Bemutatkoznak a legkisebbjeink

Bemutatkoznak a legkisebbjeink


Szeptemberben a gyerekekkel együtt mi, tanító nénik is izgalommal vártuk az új tanévet.

A tanévkezdő szentmise után, amely megnyitotta számunkra a 2016 – 2017-es tanév kapuit, már nagy szeretettel vártak bennünket Nyárádi Izabella tanító nénivel az első osztályosok.

14502855_1128085800604806_7102908133810366838_n

Nagy meglepetésben volt részünk, hiszen ,,aranykapuval” fogadtak minket, amin mi, a templomból kijövet átbújtunk, de előtte magunkban még egy kívánságot is megfogalmazhattunk. Így nemcsak gyönyörű, hanem varázslatos is volt ez a kapu, hiszen aki átbújt alatta, rögtön kisiskolássá változott.

14470399_1177590828973382_6844457108354470888_n

Ezután következett az osztályban való köszöntés. A szülők is bekísértek az osztályba, és közösen ismerkedtünk a termekkel, majd egymással is a különböző ismerkedős játékok által.

14502718_1125942724152447_367449899091665988_n

Hamar lejárt az első nap, és a második héten megismerkedtünk a betanító tanárokkal is.

Az első hetek az ismerkedésről szóltak, és hamarosan sikerült belevetni magunkat az iskolai életbe.

,,Azt hiszem, fontos közel maradni a gyerekkorunkhoz. A gyerekkor az ember legfontosabb időszaka.’’ (Margaux Fragoso)

A gyerekek érdeklődési körét figyelembe véve állítom össze a témákat és a programokat.

Nagy a mozgásigényük, szeretik a zenét, ezért nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy ezek a mindennapjainkban megjelenjenek. Az ének- zene, a népdal naponta része életünknek.

Szívesen veszünk részt a körjátékokban is, és sok népi gyermekjátékot szoktunk játszani.

Emellett a többi tevékenységformát is kedveljük.

Nagyon szeretjük a népmeséket, verseket. A mesék varázslatos világába, ,,Meseországba”

mindig más-más módon érkezünk. Szellők szárnyán forgószéllel, varázslattal vagy hétmérföldes csizmában, de tudunk vonattal, sítalppal, szánon is közlekedni a mesék birodalmában. Amikor ott vagyunk, minden mesét feldolgozunk, dramatikus eszközökkel, bábokkal.

A magyar nyelven kívül egy kicsit románul és angolul is tudunk: ismerünk mondókát, éneket, számokat, színeket, állatok nevét, mindezt játékos formában sajátítjuk el. Kiemelt feladatnak tartjuk a szűkebb és tágabb környezetünk megismerését és védelmét. Amikor tehetjük, természetes környezetünkben figyeljük meg az évszakok természetre gyakorolt hatását.

Lehetőségük van a gyerekeknek naponta a különféle kézműves technikák elsajátítására, illetve saját elképzeléseik megvalósítására. A kuckós Bencze Ilike tanár néni is segít a különféle kézműves technikák megismerésében.

Lehetőséget teremtünk arra, hogy a gyerekek érdeklődésüknek megfelelő tevékenységet választhassanak. Amikor csak szeretnének ábrázolhassanak, építhessenek, mesélhessenek, ezzel is fejlesztve kreativiásukat, önkifejező készségüket. Tevékenységeink tapasztalatszerzésen alapulnak és minden tapasztalatszerzés játékos tanulás.

A gyerekekjáték közben sokat tanulnak egymástól az eszközök használatában, ötletekben, társas kapcsolatokban, viselkedésben, egymáshoz való alkalmazkodásban. A játék a gyermekek napi tevékenységében nélkülözhetetlen, fontos szerepet tölt be személyiségük fejlődésében.

                            15230578_1123792941023815_4829962397821345972_n

A hagyományokat figyelembe véve különböző programok szervezésével kedveskedünk a gyerekeknek.

Az ősz számunkra a termésekben való gazdagságot jelenti. Tartottunk gyümölcs- és zöldségnapokat, amelyet végül a töklámpások elkészítésével zártunk le.

 

Márton napján megismerkedtünk a Márton-napi népszokásokkal. Meghallgattuk Szent Márton legendáját, ebben segített nekünk Hajnika vallás szakos tanár néni. Libás verseket, énekeket tanultunk, és elkészítettük a ,,Márton- napi” libánkat.

Az adventi időszak várakozást jelent számunkra. Várakozunk, és készülődünk karácsonyra.

Az első meggyújtott gyertya mellett hangzottak el a szebbnél szebb karácsonyváró énekek, és együtt fogyasztottuk el az örömasztalról az előkészített gyümölcsöket.

Karácsony előtt rövid műsorral kedveskedtünk a szülőknek. A műsorunk után kézműveskedéssel próbáltuk hangulatossabbá varázsolni az ünnep előtti napokat. A szülőkkel közösen készítettük el a karácsonyi mécseseket és az ajtódíszt. Ez az együtt töltött délután nagyon jó hangulatban zajlott, és örömünket leltük egymásban, ami éppen a karácsonynak a lényege.

 

Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk.

Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk.

Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy

ők is éppolyan jól tudják.

Mindannyian tanulunk, cselekszünk és tanítunk.

 (Richard Bach)

Sok tanulnivalónk van még, és rengeteg felfedeznivaló áll előttünk!

Szeretnénk egy igazi jó kis összetartó közösséget kovácsolni.

Verestói Nóra tanító