a hangosítást és fénytechnikát is ebből fizettük. A Gereben honlapja az iskolai honlap is egyben. Itt jelenítünk meg minden fontos eseményt az együttes életéről. Plakátokat és szórólapokat, meghívókat, az együttes szignóját is sikerült elkészítetni az előadásokra. A gyimesi táborba való útiköltségeket is innen fedeztük.  

A Gereben legfontosabb programjai az elmúlt évben:

2022 augusztusában (aug.1-5) volt az első kiadásunk e program keretében, ekkor került sor a Gyimesbükkben szervezett táborunkra, ahol gyimesi és mezőségi táncokat sajátított el a 21 táncos. - a cikk itt olvasható

Ezt követően Zeteváralján szerveztük meg a 12-ik Gerebenes edzőtábort. A táborba 120 táncos vett részt, bonchidai és búzai mezőségi táncokat oktattunk. Az itt megtanult táncokból készült koreográfiát az Erdélyi táncháztalálkozón mutattuk be, nagy sikerrel.
 
Az ezt követő időszakban táncoktatás volt a karácsonyi ünnepekig, megszakítás nélkül. Szeptember közepén meghívást kaptunk a balánbányai Botorka fesztiválra. - a cikk itt olvasható

Októberben a haladók egy kisebb csoportja részt vett az olaszországi San Remoban egy nemzetközi folklórfesztiválon. - a cikk itt olvasható

Nagy örömünkre ebben az évben is sikerült karácsonyi ünnepi műsort bemutatni a helyi Művelődési Házban, Rügyek és reménység címmel. Előadásunkban emléket állítottunk a 125 éve született Tamási Áronnak, iskolánk egykori tanulójának.

2023 februárjában a helyi Művelődési Házban iskolánk Nagykorúsítási ünnepségén is fellépett a Gereben, többnyire a végzős táncosokkal, így egyben az ők búcsúztatása is volt ez a fellépés. - a cikk itt olvasható

Húshagyókedden ismét megtarthattuk az immár hagyományos Gerebenes farsangtemetést, amit éjfélig tartó táncház, mulatság követett.
 
Májusban Széken ünnepeltük meg a Táncházmozgalom 50-éves évfordulóját. - a cikk itt olvasható

A megítélt 1 850 000 Ft teljes egészében fel lett használva, és kb 1 000 000 Ft plusz költséget is kifizettünk az együttes alapjaiból.

A Gereben Néptáncegyüttesnek nyújtott támogatás elérte célját, nagyban hozzájárult az együttes egy éves zökkenőmentes működéséhez. Az együttesről az iskola honlapján lehet olvasni, itt megtalálható minden információ a tevékenységünkről.

Itt érhető el a honlapunkon a beszámoló.
 

Székelyudvarhely, 2023.június 29.
 


                    Laczkó György, ügyvezető igazgató/Hebe Alapítvány
                    Együttes vezető/Gereben

 


Rügyek és reménység, a Gereben karácsonyi előadása

SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   dec. 31, 2022  |  Gereben Néptánccsoport, Hírek

 

„Bizonyos, hogy a városok teli vannak hóborttal és nyavalyákkal. Szűkiben van a pénz is, nemkülönben a reménység, hogy vajon tud-e még szebb és emberségesebb világ létesülni? Annyira hatalmat vett rajtunk már a rossz, hogy sokan a falvak felé fordulnak, és az egyszerűbb népbe vetik a hit s a reménység horgát.”  Tamási Áron 
 

A falusi emberek életének természetes, szerves része volt még néhány évtizeddel ezelőtt az ének, a zene és a tánc. Egy életforma volt, egy közlési forma, olyan megnyilatkozás, amelyen keresztül kiismerhette egymást.
A világ változása miatt feladatunk, hogy megéljük, a mindennapok részévé tegyük mindezeket. Ennek mindössze egyetlen módja lehetséges: fel kell tárni azt a mélységi dimenziót, a népi műveltségnek azt a gondolati, eszmei alapját, mely népivé, hagyományossá avatta.

Ezen értékrend alapján készült műsorunk, mely hármas ünnepet él. Tisztelgünk a 125 éve született Tamási Áron előtt, de nem tehetjük, hogy ne merítsünk az oly sok ránk maradt karácsonyi néphagyományból, ezáltal is élő hagyományt alkotva. Az elmúlt évben sajnos nem állt módunkban megünnepelni a Gereben 30 éves születésnapját, ezért most megemlékezünk az elmúlt több mint három évtizedről is.

Ünnepi műsorunkban bonchidai, széki, vajdaszentiványi, udvarhelyszéki, sóvidéki és kalotaszegi táncokat láthattak. Emellett székelyföldi karácsonyi kánták és regölés is helyet kaptak. (videó itt)

A jelenlegi táncosok mellet felléptek még a „régi gerebenesek” is.

Zenélt a meghívott Üver zenekar és iskolánk népi zenekara a Rekettye.

Oktatók és koreográfusok: Boros Hilda és Boros Béla

Laczkó György együttesvezető

Köszönet a fotókért és a videóért Dávid Attilának.

 


Csoóri Sándor Alap

SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   dec. 07, 2022  |  Gereben Néptánccsoport, Hírek
A Gereben néptáncegyüttes működését a Csoóri Sándor Alap biztosította a 2020-2021-es években. 


Olaszországban a Gereben

SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   okt. 11, 2022  |  Gereben Néptánccsoport, Hírek

Kitárult a világ a Gereben előtt, mivel 8 pár képviselhette az iskolát meg az egész székelységet az olaszországi San Remóban megrendezett World Folklore Festival elnevezésű rendezvényen szeptember 27-30. között.

Nagy lelkesedéssel készült az együttes a kiszállásra, és a két napos buszút után sikeresen megérkeztünk a "főhadiszállásra", Diano Marinába. A hosszú utazás nem szeghette kedvét senkinek, teljes lendülettel vágtunk neki az előttünk álló programoknak.

Első nap egy kirándulást szerveztek nekünk a többi résztvevő csoporttal, hogy megismerhessük a környéket. Ellátogattunk a franciaországi Ézébe és Nizzába, mivel közel voltunk a francia határhoz, majd Monte Carlo is felfedezésre került. Csodaszép időben mesés helyeket láttunk, igazán jó kezdése volt az eseménynek. A következő napokon a tánc kapott főszerepet, különböző városokban képviselhettük a népi kultúránkat, táncoltunk Cannes-ban, San Remóban és Diano Marinában is.

Különösen jó volt megtapasztalni a nyitottságot más népek tánccsoportjai részéről, igazán családias hangulatú rendezvény volt. Összebarátkoztunk a portugál együttessel is, akikkel egymásnak tanítottunk táncainkat, még közös fotó is készült a két együttessel.
Az esemény utolsó napján átadtunk egy kis hazai ajándékot a város polgármesterének, majd gálaműsorral zárult a hét.

Feledhetetlen élmény volt, köszönjük a sok szervezést és támogatást Laczkó György igazgató úrnak, Tamás Szilárd és Borbáth-Szőcs Nóra tanároknak, hogy elkísértek minket az útra, Boros Bélának és Hildának a felkészítést, valamint az egész csoportnak a melléállást, hogy megvalósulhatott ez a kirándulás.

Verzár Zsófia, XII.A

 


Ismét „botorkáltak” Gerebeneseink

SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   okt. 07, 2022  |  Gereben Néptánccsoport, Hírek

Szeptember igazán sűrűre sikerült a gerebeneseknek fellépések és programok szempontjából. Rögtön az Erdélyi Táncháztalálkozó utáni hétvégén részt vehettünk a balánbányai Ördögborda által szervezett XXVI. Botorka fesztiválon Balánbányán 2022. szeptember 15-18. között.

Csütörtök délután indultunk a csapattal Udvarhelyről, hogy még az esti táncház előtt elfoglalhassuk szállást az ottani iskola bentlakásában. Nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk, a szervezők elláttak minden szükséges információval. Gyors lepakolás és vacsora után elstartolt a fesztivál, igaz a meghívott tánccsoportoknak csak egy része volt még jelen, de így is sikerült megalapoznunk a hétvége hangulatát.

Péntek a csapatösszerázás napja volt, remek alkalmat biztosítva a különböző együttesek táncosai közti kapcsolatok kialakítására. Az egész napos játék során szükségünk volt általános műveltségre, ének- és tánctudásra, találékonyságra, kreativitásra és legfőképp csapatmunkára. Feltöltődve az egész napi pörgéstől szaladtunk vacsorázni, átöltözni táncházasba, majd jöhetett a második felvonása a mulatságnak: egy Tokos zenekar koncert, majd hajnalig tartó tánc a kolozsvári zenészek társaságában.


A harmadik, egyben utolsó teljes napunk az ünnepé volt: a reggeli különleges volt, minden együttes saját vidékére jellemző ételeivel telt meg az iskola épülete, igyekezett mindenki, hogy a lehető legszebb asztalt terítse, amit a zsűri majd értékelt is a délelőtt folyamán. Másrészt ezen a napon kapott helyet a gálaműsor, melyen mi is felléphettünk a bonchidai koreográfiánkkal. Csodálatos hangulat volt a kultúrotthonban, érződött a pénteki nap hatása a táncosokon, barátsággal és szeretettel figyeltük egymás táncát.

Köszönjük a meghívást és minden kedvességet Sándor Csaba bácsinak, meg az egész Ördögborda csapatának, az igazgató úrnak, valamint Tamás Szilárd tanár úrnak, hogy elkísértek minket a hétvégére.

Verzár Zsófia, XII.A

 


Gereben bemutatása