ERASMUS+ DUDEN2

ERASMUS+ DUDEN2


SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   okt. 26, 2023  |  Hírek

 

ERASMUS+ DUDEN2  
2023. 09. 25. - 2023. 09. 29.

Szeptember utolsó hetében iskolánk 3 tanára – Török Edith-Tarzicia nővér, Sándor Gyöngyi, Bekő Melinda Erzsébet, valamint iskolánk nyolc tanulója Németországba utazott, hogy részt vegyen a DUDEN 2 Erasmus+ projekt 2. találkozóján.

A tartalmas program a diákok részére a digitális „házi feladatok” bemutatásával és tesztelésével indult nemzetközi csoportokban, a partneriskola tanárai részére pedig továbbképzés során ismertettük a felhasznált weboldalak, appok működését, tanórai felhasználási lehetőségeit.

Tanulóink a közös projektmunka során különböző tanórákon vettek részt, amelyeken a partneriskolák által választott tantárgyakból, az órák teljes egészében digitális fejlesztésű tananyagokkal ismerkedhettek meg német nyelven. Egymást követték a matematika, a gazdasági ismeretek, a német, mint idegen nyelv/ célnyelv, a vallástan. Ehhez kapcsolódóan egy helyi mecsetet is megtekintettünk.

Az eredményes munka mellett kulturális programokra, kirándulásra is jutott idő.

Kiemelt esemény volt, hogy Essen polgármestere, Julia Jacob asszony fogadott bennünket a városházán. Essen mellett Bochum városát is meglátogattuk, ahol a bányászati múzeumba és a planetáriumba is eljutottunk.
Mialatt pedig a tanárok egymástól tanultak, diákjaink is kisütöttek valamit, szó szerint: egy-egy kenyeret egy helyi pékségben (Bäcker Peter).

Mindeközben, szeptember 28-án jelentős rendezvényre utaztak a 3 partneriskola projektvezető tanárai. Berlinben kitüntetésben részesült előző, szintén digitalizációs tematikájú, DUDEN – Digitale Unterrichtsmaterialien für Digital European Natives (Digitális tananyagok európai digitális bennszülötteknek) című projektünk!

A Best of Erasmus 2023 konferencián Success Story (Sikertörténet) kitüntetést vehettünk át a koordinátor iskola kíséretében a német Kultusministerkonferenz (Nemzeti Kulturális Minisztérium) és az azon belül működő Pädagogischer Austauschdienst (Pedagógiai Csereszolgálat) képviselőitől. Több száz megvalósított projekt közül 24 részesült ebben az elismerésben.

Bekő Melinda Erzsébet
projektvezető, némettanár    

 

 

 

 

„Nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk.” Tamási Áron: Ábel Amerikában

Hasonló meggondolásból, tanulás és egyben utazás céljából iskolánkból három tanár és nyolc diák: Bekő Melinda igazgatóhelyettes-projektvezető, Sándor Gyöngyi némettanárnő és Török Edit, Tarzicia nővér, valamint Andrészek Boglárka, Silvas Daniel, Szőcs-Gazdi Anna, Vajna Zsejke X.B osztályos tanulók, Telman Tünde XI.A osztályos tanuló, Takács Zsófia XI. B osztályos tanuló, Veres Gellért XI.E osztályos tanuló és Kovács Orsolya, XII.D osztályos tanuló, vehetett részt az Erasmus+ második fordulóján, amit szeptember 25-29. között szerveztek meg Németországban, Essenben. A felkészítésben részt vett Péter Krisztina némettanárnő is. Kicsit távolibb vizekre eveztünk, de pont ez volt a jó és szép ebben az egészben.

Egy nagyjából nyolcórás út után szerencsésen megérkeztünk a Düsseldorfhoz közeli városba. Egyből, amikortól megtehettük, elkezdtük feltérképezni ezt az óriási nagy várost. Nagyon hamar és könnyen magunkénak tudhattuk a város ismertebb részeit, mivel „minden utca párhuzamos volt egymással”.

E projekt keretén belül a három partneriskola diákjai egy adott témáról kellett digitális eszközök segítségével bemutatót tartson. A mi iskolánk erdélyi vallásokról tartott bemutatót. Mi teljes mértékben meg voltunk győződve, hogy bemutatónk nem fog megértő fülekre találni, de tévedtünk. Meglepetésünkre nagyon sokat kérdezősködtek az adott témáról és mi nagyon boldogan válaszoltunk nekik.

Bepillantást nyertünk az ottani életvitelbe, ami ég és föld különbséget jelent a mi kis városunkhoz képest. A nyelv elsajátítása nem sikerült teljesen, de ez várható is volt, mert egy hét alatt nem tudunk megtanulni németül. De minden esetben, ha kézzel-lábbal is próbáltuk magunkat megértetni, ezáltal még viccesebb jelenetekre is sor került.

Hatalmas élmény volt mindannyiunknak, egy olyan felejthetetlen csodában volt részünk, amit álmodni is csak alig lehet.

Andrészek Boglárka, Silvas Daniel, Szőcs-Gazdi Anna, Vajna Zsejke X.B,
Takács Zsófia XI. B


Nekem nagyon jó volt ez a németországi út, nagyon feltöltődtem, sok jó barátságot tudtam kialakítani. Bepillantást nyertem a németországi hétköznapokba, ami nagyon tetszett. Meglátogattuk az ott élő diákok iskoláját és érdekes volt megfigyelni, hogy mennyire más minden ott.

Telman Tünde-Mónika, XI.A

Számomra egy élmény volt az ERASMUS, nagyon tetszett Németország. Érdekes tapasztalat volt meglátogatni a Robert Schuman iskolát, bepillantást nyerni az ott élők kultúrájába és jó volt kicsit megismerni, hogy náluk milyen is az élet.
 

Veres Gellért, XI.E

Én korábban már többször jártam Dél-Németországban, különleges  szerencsének éltem meg, hogy Északnyugat-Németországban tölthettem egy szűk iskolai hetet. Annak ellenére, hogy a délen megfigyelt régi építmények itt elszórtabban és másmilyen stílusban tűntek fel, az ország fejlettsége itt is kristálytisztán ragyogott ránk irodaházak és gyárkémények formájában, Essen polgármesteri hivatalának 22. emeletéről, mikor az alpolgármester asszony beszéddel üdvözölte színes kis csapatunkat. Azt gondolom, hogy a kemény munka és a nyelvi akadályok ellenére csak pozitívan jöhet ki az ember a más nemzetiségű és kultúrájú emberekkel való kollaborálásból, pláne, ha esetleg mindkét embernek idegen nyelv a német. A viszonylag sok szabadidőben megismerhettük az ottani emberek életritmusát, mentalitását; egy ottani hétköznapi hirdetőtábláról vagy reklámból annyi szín és számunkra szokatlan üzenet pulzált felénk, amely itthon szinte elképzelhetetlen.

Kovács Orsolya, XII.D