Székely Emőke tanító néni és osztálya

Székely Emőke tanító néni és osztálya


XVI. Nemzetközi felolvasómaraton - Lázár Ervin

 

„Most már, idők múltával, azt is tudom, hogy arról szólt a mese, hogy a világban mindenkire rá van bízva valami. Valami nagyon fontos, amivel el kell jutni az Üveghegy elé, s aki az Üveghegy elé akar jutni, annak ismernie kell testvérét, anyját, nagyapját, tudnia kell, hogy az Üveghegy vára mindenki előtt nyitva áll, csak szeretet és tiszta szív kell hozzá.” Lázár Ervin

2024. március 5-én ismét együtt járt az Üveghegy várában az elemi tagozat 128 diákja és tanítói. Tiszta szívvel fejtegették, hogy kire mi van rábízva.

16. éve kutatják együtt az élet titkát az olvasni szeretők, az idén közel 37 500 felolvasóval. A közös felolvasás szervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár és Hargita Megye Tanácsa.

Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, József Attila, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes, Babits Mihály művei után, a 88 éve született Lázár Ervin (1936–2006) alkotásait szólaltatták meg.

A felolvasómaraton célja továbbra is ráirányítani a figyelmet, érdeklődést a magyar irodalom egy-egy kiemelkedő személyiségére, életművére, azokra az emberi, erkölcsi, művészi értékekre, melyek ma is aktuálisak és felfedezni benne mindazt, amit magunkénak érzünk.

Klasszikusokat olvasni fontos és együtt olvasni jó.

Fancsali Adélka-Leilla, Székely Emőke-Katalin, László Mária, Nyárádi Izabella és Szabó Zsuzsa


XXV. Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő


 

Hogyan énekeljünk magyar népdalt?

„Mindig a magyar beszédnek a módját kell követni; a hangsúly mindig az első szótagon van. Nem kell a hangszeres változat után menni, mert attól magyartalan lesz a hangsúlyozás. Természetesem meg kell tanulni jól a stílust, az előadásmódot, vigye bele az egyéniségét, és ahányszor, annyiféleképpen énekelje.” Kallós Zoltán


2024. február 3-án zajlott Tamási Áron Gimnázium, a Tiszta Forrás Alapítvány és a csíkszeredai Gyermekek Háza szervezésében a XXV. Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő megyei szakasza , valamint az Őszirózsák  népdalvetélkedő megyei szakasza.
A 65 versenyzőt a zsűri öt korcsoportban hallgatta meg és értékelte. A zsűri tagjai népzenével, népdallal foglalkozó szakemberek: Antal Rozália, Dr. Szalay Zoltán, László Mária, Nemes Annamária, Györfi Erzsébet, Nyárádi Izabella, Kászoniné Fejős Gabriella, Csáki Enikő és Fancsali Adélka-Leilla.

Díjazottak:

Előkészítő-II. osztály

Különdíjban részesült minden előkészítős kisdiák: Széll Nimród, Vass Aba-Attila, Száva Viola, Józsa Vince és Imecs Zselyke.
Dicséret: Ban Zalán
3. díj: Kovács Ilka-Gréta, Lukács Bori-Virág
2. díj: Tőkés Ágnes és Sipos Bíborka
1. díj: Bálint Hanga és Waum Emese-Villő

III.-IV. osztály

Dicséret: El Jaouhari Sidi Hamza Ádám, Bálint Bence, Mihály Boglárka
3. díj: Nagy Veronika
2. díj: László Krisztina, Ilyés-Hadnagy Jázmin
1. díj: Marthi -Buzogány Flóra

V – VI osztály

Dicséret: Hegyi Zsanett
3.díj: Szombatfalvi Julianna
2.díj: Nagy Tímea, Boldizsár Zsófia
1. díj: Bardóczi Nóra, Ágoston Anna

VII– VIII osztály

Dicséret: Deák Alexandra, Elekes Csenge, Lakatos Réka, Venczel Dániel, Kovács Sarolta,
3. díj: Lakó Csenge, Szilveszter László, Kászoni Kata
2.díj: Waum Réka-Gyopár
1.díj: Nagy Fanni, Elekes András

IX-XII osztály

1.díj: Nagy Nikolett

 

A rendezvény szervezője: Hargita Megye Tanfelügyelősége, a Tamási Áron Gimnázium, és a Tiszta Forrás Alapítvány.

Támogatók: Páva Étterem, Gyermekünkért Egyesület, NSKI, Concentus Consult. A fotókat K. Szabó Sámuel készítette.

Isten fizesse az önzetlen segítséget és örömmel gratulálunk iskolánk népdalszólistájának, Péter Eszternek!

 

Záró gondolatok

Városunkban a népdalvetélkedők hagyománya a ’80-as években a Süss fel, nap!, Kapuállítók, majd a ’90-es években a Megéneklünk, Románia mozgalomhoz kötődik. A ’89-es változásokat követően Erdélyben a Hajnal akar lenni vetélkedő vette át a népdaléneklők seregszemléjét. Városunkban László Judit zenetanár nevéhez kötődik a vetélkedők újraszervezése, 2008-tól 2016-ig. 2016-ban adta át a szervezést, Szabó Zsuzsa tanítónak. A népszerű Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő ma huszonöt éves, megálmodói Antal Rozália, Dr. Szalay Zoltán, ma is töretlen kitartással és lelkesedéssel zsűriznek, továbbképzést tartanak és gyűjteményekbe rendszerezik hatalmas népdalkincsünket. A rendezvényeinken díjazott diákok képviselik megyénket az Őszirózsák népdalvetélkedő országos szakaszán, valamint a Székelyföldi népdalvetélkedő regionális szakaszán is.

A népdaléneklés pedagógusi munkánk kedves pillanata. Mindannyian tudjuk, hogy a tanítványaink szívesen énekelnek. Gyakran használjuk módszerként, a gyerekek megnyugtatására. Minden iskolai eseményünk szerves része a közös éneklés, mert az ének azonnal, zsigeri szinten hat. Ezen túlmenően, ha tehetséget érzünk diákjaink valamelyikében, megéri megmutatni, megmérettetni, kimozdítani a megszokott környezetéből.
Az ifjú népdalkedvelő diák fogékony az új hatásokra, megismeri a hasonló érdeklődésű korosztályát és könnyen tanul. A legjobb helyen van, ahol új népdallal, vagy új előadásmóddal ismerkedhet és azonnali visszajelzést kap arról, hogy mennyit fejlődött rendezvényről rendezvényre.
Mi, pedagógusok és szülők, pontosan tudjuk, hogy nem lesz diákunk minden vetélkedőn díjazott, de egész biztosan mindeniknek a nyertese lesz.

Szabó Zsuzsa, Székely Emőke – Katalin, szervezők

 


Természetre hangolva


„Mi magunk legyünk a változás, amelyet látni szeretnénk a világban.“  Mahatma Gandhi

A Zöld hét keretében iskolánk alsó tagozata osztályonként egy nagyszerű programban vehetett részt Kádár Tibor-Sándor erdész és az osztálytanítók vezetésével. A programot iskolánk Véndiák Egyesülete támogatta, melyet ezúton is hálás szívvel köszönünk.

A programról röviden:

Az osztályteremben  játékos gyakorlatok keretében nyerhettek betekintést a gyermekek az erdei életközösségekbe. Egyedi és saját fejlesztésű szemléltető eszközök segítségével érezhetővé, tapinthatóvá vált az erdő élővilága. Érdekes, új információkkal és tapasztalatokkal gazdagodhattak az alábbi témakörökben:  az erdő fogalma és szerepe, az erdő lakói, az erdő mint élőhely, leggyakoribb fák, jellegzetes növények.

Az elméleti megalapozás után következett a vezetett séta, ahol a korosztályuknak megfelelő szinten, szemléletes példákon keresztül alkothattak fogalmakat az életközösségek működéséről, igazi detektívekként tárhattak fel összefüggéseket élőlények és élőhelyek között. Egy varázslatos érzékszervi utazást tettek, ahol a tapintás, a szaglás és a hangok segítségével fedezhették fel a környezetünk csodáit.

Ha valamit megismerünk, közelebb kerülünk hozzá.

Ezzel a programmal gyerekeink közelebb kerülhettek a természethez, tettek egy újabb lépést, hogy felnőtté válva környezetünk ismerői, óvói, tudatos megtartói legyenek.

 

Emőke tanci és osztálya:

 

    

 

Marika tanci és osztálya:

 

    

 

Bella tanci és osztálya:

 

    

 

Zsuzsa tanci és osztálya:

 

    

 

Adélka tanci és osztálya:

 

       

 


Fancsali Adélka-Leilla, Szabó Zsuzsa, Nyárádi Izabella, László Mária és Székely Emőke-Katalin tanítók

 


Orbán Balázs nyomdokain

„A rajz az embert helyettesíti,  a személy átviszi rá saját tartalmait, érzéseit, fantáziáit.” Hárdi István, 1983

A kreatív tevékenység része a kisgyerekek mindennapjainak. Örömmel alkotnak, rajzolnak, színeznek, fantáziájuk szabadon szárnyal az ilyen tevékenységek során.

Az Orbán Balázs Általános Iskola által meghirdetett rajzverseny témája a szólások és közmondások rajz alapú megelevenítése volt. Igazi kihívásként tekintettek a gyerekek a feladatra. Közmondásokat, szólásokat értelmeztünk közösen. A gyerekek szembesültek sok életigazsággal, amelyek tömören, burkoltan vannak megfogalmazva ősrégi tapasztalatok alapján.

Sok szép alkotás készült, amelyeket szakmai zsűri értékelt.

 

Iskolánk több kisdiákja részesült díjazásban:

Előkészítő osztály díjazottja: Koncz Fanni - III. díj


Első osztály díjazottja: András Annabell -  I. díj


Második osztály díjazottja: András Csanád -  I. díj


Harmadik osztály díjazottja: Simon Mínea -  II. díj


Negyedik osztály díjazottjai, akik ppt bemutatót készítettek: Dávid Zsolna és Makai Alexa -III. díj

 

Gratulálunk a tehetséges, alkotó kedvű diákjainknak!

Fancsali Adélka-Leila, László Mária, Nyárádi Izabella, Szabó Zsuzsa, Székely Emőke-Katalin, elemi tagozatos tanárok

 


„FANTÁZIAMADÁRˮ NEMZETKÖZI PROJEKT

                                                

A „FANTÁZIAMADÁRˮ  nemzetközi projekt keretén belül 2023. április 6-án meghirdetett rajzpályázaton az elemis diákjaink a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjának, Petőfi Sándornak műveit mutatták be rajzban, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

A projekt szervezői egy Van Gogh idézettel bíztatták tanítványainkat a részvételre:


„Ha hallod belül a hangot, ami azt súgja, nem tudsz festeni, akkor okvetlenül állj neki festeni, és a hang elnémul.”

Ezt a hangot némították el a kis elemisek. Sercegtek a ceruzák a rajzlapon. Sikeres, szép alkotások születtek. Díjakat is hoztak:

Előkészítő osztály - Székely Emőke-Katalin tanító néni

Koncz Fanni I. díj
Jakab Flóra II. díj
Tamás Anna III. díj

I. osztály - László Mária tanító néni

Koszta Zenkő II. díj
Sinka Luca II. díj
Pap Roland dicséret

II. osztály - Nyárádi Izabella tanító néni

Jakab Kincső I. díj
Lőrincz Eszter I. díj
Pakot-Andorkó Ákos I. díj

III. osztály -Szabó Zsuzsa tanító néni

Simon Mínea I.díj
Sebők Sára III.díj
Simó Eszter III. Díj
Erőss Zsanett részvételi oklevél

IV. osztály - Fancsali Adélka-Leilla

Ferenczy Júlia I. díj  
Pakot-Andorkó Ágota II. díj,
Barabás Márton-Mór III. díj

Örömmel gratulálunk nyerteseinknek!

Székely Emőke-Katalin, Fancsali Adélka-Leilla, Szabó Zsuzsa, László Mária és Nyárádi Izabella tanítónők

 


Vidám Versek Versmondó Verseny

A szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum  ismét megrendezi a VIDÁM VERSEK VERSMONDÓ VERSENY országos szakaszát az elemi osztályos tanulók számára.

 

A verseny két kategóriában zajlik:


•    előkészítő-I-II. osztályosok kategóriája
•    III-IV. osztályosok kategóriája

Amint a verseny elnevezése is sugallja, a versenyzőknek egy tréfás, humoros verset kell szavalni a magyar irodalomból.

A megyei szakaszra Székelyudvarhelyen a Móra Ferenc Általános Iskolában került sor március 2-án. A vidám versek, humoros szófordulatok jókedvre derítettek.

Iskolánkat két kisdiák képviselte, mindketten díjazásban részesültek:

Fazakas Eszter, előkészítő osztályos tanuló, I. díj
Farkas Gergely, III. osztályos tanuló, II. díj

Nagy szeretettel gratulálunk kis tanítványainknak!

Eszternek vidám felkészülést és sok sikert kívánunk a március 24-26-án megrendezésre kerülő országos szakaszon, Szatmárnémetiben!

Szabó Zsuzsa és Székely Emőke-Katalin tanító nénik

 

 

 


Ismét ősi szavaink zengtek


A III. osztályosok monda- és regemondó versenye hagyományaink őrzését, regéink, mondáink megtartását, visszaszerzését, mesélését hivatott szolgálni úgy, hogy anyanyelvünk ősi szavai újra elfoglalhassák tudatunkban az őket megillető helyet.

A hagyomány megőrzése, mint többen is valljuk, első sorban érzékenységet jelent.

Vért és sebeket, megrendülést vagy vigaszt. Hagyományainkban megszólalnak a siratók, a kövek, a hágók, a szakadékok, a Duna és a Tisza, a Maros és az Olt, a Budvár és Csicser, a fenyvesek és a tavak. Minden, minden mesél nekünk, ha megértjük a szavát.

Február 10-én, a Monda- és regemondó verseny megyei szakaszán, ismét ősi szavaink zengtek. Csodálatos volt újra felfedezni kicsiknek és nagyoknak a regéket, mondákat, mint nyelvi és történelmi hagyományaink nélkülözhetetlen kincseit, a bennük rejlő nyelvi ősvagyont: ősi szavainkat, a történelmi igazságokat, a történelmi személyiségeket, történelmi helyeket.

Gratulálunk Mihály Borókának, iskolánk III. osztályos kisdiákjának, aki az országos szakaszon képviseli megyénket és iskolánkat.

 

Köszönet illeti a szakmai zsűri: Dr. Ozsváth Imola magyar szakos tanár, Nyárádi Izabella és László Mária alsó tagozatos tanárok munkáját és biztató szavait.

Hajrá, Boróka!

 Fancsali Adélka – Leilla, szervező alsó tagozatos tanár

 

Országos szakasz
 

„Gyökér nélkül kidől a fa, gyökér nélkül nincs koronája, hagyományok nélkül nincs termő, dús lombú élet, múlt nélkül nincs jövő, ami érvényes a családra és anyanyelvünkre is. Tanuljunk a csodálatos, érző és beszélő fáktól. Ha nemcsak a koronát, hanem a gyökereinket is erősítjük, és közben az ágak révén az égből, a Teremtő igazságából is kortyolunk, akkor a gyökerek megtartanak bennünket. A regemondók marosvásárhelyi ünnepe gyökereinket, önismeretünket, önbecsülésünket erősíti, s ezzel dúsítja, fényesíti erdélyi magyar közösségünk koronáját” Zsigmond Emese

Marosvásárhely volt a házigazdája április 21–22-én az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban tartott regemondó és képrege-vetélkedő XIII. országos szakaszának, amelynek során 17 megyét és Bukarestet képviselő 31 harmadik osztályos kisdiák kalauzolta el a közönséget regéink, mondáink csodálatos világába (link!).

A harmadik díj nyertese Mihály Boróka, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tanulója, Szabó Zsuzsa tanítványa lett, aki az Oktatási Minisztérium által felajánlott díjak mellett átvehette Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának díját is dr. Balogh Attila Márton konzultól.

Mielőtt a szövegmondás újabb ösvényére térnénk Borókával, itt az útelágazásban, előbb szeretettel gratulálok tanítványomnak az elért eredményhez és köszönöm a szülők szelíden támogató, állandó jelenlétét!

Szabó Zsuzsa tanító

 

 


A negyedik gyertyaláng fellobbanása

Egy gyermek érkezése a családba szeretetkapukat nyitogat.

Valahogy hirtelen szebb és jobb lesz a világ tőlük, fényesebben ragyognak a csillagok is.

Nem véletlenül lett a szeretetet jelképező negyedik gyertya meggyújtása a legkisebbek kiváltsága. Ők tiszta lélekkel, gyermeki őszinteséggel, megrendíthetetlen hittel lobbantották lángra a szeretet fényét nemcsak családjaikban, hanem az egész ünneplő közösség szívében.

Kis lámpásaikkal bevonulva lélektől-lélekig adták a lángot. A sok apró lángocska és a csillogó szempárok fénnyel töltötték meg a sötétséget, és melegség áradt a cudar, szeles időből megérkezett szülők, nagyszülők, rokonok lelkébe.
Lehel papbácsi ünnepi, gyerekközpontú gondolatai, a közös éneklések Hajnalka vallás tanárnővel, a lelkesen mondott versek, a karácsonyi ünnep kapujában segítettek, hogy közelebb kerüljünk Isten titkához.

 

     

 

A negyedik gyertyaláng fellobbanása a kis Jézus születésének közeledtét hirdeti, melyre nap mint nap készítettük a lelkünket az adventi szent időszak idején. Fogadjuk őt tiszta szívvel, és szeressünk Isten közelében lenni, hogy megtapasztalhassuk jóságát.

Jöjj el, Uram Jézus!

Székely Emőke és László Mária tanítónők