Aki kíváncsi…

Aki kíváncsi…


SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   júl. 31, 2023  |  Hírek

Beszámoló egy felejthetetlen táborról

A Budapesti Természettudományi Kutatóközpont 2023. július 9-15 között szervezte meg középiskolások számára az „AKI Kíváncsi Kémikus” nyári tábort. Ugye, izgalmasnak tűnik? Szerintem is, viszont kezdetben úgy gondoltam, hogy a megkérdőjelezhetetlen kíváncsiságom nem lesz elég a pályázat elnyeréséhez. Horváth Rozália kémia tanárnő biztatására vettem a bátorságot és végül benyújtottam a jelentkezésemet.

Olyan témakörökben ajánlott fel a központ kutatási lehetőséget, mint tüzelőanyag cellák, polimer gélek kémiája, az extracelluláris vezikulák vizsgálata, rákterápiás gyógyszercélpont, szerves molekulák vizsgálata spektroszkópiával vagy áramlásos akkumulátor elektrolitjának előállítása és elektrokémiai vizsgálata, ugráló gének és hasonló különlegességek. Meglehetősen nehéz volt kiválasztani, melyik területre kérjek betekintést, hiszen mindegyik érdekes. Tűnődések után a mérnöki alkalmazásokhoz használt polimer keverékek és kompozitok 3D nyomtatását választottam. Jó döntésnek bizonyult!

A Budapesti Műszaki Egyetemen a műanyagipar egyik innovatív feldolgozási technológiáját mutatták be a kutatók és betekintést nyújtottak a műanyagtermékek előállításával és vizsgálatával kapcsolatos gyakorlati és elméleti ismeretekbe. Gyakorlaton biodegradálható polimer keverék alapanyagot állítottunk elő, amelyeken szakító, illetve termikus vizsgálatokat végeztünk, a termék szerkezetét pedig elektronmikroszkópos felvételek segítségével jellemeztük. A belső keverőben előállított alapanyag fennmaradó részéből filamentet gyártottunk, amelyből 3D nyomtatóval saját,digitális tervezésű alakzatot állítottunk elő. Tetszett, hogy komolyan vették a tanításunkat, de nagyon jó hangulat uralkodott a munka során, mentoraim nagyon közvetlenek és segítőkészek voltak.

Természetesen a táborban egyéb programokat is szerveztek: csapatépítő játékok, improvizációs tréning, az ELTE TTK és a Természetrajzi Múzeum látogatása, sporttevékenységek, séta a Gellért-hegyre és a Richter Gedeon Gyógyszergyár látogatása. Mondanom sem kell, hogy esténként senki sem igényelt altatódalt a jól megérdemelt pihenés előtt. A közös tevékenységek alatt megismertük egymást és jó barátságok alakultak ki, én azóta is tartom velük a kapcsolatot.

Utolsó nap mindannyian miniszimpóziumon mutattuk be munkánk eredményét, majd kiértékelték a tevékenységünket. Számomra különleges élmény volt, hogy elismert egyetemi oktatók, kiváló kutatók előtt kellett beszámoljak a heti munkámról és megtiszteltek figyelmükkel.

Ezúton is köszönetemet szeretném kifejezni Horváth Rozália tanárnőnek, aki bízott bennem és támogatott.

Olyan tanár, aki azt mutatja meg, merre nézz és nem azt, hogy mit láss.

                                                                                                 Bencze Mátyás, XI.B osztály