A Gereben legfontosabb programjai a 2022/2023-as tanévben

A Gereben legfontosabb programjai a 2022/2023-as tanévben


SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   jún. 27, 2023  |  Gereben Néptánccsoport, Hírek

 

Szakmai beszámoló

A Gereben néptáncegyüttes működését a Csoóri Sándor Alap biztosította a 2022/2023-as tanévben.

CSSP- NEPTANC-HT-2022-0020
Gereben Néptáncegyüttes/ Kötelezettségvállaló: Hebe Alapítvány, Székelyudvarhely

 

A Gereben mint iskolai néptáncegyüttes, kitűzött célja hogy a tanulók megismerjék a magyar népi kultúrát, néptáncainkat, népdalainkat elsajátítsák, magukévá tegyék. Az együttes folyamatos működésének a 32-éve alatt tanulók ezrei "fertőződtek" meg a magyar néptánccal, és ez a folyamat csak felerősödött, köszönhető a Csoóri programnak is.

 

 

A Gereben néptáncegyüttes az elmúlt pályázati évben (2022 július - 2023 június)  folyamatosan működött, jelenleg 150 tagja/táncosa  van a Gerebennek.  A zökkenőmentes működés a Csoóri Sándor programnak is köszönhető, hisz részben biztosítani tudtuk a táncoktatók évi bérét (2022.augusztus és 2023. január közti időszakban), a koreográfiákat, a zenészek bérét, valamint két tábort is tudtunk szervezni. Ez volt a program egyik legfontosabb eleme.

A Gereben 7 csoportban működött, „Apró Gereben”, az elemi osztályosokkal két csoportban, "kicsik", az 5-ik osztályosok, és a 6-8 osztályosok két csoportban, a "nagyok" 3 csoportban: kezdők, középhaladók és haladók szintjén. Minden csoportnak heti rendszerességgel voltak próbái a Tamási Áron Gimnázium kollégiumának sporttermében. Fellépések előtt a próbák megsokszorozódtak. A nyári és az  őszi táborunkban részben innen fedeztük az oktatók és zenészek bérét. A zenészek bérét  a karácsonyi műsorunk esetében valamint a hangosítást és fénytechnikát is ebből fizettük. A Gereben honlapja az iskolai honlap is egyben. Itt jelenítünk meg minden fontos eseményt az együttes életéről. Plakátokat és szórólapokat, meghívókat, az együttes szignóját is sikerült elkészítetni az előadásokra. A gyimesi táborba való útiköltségeket is innen fedeztük.  

A Gereben legfontosabb programjai az elmúlt évben:

2022 augusztusában (aug.1-5) volt az első kiadásunk e program keretében, ekkor került sor a Gyimesbükkben szervezett táborunkra, ahol gyimesi és mezőségi táncokat sajátított el a 21 táncos. - a cikk itt olvasható

Ezt követően Zeteváralján szerveztük meg a 12-ik Gerebenes edzőtábort. A táborba 120 táncos vett részt, bonchidai és búzai mezőségi táncokat oktattunk. Az itt megtanult táncokból készült koreográfiát az Erdélyi táncháztalálkozón mutattuk be, nagy sikerrel.
 
Az ezt követő időszakban táncoktatás volt a karácsonyi ünnepekig, megszakítás nélkül. Szeptember közepén meghívást kaptunk a balánbányai Botorka fesztiválra. - a cikk itt olvasható

Októberben a haladók egy kisebb csoportja részt vett az olaszországi San Remoban egy nemzetközi folklórfesztiválon. - a cikk itt olvasható

Nagy örömünkre ebben az évben is sikerült karácsonyi ünnepi műsort bemutatni a helyi Művelődési Házban, Rügyek és reménység címmel. Előadásunkban emléket állítottunk a 125 éve született Tamási Áronnak, iskolánk egykori tanulójának.

2023 februárjában a helyi Művelődési Házban iskolánk Nagykorúsítási ünnepségén is fellépett a Gereben, többnyire a végzős táncosokkal, így egyben az ők búcsúztatása is volt ez a fellépés. - a cikk itt olvasható

Húshagyókedden ismét megtarthattuk az immár hagyományos Gerebenes farsangtemetést, amit éjfélig tartó táncház, mulatság követett.
 
Májusban Széken ünnepeltük meg a Táncházmozgalom 50-éves évfordulóját. - a cikk itt olvasható

A megítélt 1 850 000 Ft teljes egészében fel lett használva, és kb 1 000 000 Ft plusz költséget is kifizettünk az együttes alapjaiból.

A Gereben Néptáncegyüttesnek nyújtott támogatás elérte célját, nagyban hozzájárult az együttes egy éves zökkenőmentes működéséhez. Az együttesről az iskola honlapján lehet olvasni, itt megtalálható minden információ a tevékenységünkről.

Itt érhető el a honlapunkon a beszámoló.
 

Székelyudvarhely, 2023.június 29.
 


                    Laczkó György, ügyvezető igazgató/Hebe Alapítvány
                    Együttes vezető/Gereben