A barátságtól lesz otthonos a világ

A barátságtól lesz otthonos a világ


SZŰCS-OLCSVÁRY MELINDA  |   ápr. 16, 2023  |  Elemi oktatás, Szabó Zsuzsa tanító néni és osztálya, Hírek

 

A harmadikosok számára a negyedik modul „barátságbónusza” egy cserediákprogram volt.

Márton Júlia-Katinka két hétig volt vendége az osztálynak, aki az Anglia keleti részén lévő Lincolnshire megye Grantham városában, a St Mary’s Primary Scool-ban 4 évesen kezdte a tanulást. Júlia ma ötödikes.

A diákok izgalmas bemutató keretében hasonlították össze a két intézményt. Megelevenedett az eddig csak J.K. Rowling regényeiben olvasott szervezési forma: az elemi iskola hat évfolyama a négy házba szerveződik és a házak között pontverseny van, amelyből rangsor is alakul a tanévek végére. A házakat Mária- kegyhelyekről nevezték el: Czestochowa, Walsingham, Loreto és Lourdes. Az elemi tagozat 6 éve után gimnazisták lesznek. Egy átlagos iskolai nap 9 órakor kezdődik. A tanulói közösség akkor gyűl össze, amikor közös ima-, éneklés-, vagy diplomaosztó esemény van. Két szünet tagolja a tanítást. Ebéd előtt matek- és angol órák vannak, ebéd után történelmet, természetismeretet és földrajzot tanulnak, amelyet közös imádsággal fejeznek be 15.30-kor.

A Tamási Áron Gimnáziumban Júlia a vele egyidős harmadikosokkal minden tanórán részt vett, gyakorolva a magyar nyelvet. Az Iskola másként hét „Nagy öröm a zene-tánc” programjaiba is bekapcsolódott: bemutatta kedvenc hangszerét, a hegedűt, és előadta A vadászok karát (Weber: A bűvös vadász - részlet).

„Nagyon tetszett a rövid két hét, amit a Tamási Áron Gimnázium harmadik osztályában tölthettem. Szerettem minden órát, főleg a tánc- és a tornaórát. Örülök, hogy új barátokat szereztem. A tanci nagyon kedves volt. Köszönettel: Júlia”

Szabó Zsuzsa, elemi tagozatos tanár