Apáczai a Tamásiban

Apáczai a Tamásiban


Szűcs-Olcsváry Melinda  |   ápr. 26, 2018  |  425 éves a gimnázium, Hírek

Április 19 – 22. között a 425 éves Alma Mater adott otthont az APÁCZAI CSERE JÁNOS MAGYAR NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA NEMZETKÖZI TANTÁRGYVERSENYNEK.

Öt ország – egy nemzet, egy nyelv, egy lélek… A közös otthon, a Kárpát-medence erre a pár napra Székelyudvarhelyre koncentrálódott, a magyar irodalom sokszínű világát ezúttal az erdélyi tündérkert képviselte.

Együtt érzett, gondolkodott 72 alkotni vágyó diák, együtt kalandozott a székely mondavilágban, együtt játszotta Tamási Ábelét ódon kollégiumunk Nyirő József termének színpadán.

Anyaországi, vajdasági, kárpátaljai, felvidéki és erdélyi együtt mondta Kányádit, Szilágyit, Dsidát, egy kicsit mindenki magáénak érezte Erdélyt, a Küküllőt, Székelyudvarhelyt, a Szejkét, Farkaslakát. Hisz minden magyar szent lovagkirálya tekint le az odalátogatóra a derzsi vártemplom faláról, jelezve, hogy egy a magyar nemzet, közös a múlt, közös a hit. A trianoni határokat feloldja az irodalom.

„Minden érték, amit magunkban hordozunk, kötelez.” – Tamási Áron gondolatának jegyében alkottak ideérkező vendégeink.

A verseny programjáról, tematikájáról, a tételekről bővebben itt olvashatsz:

http://www.tantargyverseny.gimi.ro/hu/program.html

Médiaszereplés:

https://kronika.ro/kultura/igeretes-jo-iroi-venaju-diakok-megmerettetese-az-udvarhelyi-magyar-nyelv-irodalom-es-kultura-nemzetkozi-tantargyversenyt

 

Ozsváth Imola, magyartanár