A Tamási Áron Gimnázium 2024. február 5-i közleménye

A Tamási Áron Gimnázium 2024. február 5-i közleménye


SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   feb. 05, 2024  |  Hírek


Eltakarították a romokat, és elkészült az ideiglenes tető is

 

A bentlakás épületének sürgősségi beavatkozásai az ütemterv szerint haladnak. Befejezték a belső munkálatokat, azonban az időjáráson is múlik, hogyan haladnak a továbbiakban. Eltakarították a romokat. Csütörtökön – a nyomozó hatóságok felügyelete mellett, az építési szakértők jelenlétében –, megtörtént a sánc kiásása a beomlott résznél. Elkészült az ideiglenes tető a folyosó felett. Hétfőn befejezik az alátámasztásokat, és nekilátnak az épület, valamint a domboldal megtámasztásának. Ugyanakkor elkezdték a mintegy 200 méter hosszú kerítés építését is.


Január 25-én, a Tamási Áron Véndiák Egyesület – egyeztetve a Gimnázium Vezetőtanácsával – a bentlakás beomlott hálóinak 42 diákjához vagy családjához juttatott el fejenként 3 000 lejes támogatást, banki utalással. Emellett az egyesület a romok eltakarítása után a beomlott hálókból kikerült laptopok tisztításában, adatmentésében is segédkezett. Mostanra a bentlakó diákok hiányzó értéktárgyainak nagy része visszakerült a gyerekekhez.


Jelenleg 32 000 lej, a budapesti Szent István Gimnázium közössége által gyűjtött 3 388 000 forint, a komáromi Selye János Gimnáziumtól kapott 2 400 eurós, valamint az esseni Robert Schuman Berufskolleg partner iskola diákjai által küldött 630 euró támogatási összegek állnak a Tamási Áron Véndiák Egyesület rendelkezésére, amelyből a következőkben felmerülő költségeket fedezik. Igazán megható, hogy az esseni Robert Schuman Berufskolleg partner iskola diákjai nápolyit sütöttek, és annak bevételét küldték el a Véndiák Egyesületnek.


A Magyarország Kormányának Nemzetpolitikai Államtitkársága által felajánlott 20 millió forint eljutott a Tamási Áron Véndiák Egyesülethez, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége közvetítésével. Az összeget nagyrészt a megsemmisült bútorzat pótlására fordítja az Egyesület – szintén a gimnázium vezetésével egyeztetve.


A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványhoz további 5 000 lej érkezett, a Madéfalvi Fiatalok Egyesületétől, készpénzben. Ezt a madéfalvi közösség gyűjtötte.


A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum közössége 13 480 lejt gyűjtött az áldozatok és sérültek családjainak megsegítésére.

 

Hálásan köszönjük ezúton is, minden nagylelkű együttérzőnek!