Erasmus projekt utazás nélkül?

Erasmus projekt utazás nélkül?


Szűcs-Olcsváry Melinda  |   nov. 20, 2020  |  Hírek

Megszokott módon az Erasmus projektek utazásokkal járnak együtt. Ám a vírushelyzet megkövetelte idén, hogy az utazások elmaradjanak. Így 2020. november 9-12 között nem Magyarországon, Németországban, Ausztriában, hanem Virtuáliában vettünk részt a projekteken.

Az osztrák csoport tanára, Kevin Knabe megengedte, hogy az előfizetett Zoom meetingjét használjuk, így tudtunk találkozni a többiekkel, részt tudtunk venni a foglalkozásokon.

A projektben, amely a 2019-2021 években kerül megszervezésre, négy ország képviselői vesznek részt: a Robert Schuman Kereskedelmi iskola Essenből, a bécsi Divatiskola, a győri Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikum és a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium. A projekt címe: Erasmus Plus „DUDEN”, azaz DIGITALE UNTERRICHTSMATERIALIEN FÜR DIGITAL EUROPEAN NATIVES (Digitális eszközök használata a tanítási órákon). A téma a digitális oktatás iskoláinkban, mindez kiegészítve országismeretekkel.

A projekt felelőse Bekő Melinda Erzsébet német szakos tanárnő (igazgatóhelyettes), további felkészítők Fancsali Krisztina és Sándor Gyöngyi német szakos tanárok, valamint Dénes Ildikó informatika tanárnő. Résztvevő diákok: Kelemen Tas (X.B), Zsombori Zalán (X.B), Andrészek Mátyás (XI.B), Barabási Zsuzsanna (XI.B), Bekő Máté (XI.B), Fancsali Boglárka Imelda (XI.B)

Az egész projekt németül zajlott, ennek ideje alatt a négy tanárnő és hat diák bemehetett az iskolába, persze betartva az egészségügyi előírásokat. Távolságot megtartva, maszkban töltöttük el az időt.

Minden ország a saját témájába bevezetett minket, felkeltve érdeklődésünket az adott téma iránt.

Feladatokat kapva és megoldva megismerhettük ezeket.

A szerdai nap volt számunkra a legizgalmasabb, ugyanis ekkor mutattuk be saját témánkat, digitális eszközök használata a német nyelv tanításában, játékos feladatokkal fűszerezve. Sokat készültünk a bemutatásra. A feladatok elkészítéséhez szükségünk volt többek között nagybőgőre és informatikai ismeretekre.

A bemutatók után részt vettünk virtuális városlátogatásokon. Majd ezek után úgynevezett „breakout room”-okba osztottak minket, ahol a többi tanulóval ismerkedhettünk meg. A német nyelvet ekkor használtuk kötetlenebbül.

 

Már nagyon várjuk a projekt következő szakaszait. Reménykedünk, hogy élőben is találkozhatunk a többiekkel.

 Az Erasmusos csapat