Geocaching a gimiben

Szerkesztő: | 2018. november 13. | 425 éves a Gimnázium, Hírek, Hírek

Geolution – Nem tévedtem el, csak geokesser vagyok.

Ezzel a címmel tartottunk előadást és beszélgetést 2018. november 6-án a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának dísztermében a GPS-szel a természetben című projekt keretében.

„A geocaching lényege, hogy egy ládikát egy játékostárs elrejt egy olyan helyen, amit felfedezésre, megismerésre érdemesnek tart, GPS-szel rögzíti a rejtekhely pontos koordinátáit, és a bemutatandó látnivalóról egy ismertetőoldalt készít. Ez – jóváhagyás után – megjelenik a geocaching.hu honlapon, ahonnan más játékosok letöltik az adatokat navigálásra alkalmas készülékükre, és annak segítségével megkeresik a geoládát.” – olvashatjuk a geocahing.hu oldalon.

Meghívottaink olyan rejtők és aktív keresők, akik a mi régiónkban a legfontosabb helyekre rejtettek geoládát. Ezek olyan helyek általában, amelyeket külföldi turistáknak is szívesen megtekintésre ajánlunk (hegycsúcsok, kilátók, templomok, múzeumok).

Dávid Botond (kesser nevén: Dbotond) a székelyudvarhelyi geocaching úttörője, aki 13 évvel ezelőtt rejtette el az első ládáját.

Nagy István (kesser nevén: perretz) a legaktívabb a kesser a régióban, aki nemrég egy országos rendezvényt szervezett, amely alakalomból több mint 90 kereshető dobozt rejtettek el Székelyudvarhely 20 km-es körzetében.

Kis Endre (kesser nevén: Kis-Molnár) a legkreatívabb rejtésekkel „fárasztja” a gyanútlan kincskeresőket. Az ő geoládáit megtalálni egy igazi sikerélmény.

Előadásukat érdekes és vicces történetekkel fűszerezték. Azért, hogy a jelenlévők megtapasztalhassák a kincskeresés izgalmát, az épületen belül elrejtettek 12 geoládát, aminek a felét negyedóra alatt sikerült a hallgatóságnak megtalálni.

A fentiekben jelzett projekt támogatásából vásárolt nagy pontosságú GPS-eket bemutatták, használatát ismertették, és a jövőben ezeket a természetben elrejtetett ládák keresésére fogjuk használni. Bízunk benne, hogy e játék által sikerül időnként kimozdítani a természetbe a fiatalokat, és a környezetükért felelős kirándulók lesznek.

A Tamási Áron Gimnázium fennállásának 425 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat részeként egy nagyobb méretű geoládát fogunk elrejteni. Az elektromos széf bemutatásra került, de a rejtés helye és időpontja még titok.

A programot a  Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a Heuréka Alap programja keretében támogatta. Külön köszönet Csáki Rozáliának és Nagy Vandának, hogy megtiszteltek a jelenlétükkel az SZKA részéről. Reméljük, hogy megtetszett nekik is ez a játék, és igazi kincskeresőkké válnak.

                                                                                                         Dimén-Varga László

                                                                                                társadalomtudomány szakos tanár

                                                                                                          kesser nevén: dipi73

Kapcsolódó tartalmak

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com