Adventi adakozás a Gimiben

Szerkesztő: | 2018. december 16. | Hírek, Hírek

Lassan hagyománnyá vált a Gimnáziumban, hogy az adventi várakozás idején a sötét reggeleken üres dobozok várják a földszinti folyosón az iskolába érkező kis- és nagydiákokat.

Tarzicia nővér irányításával élelmiszeradományok gyűlnek kis pénzből élő nyugdíjasok számára, hogy a gimis angyalok a nyugdíjasok önsegélyző pénztárának segítségével kézbesítsék a csomagokat azoknak, akiknek ez nagyon sokat jelent: élelmet a karácsonyi asztalra, meleget a lélekbe, fényt, a szeretet és hála fényét a könnyekhez szokott szemekbe.

Idén advent második hetében 90 ajtón kopogott be a gimis angyal, és adta át a szorgos kezek által összeállított ajándékokat. Az, aki tanúja volt az eseményeknek, nehezen tudta eldönteni, hogy ki kapott többet: az-e aki kapta a szeretetcsomagot, vagy az, aki adta. Meghatódottság és hála könnyei csillogtak az idős asszonyok szemében, akik rég elszoktak a látogatóktól, zavarukban reszkető kezekkel hozták helyre magukon az angyalszemek előtt restellkedő otthoni pongyolát. Az angyalok, 21. századi fiatalok is láthatóan megéreztek valamit abból, hogy milyen öröm adni, időt szentelni és odafigyelni azokra, akik magányosan, betegen élnek. Áttetsző gyöngyként csillant meg az érzés a szemek sarkában, melyből látni lehetett, hogy jövőben ugyanitt ugyanezt… És nemcsak, máskor is, minden nap… Persze ez akkor és ott… De így is szép.

Ami sokak számára kevésnek tűnik, csak egy kiló krumpli, az másnak egy heti eledel, amiért nem kell két bottal kicsoszognia a piacra, hanem egy angyal hazaviszi neki. És ezek az angyalok nem mások, mint a 425 éves Gimnázium diákjai, akik képesek kilátni saját kényelmünk ablakán, átérzik a nyomort, a tehetetlenséget, az elmagányosodást.

Maradjatok ilyennek: látónak, a bajt meglátónak, hallónak, a segélykérést meghallónak, adónak, testi-lelki táplálék adónak, segítőnek, a rászorulót, egymást segítőnek, szeretőnek, életszeretőnek, önmagatokat és társaitokat szeretőnek, odafigyelőnek, egymásra odafigyelőnek…

Ozsváth Imola

Kapcsolódó tartalmak