Bagolykiállítás

Bagolykiállítás


Szűcs-Olcsváry Melinda  |   jan. 30, 2018  |  425 éves a gimnázium, Hírek

„ A valódi ünnep: az idő és az öröklét érintkezése.”  (Pilinszky János)

 

Idén 425 éves a Tamási Áron Gimnázium. Ez a kiállítás a jubileumi év rendezvényeinek része.

A témaválasztást az iskolánk címerében levő, illetve a 425 éves jubileumi év logójában megjelenő bagoly ihlette. Osztályonként különböző anyagok felhasználásával, más-más technikák alkalmazásával készültek el a kiállított munkák.

Filc anyagból készített baglyok Székely Emőke tanítónő és az előkészítősök munkái

Fából készített baglyok László Mária tanítónő és az I. osztályosok munkái

Természetes anyagokból, falevelekből és magokból készített baglyok Nyárádi Izabella tanítónő és a II. osztályosok munkái

 

Fából, kőből készült, baglyos féldombormű Szabó Zsuzsa tanítónő és a III. osztályosok munkái

 

Tobozbaglyok Fancsali Adélka-Leilla és a IV. osztályosok munkái

 

Önálló alkotások V. osztály

VI. osztály

Bagoly fonaltechnikával Szőcs Annamária tanárnő és a VI. osztályosok munkája

Papírkollázs Bari Zita tanárnő és a VII. osztályosok munkái

A bagoly a görög mitológiában a tudás szentjeként, a bölcsesség megtestesítőjeként jelenik meg Pallasz Athéné istennő mellett, hasonló jelentéssel került be az európai kultúrkörbe is. A bagoly hatalmas szeme a dolgokba való belelátás kifejezője.

Címerállatként elsősorban az értelmiségiek és a tudósok címerében látható, a tudományokat jelképezi, akár a toll az írástudást, az értelmiségi tevékenységet.

A bagoly jelképként kísérte végig írói pályáját iskolánk névadójának, Tamási Áronnak is. A Bölcső és bagoly című önéletrajzi művében, a bagoly a könyv felett virrasztó embert jelképezte, vagyis a tudományt, amelyhez hosszú út vezetett a székely faluból a klasszikus írók társaságáig.

Az itt látható munkák lenyomatai az időnek. A különböző, megújult kifejezési formákat nevezhetjük akár a bagollyá válás fáradalmas útja egy-egy állomásának. A gimnázium célja ugyanis 425 éve töretlenül ugyanaz, hogy Székelyudvarhelynek, illetve szűkebb-tágabb környezetének legfontosabb értelmiségi képzője legyen és a jövőben is az maradjon.

 

László Mária

alsó tagozatos tanár