A német nyelv Sommerje

Szerkesztő: | 2017. július 4. | Hírek, Hírek

Zárójellel kezdek. Bigali elvtársra gondolok. Amikor meglátta a kelet-német lányokat, elővette minden nyelvtudását, bátran eléjük állt és mindegyikkel kezet fogott. Az egyiknek ezt mondta: Ja. A másiknak ezt: Mädchen (métyhen). A harmadiknak ezt: Kuss (kussz). Ennyire futotta. Zárójel bezárva.

Nemrég arról adtunk hírt, hogy áprilisban a Gimi volt a helyszíne annak az Erasmus+ programnak, amely németországi, osztrák, magyarországi és székelyudvarhelyi iskolák között zajlik. Bekő Melinda Erzsébet vezetésével, Sándor Mária és Laczkó György segítségével immár harmadik éve részt vesz iskolánknak egy lelkes diákcsapata a német nyelvtanulás gyakorlati projektjében.

Most örömmel jelenthetek egy másik németes akcióról. Noha nyár van, de iskolánknak egy lelkes diákserege intenzíven németezett a vakáció első két hetében. Bekő Melinda Erzsébet tanárnő a résztvevő udvarhelyi diákokat a Tamási Áron Gimnázium IX.- X. osztályaiból verbuválta. Müncheni diákokat fogadtak, a gyakorlati nyelvtanulás érdekében.

E program már futott egyszer. Két évvel ezelőtt a jelenleg XI.B osztály diákjai vettek részt benne. Egy müncheni iskolából fogadtak be tíz napra diákokat, ismerkedtek, szövegeket gyakoroltak, bemutatókat tartottak. Természetesen, német nyelven. Majd Münchenbe mentek, s ott családoknál laktak, iskolába jártak, tanultak, ismerkedtek.

Most újraindult a projekt. A jelenlegi résztvevők már hónapokkal ezelőtt felvették a kapcsolatot azokkal a diákokkal, akiket majd itthon fogadniuk kell. Aztán június 19-én megérkezett a német csapat. A kísérő tanárnőket az itthoni projektvezető vitte haza, a diákokat pedig a székely diákok. Elkezdődött a nyelveken szólás. Itt jön be Bigali elvtárs esete. Ugyanis a mi diákjaink kezdettől fogva lekörözték a példázatom elvtársát. A német nyelv mindennapos lett a projektben résztvevő gimis diákok életében: városismertetés németül, drámafeldolgozás németül, szabadidős programok németül, mindennapi együttélés németül. Még a vendéglátó diákok szülei is elővették német tudásukat meg a német szótárakat. Tartott mindez június 29-ig, amikor a németek hazarepültek Münchenbe. De a történet nem fejeződött be. Most a gimis diákokon a sor. Már készülnek is, hogy januárban visszavágjanak. Akkor majd ők mennek Münchenbe, ők lesznek családoknál elszállásolva, ők tekinthetnek be a bajor családok életébe, illetve a világváros mindennapjaiba. Addig is, nyáron is, tovább folytatódik a projekt. Levelek mennek-jönnek. A tervezés gőzerővel zajlik, tudtuk meg Bekő Melinda Erzsébet tanárnőtől. Végezetül, nem hagyhatom szó nélkül a családok messzemenő támogatását és felvállalását, ami nélkül iskolánknak ez a projektje nem valósulhatott volna meg. Szívből köszönjük!

Akit pedig érdekel, hogy ki az a Bigali elvtárs, nyári szórakozásként nézze meg a Made in Hungária c. filmet. Jó nyarat kívánok! Ja. Mädchen. Kuss. Und noch mehr.

Bim-Bam

Az első megfejtő, aki felfedi Bim-Bam kilétét, plusz pontban részesül német órán a következő tanév kezdetén. 🙂

Kapcsolódó tartalmak