Eljegyeztük a tudománynak a homoródszentpáli gólyafiókákat

Eljegyeztük a tudománynak a homoródszentpáli gólyafiókákat


SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   júl. 03, 2023  |  Hírek


A 2023-as év júniusának utolsó keddi napján, 27-én, Homoródszentpálra utazott egy csapat, vagyis a Mi csapatunk, azzal a céllal, hogy az idei gólyafiókákat meggyűrüzzük.

Ezen csapat legjelentősebb tagja Szabó D. Zoltán volt, aki a Milvus csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület biológusa és ornitológusa; mellette pedig Simó Réka-Katinka biológia szakos tanárnő kísért el minket, a Tamási Áron Gimnázium X., illetve XI. osztályok tanulóit. Csont-Kelemen Mátyás, Kacsó Botond, Nemes Szironka, Füstös Eszter, Mike Julianna, Mihály Kata és Mihály Áron képviseltette magát az iskolánk “színeiben”.

A kisgólyák gyűrűzése nemcsak felejthetetlen élmény, hanem ezen tudomány kulcsfontosságú mozzanata is, például ezúton követhetőek a gólyák vonulási útvonalai, telelési helyei. Ez alkalommal 29 fészekben 98 gólyát, 2018 óta viszont már 585 fiókát sikerült “eljegyezni”.

A folyamat során egyedi kóddal ellátott fém vagy színes műanyag gyűrű kerül a madarak lábára, amelyek külön-külön információkat közölnek. Mindez lejegyzésre kerül egy applikációba pár, tudomány szempontjából fontos mérettel egyaránt, például a csőrmérettel, ami alapján behatárolható a madarak kora is. Bárhol a világon leolvashatók a gyűrűk, ezt bizonyítja az is, hogy már az első évben visszajelzés érkezett Ugandából, hogy a Viktória-tó mellett látták az egyik megjelölt egyedünket. Egy madarat Egyiptomban ért áramütés, egy viszontlátás volt Törökországban és sajnos egyet lelőttek Libanonban. Itthon Homoródszentpálon és környékén 39 meggyűrűzött gólyát figyeltünk meg az évek során, sőt, 5 ezek közül már költ a faluban vagy környékén.

Ezek a vándormadarak március 15-e környékén telepednek le költőhelyükre és augusztus 20-a körül kezdik meg vándorlásukat, amely így egybeesik a két legnagyobb magyar nemzeti ünnep időpontjával, így rokonszenves madárrá vált a magyarok körében. Kedvelt madarunk, úgy tűnik, viszonozza a szimpátiát: leginkább településeken, emberközelben fészkel. A sáskák, rovarok, rágcsálók fogyasztói a települések ökoszisztémájának elengedhetetlen részei. Meggyűrűzésükhöz hozzájárultak az Electrica szakemberei, akik munka idejére megszüntették az elektromos áramellátást, emellett köszönjük a falubéliek türelmét, illetve hálával tartozunk biológiatanárnőnknek, Simó Réka-Katinkának, hogy lehetővé tette részvételünket ezen a meghatározó programon.                            
 

Füstös Eszter X.B