Azta! Minden fizika

Szerkesztő: | 2018. december 14. | Hírek

Ahány őszintén csodálkozó csillogó szem, az erdélyi magyar tudományosság megannyi lámpása a felhígult időben. Ez volt a vezérelvünk, amikor – a tavalyi sikeres Ez gáz! című projektünk után –  a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a Heuréka Alap támogatásával  immár másodszor szerveztünk interaktív, tudománynépszerűsítő  showt  Székelyudvarhelyen, a Tamási Áron Gimnáziumban, ezúton Azta! Minden fizika! címmel.

Kísérleti bemutatóink során összesen mintegy 350 résztvevő tudatába próbáltuk belopni azokat az alapinformációkat, amelyek birtokában képesek lesznek megérteni számos olyan jelenséget, amellyel találkoznak a mindennapokban. Nagy kapacitású kondenzátorokat sütöttünk ki, Tesla tekercset építettünk, elektromos és mágneses jelenségekkel kapcsolatos meglepő kísérleteket mutattunk be, megmutattuk, hogy az ember is lehet  áramforrás, fát vágtunk papírral, alacsony hőmérsékleteken megjelenő furcsa jelenségeket mutattunk, be, megmutattuk, miképpen roppantja szét a légnyomás a 200 literes fémhordót, miképpen bolondul meg a monitor, ha fejre állítjuk, hogy lehet tojásra állni anélkül, hogy az eltörne, lézerrel lufit robbantottunk – hogy csak néhányat említsünk  abból a negyven kísérletből, amelyeket a Gimi 21 lelkes diákjából verbuválódott csapat mutatott be, akik között a kilencedik osztályosoktól  az egyetemistákig minden korosztály képviselve volt.

Íme néhány általuk megfogalmazott gondolat:

Nagyon fontosnak tartom, hogy népszerűsítsük a tudományokat. Kiváló módszernek találom ezt a megközelítést, hogy játékos kísérleteken át lopjuk be az emberek szívébe a természettudományok világát. Ezen felül erős szociális kapcsolatok is kialakultak közöttünk: segítséget kérhettünk társainktól, illetve segíthettünk egymásnak. Köszönöm, hogy részt vehettem a programban, remélem a jövőben számíthatunk még hasonló kezdeményezésre! (Kiss Péter, X. oszt.)

A legnagyobb élmény számomra talán az volt, hogy kilencedikesként meghívtak a csapatba, tavaly még csak külső szemlélőként lehettem ott. Jó volt „a másik oldalon” állni, mint ahogy ezt az egyik tanárnő is mondta. A kísérletek szerintem nagyon érdekesek voltak.  Örülök hogy részese lehettem ennek a csapatnak, és remélem hogy a jövőben is lesz folytatás. (Antal Eszter, IX. oszt.)

Örülök, hogy részt vehettem a programban! Kísérletezés közben mi is jól szórakoztunk, és új dolgokat tanultunk, de a legjobb mégiscsak látni a meglepetést, a kíváncsiságot a közönség arcán. Úgy gondolom, elértük a célunkat: sikerült alkalomról alkalomra elkápráztatnunk a résztvevőket, sikerült felkeltenünk érdeklődésüket a fizika iránt! (Bálint Zsuzsánna, XI. oszt.)

Az előkészületektől kezdve szerettem ezt a programot, és ez az érzés egyre erősödött, amikor csillogást láttam a gyerekek szemében. Őszintén bevallom, hogy egyes kísérletek még többszöri bemutatás után is meg tudtak lepni engem is, élvezetes volt ez az egész, ráadásul új barátokat is szereztünk. (Török Andrea, XI. oszt.)

Az előadások nem csupán a fizikát kedvelő fiatalokhoz szóltak: a bemutatott kísérletek mindenki számára izgalmasak és érthetőek voltak. Úgy gondolom, hogy az előadás-sorozat által a fizika közelebb került azok szívéhez is, akik eddig nem érdeklődtek iránta.
Örülök, hogy részt vehettem a programban, egy ilyen lelkes csapat tagjaként. (Szathmáry Dorka, XI. oszt.)

Nagyon örülök annak, hogy a Tanár Úr meghívott, hogy vegyek rész a projektben! Sok új dolgot ismerhettem meg, és tanulhattam. Örülök, hogy egy ilyen szuper társasággal dolgozhattam együtt! Jó volt látni hogy a résztvevők érdeklődtek a kísérletek iránt! Úgy gondolom hogy minden alkalommal örömet szereztünk azoknak, akik láttak (még akkor is, amikor a lámpát véletlenül lelőttük). Remélem jövőben is lesz ilyen projekt és részt vehetek abban is! (Bekő Máté, IX. oszt.)

Köszönöm szépen a Tanár Úrnak elsősorban azt, hogy felkínálta nekünk ezt a fantasztikus lehetőséget, amely által közelebb kerültem a fizikához, másodsorban meg azt, hogy a tanácsaival, ötleteivel segített nekünk, hogy minél hitelesebben, minél szemléletesebben, egyfajta “játékként” tudjuk bemutatni a fizikát.  Mindezek mellet felettébb hálás vagyok azért, hogy egy ilyen csapattal dolgozhattam együtt és tölthettem el azt a felejthetetlen időt. (Andrészek Mátyás, IX. oszt)

Második alkalommal részt venni egy ilyen projektben nagy élmény volt. Hála a Tanár Úr humorának, az érdekes kísérleteknek, és a közös munkának, nemcsak a nézőknek nyújtott a “show” hatalmas élményt, hanem nekünk is! (Herceg Ágnes, XII. oszt.)

Nagy örömömre szolgál, hogy részt vehettem a projektben, sok ötlettel és élménnyel gazdagodtam tanárként is. Kiemelném a látvány és a magyarázat egyensúlyát: a fizika nagyon látványosan volt bemutatva, de nem titokzatosan mint egy varázslat, hanem mint a valóság, az elméleti magyarázat meg olyan volt mint a miniszoknya: rövid, de a lényeget takarta. (Pál Ervin, fizika tanár)

Ahhoz, hogy részünk legyen a pillanatnyi csodában, sok türelmet és alázatot kell tanusítanunk. A gyakorlatiasságot megcélzó,  kísérletközpontú  tanítás sokkal több munkát és fáradságot igényel. Előkészíteni, kipróbálni, elpakolni tanórán kívül kell, így lesz egy tanórából sokszor két-három óra. De minden küszködést megér, ha a partner (a Tanított) szemében megcsillan a felismerés öröme.  A csapat szempontjából a legnagyobb sikernek – azon kívül, hogy jó hangulatban, sok – sok pozitív élménnyel gazdagodva teltek el az órák, a foglalkozások– azt tartom, hogy a diákok meglátták, megtapasztalták az érem másik oldalát, megismerték a kulisszatitkokat, azt, hogy a  tudomány szépségeinek megmutatása, egy-egy látványos kísérlet sikere sokszor kivülről egyszerűnek tűnik, de rengeteg odafigyelést, próbát,  sokszor két csomagtartónyi cipelni valót, sok utánajárást  feltételez. Bennük – a huszonegy tagú csapatban – a mag biztosan kicsírázott, de meggyőződésem, hogy nagyon sok gyerekben is, akik részt vettek a foglalkozásokon. Most már csak öntöznünk kell – például egy újabb hasonló projekt megszervezésével – hogy szárba is szökkenjen, és aztán termést is hozzon.

A program imázsfilmje itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=y6BlRnQoGWs&feature=share

Székely Zoltán, fizika tanár

projektmenedzser

 

Kapcsolódó tartalmak