Erasmus+ Projekt

Szerkesztő: | 2017. október 27. | Hírek, Hírek

Az Erasmus + Projekt negyedik megállójához érkeztünk. Október 9-16 között Németország Észak-Rajna-Vestfália tartományának Essen nevű városában tartózkodtunk három fős csapatunkkal: Bekő Melianda-Erzsébet tanárnő, valamint Kis-Német Noémi és Márton Emőke diákok.

Utunk kalandosan kezdődött, Kolozsvárról repülővel érkeztünk Dortmund városába. Másnap már az esseni reggelivel csatlakoztunk az internacionális csoportokhoz. Ahogy az eddigi alkalmakkor is, most is magyarok, osztrákok és németek képviseltették magukat a programban. Ez útobbiak iskolája a város szívében helyezkedett el és több mint 1200 diáknak szolgált szellemi alapul. Ez a német intézmény egy szakiskola, ahol nincs érettségi követelmény. Az innen kikerülők szakemberekké válnak. A programra visszatérve a keddi napon a bemutatóké volt a főszerep, kis csapatunk az előző találkozások során a hőterjedés alapjait mutatta be, megfigyelhettük a hasonlóságokat és az eltéréseket a régi és modern székely építkezésben, valamint megterveztünk egy fenttartható és minden szempontból gazdaságos házat. A mostani bemutatónkban a különbséget szerettük volna szemléletetni egy leszigetelt és egy nem szigetelt tömbházlakás fűtési költségei között, valamint tippeket adtunk, hogyan lehet apró változtatásokkal jelentősen csökkenteni a fogyasztásunkat. A kutatásunk során valós adatokat használtunk fel székelyudvarhelyi tömbházlakások közösköltségéből. Az elméleti tudást gyakorlatba is ültettük, a hét során ellátogattunk az alsdorfi szénbányához, majd ezt követően az Energetikon nevű energetikai múzeumba. Így mély mély betekintést nyerhettünk a Föld véges fosszilis energiakészletébe illetve az ezt helyettesítő megújuló energiaforrásokba. A tanulás mellett jutott időnk a kikapcsolódásra is, amely városnézések által valósult meg : Essenben, Düsseldorfban és Aachenben és Duisburgban. Düsseldorfban ellátogattunk a Trivago céghez, ahol belecsöppenhettünk a nyugati mentalitásba. Megismerhettük az Innogy energetikai vállalat stratégiáját is, amely a fukusimai atomkatasztrófa után teljesen új alapokra kívánja helyezni az ország energiatermelési modelljét, a távolabbi jövőben a németek szinte teljes egészében a megújuló energiára támaszkodnának. Ennek nyomán az elmúlt években korábban nem látott mértékű támogatást kapott az országban a megújuló energiatermelés, ami azt eredményezte, hogy a támogatott zöldenergia szépen kiszorította a hagyományos gázos és szenes erőművek által megtermelt áramot a piacról. De mégis a legnagyobb élményt életünk első kenyerének elkészítése jelentette a Peter Bäckerei-ban (pékségben). Összességében egy egyszerre nevelő és szórakoztató hetet tudhatunk magunk mögött és habár az idő néha nem kedvezett, a társaság és a helyiek kedvessége feledtette velünk a plusz munka okozta fáradalmakat.

Ezúton is szeretnénk megköszönni Bekő Melinda tanárnőnek, hogy a projekt részesei lehettünk, mert ezek a különleges élmények életünk végéig elkísérnek bennünket.

Kis-Német Noémi és Márton Emőke

XII. B osztály

 

Kapcsolódó tartalmak