Relațiile de parteneriat cu alte școli

Relațiile de parteneriat cu alte școli


 
Trecutul nostru este comun, prezentul nostru este fratern, iar credem că și viitorul nostru va fi comun!

Chiar dacă, printr-o întorsătură a istoriei, astăzi comemorăm același lucru în trei țări, sărbătorind trecutul nostru comun, realizările noastre comune.
 
Ne amintim că au fost vremuri mai bune când strămoșii noștri au îndrăznit să fie mari, au îndrăznit și au putut face lucruri mărețe. Au îndrăznit să viseze la instituții vechi de secole, iar visele lor sunt realitatea noastră de astăzi. Aproape simultan, au fost construite școlile noastre, care sunt încă bastioanele educației maghiare.

Nu trebuie să uităm niciodată că prima strângere de mână frățească din partea patriei ne-a fost oferită de Școala Szent István, într-un moment de incertitudine în ianuarie 1990. Această relație frățească a rămas vie de atunci și s-a împlinit în 2002, când am sărbătorit pentru prima dată centenarul Școala Szent István împreună cu o delegație de la Școala Selye János. Poate că atunci a fost prima dată când am simțit că ceea ce aparține împreună nu poate fi separat de granițele naționale.

 

 

Cooperarea noastră ca școli gemene a fost acum consacrată prin acordul din 2005 de la Odorheiu Secuiesc, un eveniment unic și exemplar în casa noastră din Bazinul Carpatic.

Relația noastră este vie atât la nivel de facultate, cât și la nivel de studenți. Împărtășim tabere, activități sportive, evenimente culturale, sărbătorim împreună, încercăm să depășim greutățile împreună. Am suferit cu toții de pe urma rușinii din decembrie 2005, dar relația noastră este cea care dovedește că aparținem împreună dincolo de politică.

 

Cu cuvintele lui Áron Tamási:

 

"Nu suntem singuri, ci aparținem unui fel de unitate organică: o familie a cărei limbă o vorbim. Această familie are un pământ, și chiar dacă acum este mai puțin decât înainte de marile păcate, este cu atât mai dulce. Ea are o istorie, adesea nefericită, dar eroică și demnă de penițele poeților prin abnegația ei. Are o literatură care, în deschiderea sa lingvistică, pulsează cu culorile somptuoase ale basmelor. Are morți ale căror nume nu sunt numere, ci stele pe cerul de sub pământ. Are un popor viu, care caută calea fericirii prin muncă și moștenirea simțului moral: și are vise, care nu sunt ale celor nenorociți, ci ale viitorului."