Fotó: Lőrincz Csaba

Áldott, szép tanévet!

Szerkesztő: | 2019. szeptember 12. | Hírek, Hírek

A tavalyi évhez hasonlóan iskolánk idén is két tanévnyitóval köszöntötte a 2019-2020-as tanévet szeptember 9-én; 8 órai kezdettel a nagyok és a még nagyobbak, azaz a középiskolások és posztliceális diákjaink vehettek részt a Veni Sancte-n, 9 órai kezdettel pedig a 0-8 osztályos gimisek. Idén 948-an választották a gimit. Köszönjük a bizalmat!

 

Iskolánk igazgatója, Laczkó György  így köszöntötte a nagyokat:

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm iskolánk  tanévnyitójának minden résztvevőjét!

Kedves tanulók!

Még biztosan mindannyian a nyári élmények hatása alatt álltok, és nem is igen akarjátok elhinni, hogy véget ért a vakáció. Igazatok van, hisz ki tudja, lehet ha ma este a híradókban ismét bejelentik, hogy még egy hetet vakációzhatunk! Itt minden lehetséges, és annak fordítottja is! De azért van pár jó dolog is ebben a mai napban, mert bizonyára örültök annak, hogy újra láthatjátok az ismerős arcokat, a hiányzó barátokat, osztálytársaitokat.

Tisztelt Szülők!

Arra kérem Önöket bízzanak tanítóinkban, tanárainkban, ugyanakkor kérem, hogy együttműködésükkel segítsék pedagógusaink munkáját gyermekeik boldogulása érdekében!

Kedves diákok!

Most egészen komolyan szeretnék hozzátok szólni! Induljon számotokra ez az új iskolaév 3 nagyon fontos üzenettel, mégpedig azért, hogy minden reggel mosolyogva, jó szájízzel léphesse át tanár és diák egyaránt ennek az iskolának a küszöbét!

1. Sajnos a tanulás és az eredmény nélküli iskolát még mindig nem találták fel! Éppen ezért kérlek benneteket, engedjétek tanáraitoknak, hogy képességeiteket tovább fejlesszék, hiszen a ti hozzáállásotokon, jóindulatotokon és értelmeteken is múlik, hogy fegyelem van-e egy tanórán.

2.Tanulmányaitokban és a sportban legyen köztetek tiszta és tisztességes a verseny!

3. Az osztályaitokban és az iskolában kialakult közösségeket pedig ápoljátok, erősítsétek, tartsatok össze, ne húzzatok szét!

Kívánom, hogy legyen derűs ez az iskola, de ugyanakkor legyen rend is!

Külön szeretném köszönteni  kilencedikeseinket, azt a 113 diákot, akik iskolánkat választották, reményeink szerint azért is, hogy belső igényszintjükhöz méltó tanulmányi eredményeikkel igazolják iskolánk hírnevét. A megye legmagasabb felvétei jegyeiivel kerültetek be a Gimibe, Ti vagytok Udvarhelyszék legjobb diákjai, gratulálunk Nektek. Kemény munka vár rátok, de jövőtök megalapozásához egyet tehettek, hogy tanultok. Hinnetek kell abban , hogy részetekről ez a legjobb befektetés. És már holnaptól úgy tanuljatok, hogy majd 4-év múlva ti legyetek, akikre irigykedve néz fel a város.

Kedves végzőseink: tudjátok, hogy nem babra megy a játék, csak magatokra számíthattok, csak megalapozott tudással haladhattok tovább. A jövőtök a tét. És ez nem kevés! Ebben az évben sem volt rossz az érettségi eredménye iskolánknak. De nagyon jó sem! Olyan volt, amilyenre számítottunk. A nyár eleji vizsgán még bosszankodtunk, az augusztusi végeredményt már jónak mondhatjuk, hisz a 141 végzősünkből  6 tanulónak nincs sikeres  érettségije, ami 95% átmenési arányt jelent. Mutassátok meg, hogy lehet ez sokkal jobb, célunk hogy 100%  legyen! Lehet, ha keményebbek lesznek tanáraitok, de fogadjátok el, hisz értetek küzdenek!

Kedves Kollégák!

Az új tanév megnyitása előtt kérek mindenkit, hogy ebben a tanévben is dolgozzunk együtt közös céllal, közös akarattal! Törekedjünk arra, hogy ez év folyamán is minél több tanulónk érjen el sikereket tanulmányaikban. Ehhez kívánok kitartást, megértést, egymás iránti türelmet és jó egészséget mindenkinek.

Új kolléga  érkezett iskolánkhoz, Nemes Ildikó román szakos tanárnő, ki  reményeink szerint hozzájárul majd a székely diák számára  legnehezebb tantárgy, a román nyelv oktatásának sikeresebbé tételéhez. Isten hozott Ildikó, érezd jól magad a Gimiben.

Ugyanakkor szeretettel köszöntöm Dániel Ernő tisztelendő urat, ő lesz a katolikus osztályok lelki vezetője, de vallásórákot is fog tartani iskolánkban.

Amint mindenki látja, egész nyáron folytatódtak a felújítási munkálatok, még közel sincs vége azoknak. De a jó munkához idő kell, és a végeredmény majd remélem magáról fog beszélni, és nem arról, hogy a rosszhoz még több kell. Részletekben már látszik, hogy igenis igényes, jó munkát végeznek, azt is láthatjuk mennyire szép volt ez az épület hajdanán, és mennyire szép lesz ismét. Arra kérek mindenkit, hogy alkalmazkodjon a helyzethez, viselje el az ebből fakadó nehézségeket mert még ebben a tanévben is együtt kell élnünk a munkálatokkal. Bevállaltuk ezt, nem akartunk délutáni váltást, vagy más épületet keresni ideiglenesen, úgy gondolom meg tudtuk és tudjuk oldani együtt az ebből fakadó nehézségeket.

Kedves diákok: kerüljétek az elzárt építkezési zónákat, segítsetek a tisztaság megőrzésében, és vigyázzatok a már felújított részekre, termekre, bútorzatra.

Tanévnyitó köszöntőmet Goethe szavaival zárom:

“Tetteidnek tudjál örülni,

más tetteit tudd megbecsülni,

főként ne gyűlölj egy embert se,

s a többit hagyd az Úristenre!”

 

Bekő Melinda igazgatóhelyettes köszöntötte az immáron gimissé vált 26 előkészítő osztályt kezdő kisdiákunkat, a 30 ötödikes tanulót, illetve tanulmányaikat az iskolánkban folytató „kicsi gimist”.

Kedves Tanulók és Tanítók! Kedves Gyerekek és Szülők!

A mai nappal megkezdjük a 2019-2020-as tanévet.

Azon vagyok, hogy egy képpel ragadjam meg, mit jelent az iskola, mit jelent iskolába járni? Mit jelent tanítani, és mit jelent tanulni?

Ezért, az iskolát egy forráshoz hasonlítom, amely az erdő mélyén tör fel a földből. A jó iskola tiszta forrás. A vize tiszta, iható, hűs, oltja a szomjat és minden odatévedt vándor felfrissülhet a vizétől. Vannak rossz források is, amelyekből nem lehet inni, nem szabad inni. Poshadt, meleg, betegséget hordoz a vize. A mi forrásunk jó forrás. Jó őrzői vannak. Mindig tisztán tartják, merítenek belőle, továbbadják a vizet, mert ez a feladatuk.

A legkisebbeket az idősebbek vezetik a forráshoz. Tudják, hol van a forrás, hol állnak az őrzők, hol van a pázsit és hol van az árnyék, ahol a hőség elől el lehet menekülni. Kézen fogják, úgy vezetik a legkisebbeket. Mindaddig, amíg maguk is megtalálják az utat a tiszta vizű forráshoz.

A nagyobbak már tudják, hol a forrás. Ők már sokszor ihattak annak vizéből, amit az őrzők merítettek. Mindig enyhet adott. Mindig életben tartott. Mindig frissített. Ott, a forrásnál beszélgetések és barátságok köttettek. Életre szólók. Még szerelmek is. De ez ennek a rendje. Az őrzők várják az érkezőket, megdorgálják azokat, akik beleszemetelnek a tiszta forrásba, és a friss vízből megitatják a szomjas vándort.

A legnagyobbak már arra készülnek, hogy új források mellé telepedjenek le. Az őrzők erre is felkészítik őket. Csak olyan forráshoz vezetik, amelynek tiszta a vize.

Kedves diákok, kedves tanárok, kedves szülők!

Örülünk, hogy e forrás vize ismét felbuzog. Merítsetek a tudás forrásából, hogy általa erősek legyetek!

Vannak előkészítőseink, akik a szülők és nagyszülők kíséretében érkeztek, mert iskolába menni ünnep. Maradjon mindig öröm számotokra az iskola!

Vannak náluknál nagyobbak, akik már ismerik az utat, ők az I-IV osztályosok. Legyen és maradjon nektek az iskola a biztonság, a tanulás, a barátság helye!

Vannak felsősök, nagyok, akiket új kihívások várnak: osztályfőnök, minden órán más tanár, új tantárgyak, sőt évvégi próbák és természetesen jegyek. Legyetek lendületesek, szorgalmasak és kitartóak!

Áldott, örömteli és sikeres tanévet mindenkinek!

Kapcsolódó tartalmak