VR Space projekt: Álmunkban a virtuális valóságban jártunk

Szerkesztő: | 2017. november 8. | Hírek, Hírek

2017. november 3-án került sor a VRSpace projekt záróakkordjaként megrendezett versenyre. Projektünket a Székelyudvarehelyi Közösségi Alapítvány Heuréka programja támogatta. A projekt kitalálója és diák-koordinátora Benedec Botond iskolánk tizenkettedikes diákja.

A döntő eseményt három hétig tartó „megerőltető”, de inkább játékos felkészülés előzte meg. Az oktatást iskolánk 12. A osztályos informatikusai vállalták fel, a tanítványok pedig a Tamási Áron Gimnáziumból, az Orbán Balázs Általános Iskolából és Fülöp Áron Általános Iskolából kerültek ki. A diákok és oktatók októberben (a péntek esti gólyabálok után 🙂 ), szombat délelőttjeiket a programozás oltárán áldozták fel, így a fiatalok belátást nyerhettek a kódolás magával ragadó világába.

Háromdimenziós tereket, játékokat hoztak létre, egy olyan világot, amelyet ők alkothattak meg. A megírt játékokat alkalmuk volt kipróbálni VR módban a támogatásból vásárolt szemüvegek segítségével, amely által még érdekesebb, még rendhagyóbb programozási élményben lehetett részük a résztvevőknek.

Az első alkalomra október 14-én került sor, melynek keretén belül Benedec Botond ötletgazda bemutatta az alapokat. Ez után minden diák megismerkedett a mentorával, és megkezdődött az ismerkedés a fejlesztési környezettel. Az ezt követő két héten a diákok jobban elmélyíthették tudásukat az oktatók segítségével.

A felkészülési három hetet követte a verseny, amelynek a témája „Álom” volt. A diákok három – négyfős csoportokba szerveződve, a versenyt megelőző héten készíthették el projektjeiket, amit a versenyen bemutattak, és a négytagú zsűri értékelt. A versenyzők képzeletvilága e témán belül a valóság és álom, álom és rémálom közti ellentétet mutatta be.

A dobogós helyezést elérő csapatok értékes nyereményekkel gazdagodtak: VR szemüveget, illetve pendrive-okat vihettek haza.

A legügyesebbnek a Tamási Áron Gimnázium hetedikes tanulóinak Álomtengely nevű csapata bizonyult: Bokor Magor, Gál Tamás és Tankó Csaba. A képzeletbeli dobogó második fokára a 9. B-sek Geeks csapata állt fel: Fancsali Ádám, Mátyás Emőke Ibolya, Mátyus Bence, Siklódi Eszter. Harmadikok pedig az Orbán Balázs Általános Iskola nyolcadikosokból álló Változók csapata lett: Bán-Gagyi Roland, Dimény Bence, Lukács István. Haladó kategóriában pedig Bencze Előd 10. A osztályos diák nyert, aki jövőben, ígérete szerint, átveszi a stafétát, és segít megszervezni a program folytatását.

Minden résztvevőnek szívből gratulálok.

Ezúton is szeretném megköszönni a mentorok fáradságos munkáját, akik belekóstolhattak az oktatás szépségeibe és nehézségeibe, név szerint: Benedec Botondnak, Bokor Zalánnak, Boros Ábelnek, Fülöp Dezső-Sámsonnak, Godra Ádámnak, Karamán Hunornak, Lukács Hunornak, Mezei Máténak, Péter Róbertnek.

Köszönöm a VIP GSM tulajdonosának, Kulcsár Zsoltak, hogy hetente biztosított számunkra a VR szemüvegekhez megfelelő mobiltelefonokat, és még a zsűrizésben is részt vállalt.

Köszönöm a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványnak a projekt lebonyolításához biztosított anyagi támogatást.

Szélyes Emőke, informatikatanár, programfelelős

Kapcsolódó tartalmak